Hipó után

KérdésekHipó után
Árpád Nagy kérdezte ennyi ideje: 10 év

Hogyan jelentkezik nálatok hipó utánni ingadozás.Mondjuk ha egy vacsora után ,vagy egy ebéd utánni szénhidrátelszámolás miatt van a hipó(és szakszerűen van elhárítva,gyors felszívődású ch val,pl szőlőcukor vagy cukros üdítő,és mellé valami rostot tartalmazó lassú felszívódásó ch,korpovit keksz)akkor a következő étkezés előtt magas értéket mértek,vagy mikor érzitek az utóhatását,12 vagy 24 óra múlva? mókuskerékként ismétlődő folyamat,vagy meg tudjátok állítani hogy se nagyon ne essen le utánna se nagyon ne menjen fel?  Vagy egy váratlanúl,nem előre tervezett plusszmozgás két étkezés között, hány nap az az idő míg rendbe jön egy egy kisiklásotaok?   

2 Válasz
Nanita answered 10 év ago

Kedves Árpád.
Általánosságban egy hipo akár 24 óráig is "megbosszulhatja" magát.
Nálam változó, van amikor van hatása a hiponak és van amikor nincs. Hipo után mindig mérek a két étkezés között és így megpróbálom elcsípni ha felfele ballagna nagyon és korrigálok ha szükséges 1E-el röviddel.

jaskó answered 10 év ago

Sok és bonyolult összefüggést okot, okozatot takar a kérdésed. A válasz csak általános lehet és az egyénre, a válaszadóra szabott. Ötletet lehet venni, de a következtetéseket mindenkinek önmagában, önmagáról kell levonnia. Másképpen reagálunk mindenre. Másképpen és más értékhatárok között érezzük meg a cukorszintünk mozgását, mozduljon az akár lefelé, akár felfelé.  Rengeteg dolgot és körülményt kell ilyenkor mérlegelni. Nem sorolom, mert ezekről már itt a KEván sokat beszéltünk. Maradva az Árpád példájánál. Milyen tipusú inzuluint ad, hányszor adja, mennyi tapasztalata van az önkezelésben, mekkora önállóságot enged számára az orvosa, mennyire képezte, képzi önmagát? Milyen a fizikai felépítése, milyen társbetegségei, szövődményei vannak, milyenek a táplálkozási szokásai, milyen az egyéni érzékenysége, tűrőképessége, állóképessége, mekkora sz önuralma? Ugye milyen sok kérdést tettem fel és m ég nem is válaszoltam.
Esetemben a hibák olyankor következnek be, ha valamilyen zavaró körülmény lép be, pl fronthatás, betegség, inzulin beadás körülményei (hajszáleret találok el) hőség van, hirtelen nem tervezett többletmozgás következik be és még sorolhatnám. A megoldás és az utóhatás minden esetben más és más.
Ketté választom az egyéb körülményeket és a mozgás okozta hypót.
Nálam az utóbbi a veszélyesebb. Nyugalmi helyzetben inzulin adagolás, vagy étkezési hiba okozta hypo az általában "békésen" lecseng. Természetesen mérek, még akkor is, ha 100% ban biztos vagyok a hypoban, mert érzeteim megcsalhatnak. Mérés után a rutin elhárítás következik. Méz és plusz CH, természetesen a mért értékek arányában. Itt kell az önuralom, mert ha valaki bepánikol és a garatig tömi magát, akkor számíthat egy hosszú, igen magas értékekkel járó folyamatra, ami hullámvasíút jelenséget okozhat. Ilyenkor nem szabad játszani az inzulinnal, csak nyugi. Fekszik, nyugszik, kivár, mér és csak nagyon, kis egységek beadásával  óvatosan korrigál. Én ezt teszem, mert napi 4X adok inzulint és van lehetőségem játszani a gyorssal. 3X Novo Rapid és Lantusz 1X. Természetesen más a helyzet a humán inzulint adó esetében. Ilyenkor csak hibás korrigálás esetében következik be nálam újabb hypo.
A mozgás okozta hypo esetemben veszélyes, főleg, ha délután következik be. Ilyenkor bármit teszek, bármekkora értékre emelem a szintet,, kb 4-6 órán belül ismét durva hypo következik be. Magyarázat egyszerű. A máj védekezik és a szervezetbe kilöki a cukortartalékának egy részét. Ilyenkor gyanúsan magas értékek keletkezhetnek, még akkor is, ha az elfogyasztott CH mennyisége ezt nem indokolja, hiszen a bevitt  és a mozgósított tartalék összeadódik és alaposan megemeli a cukorszintet. VISZONT itt van a veszély, mert a máj dolgozik és ismételten begyűjti a tartalék mennyiséget, tehát visszavesz a vércukorból, ismét feltölti a raktárait és ennek következtében komoly
hypot várhatunk. Ilyenkor belealudni egy éjszakaiba életveszélyes lehet. Tehát órát felhúzni és mérni, ha szükséges enni és újra mérni. Az eredményeket pedig rögzíteni.
Gonosz dolog ez az írás, mert még így végigolvasva is kevésnek találom a magyarázatot. Órákig lehetne eset elemzést folytatni, magyarázatot keresni. Ha alaposan végigböngészed a hypo jelzésű, tartalmú kérdéseket (beírod a keresőbe) rengeteg variációra, válaszra bukkanhatsz ebben a témában!