Hogyan előzhetjük meg a diabeteszes láb kialakulását?

KérdésekHogyan előzhetjük meg a diabeteszes láb kialakulását?
Mária Balázs kérdezte ennyi ideje: 14 év
8 Válasz
Sára Biró answered 14 év ago

Nagyon fontos a diabeteszes láb kialakulásának megelőzése.
Néhány jó tanács:-a láb naponkénti önvizsgálata
                         -csak közel testhőmérsékletű vízben mosson lábat/30-35 fok/
                         -mindig törülje szárazra a lábát
                         -használjon semleges hidratáló krémet  
                         -a cukorbeteg soha ne járjon mezítláb
                         -pamut zoknit viseljen
                         -a lábkörmöket mindig egyenesre vágja
                        – a bőrkeményedéseket csak diabeteszes ellátásban jártas szakember végezze
                         -figyelje ne alakuljon ki körömgomba,ha megjelenne azonnal forduljon szakorvoshoz!
                         -sétáljon naponta legalább fél órát
                         -naponta végezzen lábtornát
                         -kényelmes,lehetőleg diabeteszes cipőt viseljen
                         -bármilyen lábsérülés megjelenne forduljon orvoshoz!!  

Violetta Varga answered 14 év ago

 Gondos ápolással, rendszeres ellenőrzéssel sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat. Évente célszerű elvégeztetni az érzőidegek vizsgálatát. Háziorvos vagy szakorvos egy speciális hangvilla segítségével néhány perc alatt elvégzi ezt az egyszerű, de nagyon fontos vizsgálatot.

Violetta Varga answered 14 év ago

 Bőrápolás a lábonA napi tisztálkodás során vizsgálja meg a láb állapotát. Naponta-ha szüksége többször is- alaposan mossa meg langyos vízben a lábát. Semleges szappant használjon, hogy a bőr kevésbé száradjon ki. A nedves bőrön könnyebben megtelepedhetnek a gombák, ezért gondosan törölje szárazra a bőrt, de ne dörzsölje erőteljesen. Használjon vizes krémet a bőr kiszáradásának megelőzésére. A száraz bőr könnyen berepedezhet növelvén a fertőzés kockázatát. A kereskedelemben többféle lábápolási termék kapható. Vannak közöttük termékcsaládok, amik a komplex bőrápolást segítik elő. Krémeket, hintőport, dezodoráló szereket, cipőszagtalanítót tartalmaznak. Egészséges bőrűeknek a bőr épségének megóvása érdekében ajánlhatók ezek a lábápoló készítmények.

Violetta Varga answered 14 év ago

 Vizsgálja meg a láb bőrét az alábbi szempontok szerint:Ép-e a bőr? Berepedés, sérülés észlelése esetén a sebet steril kötszerrel kösse be, a lábat helyezze nyugalomba és amint lehet, forduljon orvoshoz!Lábujjak között van-e hámló, vörös, esetleg viszkető, égő apró hólyagos bőrelváltozás? Ha ilyet tapasztal, bőrgombásodás gyanúja merül fel. Forduljon bőrgyógyászhoz!A lábizzadás is hajlamosít gombásodás kialakulására. A nedves, felázott bőr sérülékeny. A sérülések talaján könnyebben alakulnak ki fertőzések. Az állandó nedvesség a lábbelit károsítja, rothasztja, ami kellemetlen lábszag kialakulásához vezet. Lábizzadás esetén izzadás-gátló hintőpor használata jó hatású lehet. A zsálya szappan, zsálya tea, a hideg-meleg lábzuhany váltogatása, szalicilsavas vagy csersavas lábfürdő csökkenti a láb izzadását. Gombás bőrfertőzés esetén fertőtlenítsük a fürdőkádat, zuhanyzót és a fürdőszoba padlóját. Erre a célra klór tartalmú tisztítószereket használhatunk. (hypo)

Violetta Varga answered 14 év ago

 KörömápolásKörmökön látható-e elszíneződés, megvastagodás? Körömgombásodásra utal, ha a körmökön fénytelen, piszkos-sárga, zöldes, zöldes-barna elszíneződés látható, a köröm megvastagodott és a körömágytól elválik. Forduljon bőrgyógyászhoz !A lábujjak körmét egyenesre vágja, vagy reszelje vigyázva, nehogy a körömágy megsérüljön. A köröm sarkait ne vágja ki. Gombás fertőzés esetén egyszer használatos körömreszelő célszerű, mert mások megfertőzése és önmagunk visszafertőződése elkerülhető. Körömollót és más körömápoló eszközöket fertőtleníteni kell minden használat után. Legjobb, ha van saját manikűr készletünk. Aki pedikűrös segítségét veszi igénybe, feltétlenül tájékoztassa őt a cukorbetegségéről. Tyúkszem eltávolítását inkább bízza szakemberre. A kereskedelemben kapható tyúkszem irtó folyadék, és tapasz felmaródást okozhat. Kisebb bőrkeményedéseket lábáztatás után habkővel óvatosan távolítsa el. A habkövet célszerű időnként cserélni, mert a kórokozók megtelepednek rajta. Tükör segítségével nézze meg a talpait is. Látható-e sérülés vagy bőrkeményedés a talpon? Ha igen keresse fel kezelőorvosát. 

Violetta Varga answered 14 év ago

 Zokni, cipő viseleteA bőrkeményedések, sérülések észrevétlenül alakulhatnak ki a fájdalom érzés csökkenése miatt. Bőrkeményedés a talpon, a megváltozott nyomáspontok felett alakul ki. Speciális betét, gyógycipő használatával a nyomásviszonyok normalizálódnak, így a talpi fekélyek kialakulása megelőzhető. Diabetológus szakorvos javaslatára Ortopédia szakorvosa vényre felírhatja ezeket az eszközöket.Kellően tág, kényelmes, jól szellőző, alacsony sarkú, puha lábbelit vásároljon. Kerülje a túl szoros cipő viselését, mert a lábujjakat egymáshoz préseli, az ujjak közötti bőr nem szellőzik, ezért könnyen kipállik. Műanyag vagy műbőr cipő, műszálas zokni, harisnya viselése elősegíti a lábizzadást és a bőr gombásodását. A cipőt lehetőség szerint naponta váltsa. Lábhoz jól illeszkedő pamut zoknit válasszon. Sem túl szoros, sem túl bő ne legyen. A bő zokni ráncolódik a cipőben, ami a láb nyomását és bőrkeményedés, felhólyagosodás kialakulását okozhatja. Célszerű a fehér zokni használata, mert egyszerűen fertőtleníthető és a láb esetleges sérülései –nyomot hagyva a zoknin- könnyebben észrevehetők. A lábgomba kezelésére számtalan készítmény áll rendelkezésre. Krémek, ecsetelő oldatok, körömlakk és szájon át szedhető gyógyszerek formájában. Ezek alkalmazása előtt kérje szakember tanácsát. A gombaellenes kezeléssel egy időben a végezzük el a cipő fertőtlenítését is. A patikákban vásároljunk 12 %-os Formaldehid oldatot. Tenyérnyi vattacsomót itassunk át a Formaldehiddel, tegyük egy kis nylon zacskóba, aminek a száját hagyjuk nyitva. Ezt helyezzük a cipőbe, a cipőt egy nagyobb nylon zacskóba helyezzük és a zacskó száját kössük be. 1-2 napig tartsuk így, majd vegyük ki a cipőt és szabad levegőn 2-3 napig alaposan szellőztessük ki. Ügyeljünk arra, hogy a párolgó formaldehid ne juthasson a lakótérbe, mert káros az egészségre. Lehetőség szerint erkélyen, teraszon végezzük a cipő fertőtlenítését.Soha ne járjon mezítláb, még nyáron a strandon sem a sérülés és a gombás fertőzés veszélye miatt!Saját törölközőt használjon. A gombás fertőzést könnyű megkapni és tovább adni egyaránt.A testmozgás az egészséges életmód elengedhetetlen feltétele. Sétáljon sokat, használja a lábát. A túlerőltetést mellőzze. Kirándulás alkalmával tartson rövid pihenőket. Kényelmes, a lábhoz jól illeszkedő, jól szellőző de zárt cipőt viseljen.

Margit Szatmári answered 14 év ago

Nagyon köszönöm az láb ápolási tanácsot.

Cuki Baba answered 14 év ago

 Sok szempont van amire nem is gondoltam! Köszönöm,próbálom használni a tanácsokat!