Hogy viselitek a hőséget és a diabéteszetek vagy a vércukitok ?

KérdésekHogy viselitek a hőséget és a diabéteszetek vagy a vércukitok ?
Agnes Kovacs kérdezte ennyi ideje: 9 év

Kiskoromban is a nyári időszakban, hőségben gyakrabban zuhant le a vércukim és sajnos ez most sem változik… amit újdonságként megfigyeltem, h a hőség  vagy ha eletromágneses környezetben vagyok mondjuk nagy üzemű számítógépek, ipari hűtőberendezés (gépszobában) között mintha gyorsabban akítválná a szervezetben lévő inzulint nálam … Egésznap ha a légkondiciónált irodában vagyok, lépcsőzöm az emeletek között vagy a  gép előtt dolgozom vagy ha otthon vagyok a hűvős lakásban és takarítok, pakolok, cipekedek nem zuhan le  a vércukim nem szükséges lecsökkenteni a bázis inzulinom ( ami a penesek esetében a hosszú hatású, ami az étekzések nélkül szükséges inzulin) a pumpámban, de amint kimegyek a légkondis irodából, a hűs lakásból ahol 15-20 celsiussal is hűvösebb van a kültéri időjáráshoz képest kivétel nélkül alig 15-25 perc alatt behipozom , pedig a pumpában nagyon pontos a bázis mennyiségű inzulin és ennyire rövid idő alatt behipoztat ez a szélsőséges hőség. Amikor strandon vagyunk egésznap akkor sem hipozom, hisz hozzá csökkentem az inzulint, inkább ezek a hőmérséklet változások hatnak az inzulinra……. Azt megfigyeltem a hidegfrontok, a menzesz, betegségek vércuki emelő hatása és a szükséges inzulin emelés jóval jelentősebb +40-+80%felfelé , de a mozgás, hőség kisebb mértékben volt hatással az inzulin csökkentésre alig -10-20% nálam, de most mintha ez is gyorsabb volna még ha  a mértéke nem is változik. A hipok okán feltűnt ez a  szaharai hőség vagyis inkább a hőmérséklet különbség elképesztő gyorsan hamar hat nálam a vércukira, igaz a kaják is másképp, sokkal gyorsabban és erősebben hatnak a vércuki emelésre mióta sokkal kevesebb inzulin szükséges mint régen..  lehet valami összefüggés a napi inzulinigény mennyisége és a vércuki hatások ( inzulin, étel, időjárás, belső horonok, fáradság, stb..)  befolyásoló ideje között ??? mióta 2éve pumpás vagyok, azt is megfigyeltem, hogy 1 órás fürdés -hajmosás ideje  , amikor nincs rajtam a pumpa hiszen ilyenkor lecsattoljuk magunkról és ez idő alatt nem kap semmi inzulint a testem, 1 óra inzulin hiány miatt már 1,5 mml/l emelkedik a vércukim….Nálatok hogyan hat a hőség vagy a szélsőséges hőmérséklet különbség a diabotokra ??

3 Válasz
Best Answer
Jozsef Pintér answered 9 év ago

Többféle variációt tapasztaltam magamon az elmúlt évtizedekben. Jelentős, ugrásszerű vércukor ingadozásokat elsősorban az időjárási frontok okoznak. Ha meleg front érkezik, előtte akár három, de biztosan két nappal már megmagyarázhatatlan módon csökken az inzulinigényem, illetve, ha nem figyelek és nem korrigálok, akkor a vércukorszintem.Hidegfront érkezésekor mindez fordítva történik. Már több mint húsz éve vezetem a diabetesz naplómat, amiben a mért értékek mellett a jelentősebb kilengések, változások okait, feltételezhető ok-okozati összefüggéseit rögzítem. Visszatekintve, az esetek több, mint 90 százalékában nálam ez jön be. A tapasztalataim alapján megkülönböztethetek két, élesen elválasztható időszakot az évben. Novembertől kb. Március végéig, illetve Márciustól október végéig. A meleg tavaszi-nyári időszakban, amikor többet vagyok a szabadban és ezzel párhuzamosan jóval több a fizikai leterheltségem, sokkal jobb és egyenletesebb értékeket tudok produkálni, mint a nyirkos, nedves őszi és kora tavaszi időszakban. A télen igazából ez nem igy van, hisuzen imádom a telet és olyankor is nagyon sokat vagyok kint és rendszeresen mozgok. Gondom csak abban az esetben szokott előfordulni, ha valamilyen rendkívüli helyzet miatt nem a terveim szerint alakul a napom.  Esetleg az időjárás miatt tétlenségre kényszerülök és elszámoltam az inzulin adagomat.  Végül is az én értékeim jobbára a fizikai aktivitásommal vannak összefüggésbe, de ha megérzem, illetve méréssel igazolom a megérzésem, akkor mindig sikeresen tudok korrigálni. Csak megjegyzésképpen. Novo Rapidot adok, naponta 3X, a hosszú hatású inzulinom a Lantus. Ezt viszont naponta 1X és REGGEL adom. Nálam ez a módszer vált be

Nanita answered 9 év ago

Én általában fordítva működök mint a többi ember. Melegben több inzulin kell, mint a hűvösebb vagy téli napokon. A frontok nálam is be tudnak zavarni. Menses előtt 3-4 nappal megkergül a cukrom, olyan kezelhetetlen, magas. Utána a menses alatt alacsony. Amikor meg elmúlik, minden a régi. A cukrom befolyásolja erőteljesen a lelki állapotom és más eü gondjaim.

Agnes Kovacs answered 9 év ago

Köszönöm a válaszotokat. Nálatok nem változott a diabéteszetek ( mondjuk ételekre vércuki reakció vagy a mozgásra, frontokra, bármi ami korábban valahogy működött az most nem olyan hatású ???) korábbi megszokott tapasztalataitok ???  Nálam rendkivül sokat változott a diabétesz, ami gyermekkoromban működött az kamaszként nem , és ami fiatal felnőttkoromban bevált az most nem úgy hat, ételeknél, sportnál, mindennapokban stb… Még olyan összefüggést sem vélek felfedezni, h a mozgás, táplálkozás, testsúly befolyásolná, mindig is vékony voltam, rendszeresen sportolok és sajnos van, volt  olyan h mozgástól emelkedik a  vércukim, olyankor vagy ki kellett kellett hagynom ( ez bosszantot) a mozgást vagy nagyon sokat várni lassabb intenzitásban folytatni a mozogást h megforduljon a tendencia és volt h igy sem vált be. A frontok nálam is 2 nappal előbb bekavarnak a vércukiba, az nálam is megfigyelhető és nem változott h hidegfrontnál több inzulin kell, melegefrontnál meg kevesebb, de sosem tudom , nem is figyelem mikor jön front és amit tapasztalok a vércukimban az egyszeri gyorshatású korrekcióval megoldható vagy az alapinzulint kell napokra változtatnom ????? ez mindig idővel, egyszeri korrigálást követően utólag derül ki h tartós a hatás vagy csak pillantnyi ?? Érdekelne az évek alatt sosem változik nálatok a diabéteszetekben megszokott hatások , ételekre , inzulin adagokra, a mindennapok változásaira ???