Hidegebb időben emelni kell-e az inzulinadagot?

KérdésekHidegebb időben emelni kell-e az inzulinadagot?
G Zsóka kérdezte ennyi ideje: 8 év

Ebben a forró nyárban egyensúlyban tudtam tartani a vércukorszintem a következő módon.

R, D, E 6 adag Humulin R
Éjszakára 6 Humulin N

Az ősz beköszöntével megemelkedett a vércukrom, változatlan CH-bevitel és testmozgás ellenére. Nincs ilyen tapasztalatotok? Az inzulint ( HumulinR) tervezem emelni napi 3×7 egységre. Jól teszem-e? Tapasztalt sorstársaim véleményét megköszönném, Sáráét különösen. 🙂

Üdv: Zsóka

9 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 8 év ago

 Szia Zsóka! Hideg időben általában nő az inzulin igény.Készítsél profilt írj néhány adatot,szívesen segítek a titrálásban.

Agnes Kovacs answered 8 év ago

Kedves Zsóka, a Humulin R ha jól tudom gyorshatású inzulin, ami az étkezések és a szervezet egyszeri vércukoremelkedésének korrekciójára szolgál. Ha a szervezet inzulinigényének változása tartósnak mutatkozik akár a hideg idő miatt vagy más okból, nem  csak 4-6 óráig tartó egyszeri emelkes hanem 24 órán át akár napokig többszöri korrekció ellenére visszaemelkedik és a szokásos kajára és mennyiségre is azt tapasztalod h több gyors hatású inzulint igényel a szervezeted, akkor sokkal inkább a bázis inzulint a  jelen esetben nálad a Humulin N-t  lehet kéne megemelni, de erről mindig a szakorvossal kéne konzultálni, megbeszélni. Az is lehet h változott a hideg idővel az étkezési szokásod ami miatt emelkedett a  vércuki, ha csak étkezéshez kell több inzulin  azzal lehet jó gondolat a gyorshatásút megemelni. Az ötlet,  h egyszerre . Az egy alapvető szabály egyszerre nem módosítunk az inzulinadagon 1-2 E-nél többet, 3*1 E soknak tűnik,  lépésről lépésre lehet haladni h ne okozz vércuki zuhanást sem. Sárika javaslata elengedhetetlen, mérned kell h kiderüljön hol és mennyivel kéne emelni az inzulint és az is tisztázódjon melyik inzulint. Inkább beszélj a kezelődokiddal mit javasol, de ő is és te is csak a mérésekből tudjátok tisztázni a helyes  megoldást. Hideg időben nálam emelkedik 1-3 egységgel a bázis inzulin igény nyáron meg ugyanennyivel visszacsökken. Sok sikert a megoldáshoz.

G Zsóka answered 8 év ago

Kedves Sára! Küldöm a profilt, előre is köszönöm a segítséget.

G Zsóka answered 8 év ago

Kedves Ágnes! Köszönöm a jó-tanácsaidat. Az idén lettem inzulinos, kevés még a tapasztalatom.

G Zsóka answered 8 év ago

Kedves Sára!

Napi 4 alkalommal adok inzulini. Reggel-Délben-Este: 6 HR Éjszakára 6 HN.
Napi CH bevitel 170., sokat sétálok.
Elküldöm Neked a júliusi és az októberi vércukorértékeimet és az inzulinadagolást.
 
Július          R.el    R.u.     E.e.      E.u.   V.e.    V.u   Lefekvés el.    Éjjel
      
17-én        8,3                5,3       8,5                              8
18-án        7,8      8,9      6,5      10,2       5       5,7       5,3
19-én        5,8                6,9       10                  9,1       7,3
20-án        6,6      4,6      6,7       3,6     5,8      11         8,1
21-én        8         7,9                 5,1                7,9
22-én        9,1      8,3      6,4      5,9                            7 ,2
23-án        5.3                 5,7      5,5                4,6

OKTÓBER
Reggeli előtt :  6.9 és 11 között i értéket mértem. Egész nap 5-9 között mozog, ám délután, vacsora előtt felugrik 10-14 közé!!!. Próbálok délben 7 egység HR-t adni és éjszakára 7 egység HN-t Nem igazán tudom beállítani az értéket mióta beállt a hidegebb idő. A CH bevitel és a testmozgás változatlan.
Nem tudom érthető vagyok-e és mi a helyes megoldás. Előre is köszönöm válaszod. Üdv: Zsóka

Sára Biró answered 8 év ago

 Szia!
Reggel hány órakor mérsz? Mindig ugyanabban az időpontban?Az N inzulinon kellene először emelni,de
éjszakai mérést nem látok, anélkül nem lehet emelni a Humulin N-et.
Az ebéd előtti inzulinon kell emelni,hogy vacsora előtt ne legyen magas,de uzsonna legyen mindenképpen.
A nyáron is mértél vacsora után magasabb értéket. Azért a CH számolásnál mindig kibukik valami,érdemes megfigyelni, pld egy zsíros étel elhúzza a felszívódást, egy pürésített gyorsan emeli és utána leeshet a vérc. Sok finomság van.

G Zsóka answered 8 év ago

Szia Sára!

Köszönöm a tanácsokat. A Humulin N-et emeltem 6-ról 7-re, az ebéd előtti Humulin R-et szintén. Az éjszakai értékeket azért nem írtam, mivel 4 és 7 között mérem, az idén 4 alkalommal esett 3 alá, amire azonnal felébredtem és 15 CH értékű gyümölcslevet ittam. A problémám az éhomi és az ebéd és vacsora közötti időben jelentkezik. Éjszaka hiába mérek 4-5-öt, reggelre ( 7 óra) gyakran megemelkedik. Nem merek már gyümölcsöt sem enni, 15 dkg körtétől vagy 8 dkg szőlőtől 10-14-re ugrik a CH.

Annyira figyelek mindent és pontosan betartom, ezért idegesít ez az instabil helyzet. Decemberben kell mennem felülvizsgálatra, gondolom ezzel a problémával nem rohangálok a kórházba. Próbálom megoldani.

Nagyon köszönöm a segítséget. Zsóka

Sára Biró answered 8 év ago

 Zsóka! Nem jó ha éjszaka 4 mmol/l-t mérsz az nagyon kevés. Ne menjen éjjel 6 mmol/l alá. Ha 3 mmol/l,kell a gyümölcsleven kívül keksz,vagy kenyér is.
A szőlő természetesen emeli a vércukrot,ne csodálkozzál,ha olyankor megugrik mivel ez nem javasolt cukorbetegeknek. A körte mellé egy kis korpovit keksz,egy kicsit elhúzza a felszívódást. 1x nézz 6 órakor éhomi vércukrot!

Edit Szűcs answered 8 év ago

 Szinte ahányszor orvoshoz mentem, annyi új információ..Az alap kérdésre visszatérve..: 1x azt mondta az orvosom: "téli cukor, nyári cukor". Nem értettem.
Most már tudom…A melegtől "lemegy" a vércukorszint, a hidegtől feljebb. Azonkívül az ember nyáron alapból többet mozog, többet van friss levegőn, az is jótékony hatással van a vércukor szintre.