HbA1c és a szövődmények kapcsolata

KérdésekHbA1c és a szövődmények kapcsolata
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 11 év

 Optimális glycaemiás kontroll: alacsony kockázat a szövődmények kialakulása szempontjából.
Optimális                    Még elfogadható              Nem elfogadható
HBA1c 6,5 %                  6,6-7,4 %                    nagyobb 7,5 %-nál

Éh.vc. Kisebb 6,0 6,1 – 6,9 magasabb                     7,0 mmol/l

Pp.vc(étkezés után): kisebb 7,5 7,5 – 9,0 magasabb 9,0 mmol/l

Optimális: alacsony kockázat szövődményre

Még elfogadható: van már nagyérszövődményre kockázat
Nem elfogadható: nagy a kockázat kis,-és nagyérbetegségre

Az optimális glycaemiás kontrollt a pácienssel együtt kell kialakítani egyénre szabva.

Figyelembe kell venni:

a beteg életkorát
a fizikai aktivitást
a fizikai állapotát
 már meglévő szövődmények súlyosságát 
beteg szociális helyzetét

Idős,súlyos szövődményes betegnél
ne legyen soha hypoglycaemia
ne legyen extrém hyperglycaemia
ne legyen szoros a HbA1c / 7,5 – 8 % /és így legyen panaszmentes.

7 Válasz
jaskó answered 11 év ago

A folyamatos hypo határon tartás előbb utóbb megteszi a hatását. nem szabad kockáztatni. Minél stabilabb átlagot (kevés kilengéssel) produkálunk, annál kevesebb esélyünk van a szövődmények kialakulására, romlására. Csak a saját példám. Az új (már eltörölt) inzulinrendelet okán és egy betegséggel eltöltött hónapot követően, azért, hogy hozzam a jó átlagot, folyamatosan túl kellett inzulinoznom magam és alacsonyan, hypo határon tartani asz értékeimet. 10 éven keresztül semmi gondom nem volt, erre a negyedév végére ismét bevérzett a szemem. Meg lett a 470. Köszönet a rendelet megalkotójának. Vigyázat!!! Cél az életkornak és az egyéni sajátosságoknak megfelelő normálérték megtartása, de semmi esetre sem szabad játszani a tűzzel.

Szabó Judit answered 11 év ago

Sziasztok!
Tudom, nem lehet általánosítani, de kb. mennyi idő után kezdenek/kezdtek kialakulni a szövődmények? Akik már hosszú ideje cukorbetegek. Gondolok itt pl. a szem romlására, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, érzéketlenebb láb.

jaskó answered 11 év ago

Nem törvényszerű sem a szövődmények megjelenése, sem a kialakulásuk kezdete. Elsősorban a 2. tip betegeknél sokszor csak a megjelent szövődmények okát keresve jutnak el az orvosok a cukorbetegségig, mint kiváltó okig. Ismertem olyan beteget, aki már több, mint 50 éve beteg volt és mentes minden szövődménytől. nekem az első komolyabb dolgaim 14 év után jelentkeztek, de köztudott, hogy én az első 10 évemet nagyon elrontottam, talán ezért is. Ne keress törvényszerűségeket, mert a gondolat önmegvalósító, hanem inkább tartsd a szintet és told ki minél távolabbra bekövetkezés idejét!

Szabó Judit answered 11 év ago

jaskó, köszönöm! Persze, tudom, hogy amit kérdeztem, az nem törvényszerű. Én 1. típ. cukorbeteg vagyok, 20 éve, és csak úgy érdeklődés/miheztartás végett kérdeztem. Igyekszem a szintet tartani, de azért néha, 1-1 szelet sütire, vagy csokira nem tudok ellent mondani. Sajnos én a betegségem előtt nagyon édes szájú voltam, de mikor kiderült mi a helyzet, az ijedtség gyorsan felül tudta ezt írni. Aztán az idő teltével, azért talán tisztába jön az ember vele, mit szabad és mit nem. Bár ahogy itt olvasom, sok téves eszme van.

Sára Biró answered 11 év ago

 Judit egyszer-egyszer belefér 1-1 szelet sütemény, ezért ne legyen lelkiismeret furdalásod.
Judit milyen téves eszmével találkoztál ? ( sok van)

Szabó Judit answered 11 év ago

Kedves Sára! Jó ezt hallani, olvasni, hogy egy kis nasi azért belefér:-)
Gondolkodás nélkül is eszembe jut 2 téves eszme.
Már mindkettőről olvastam itt a fórum, vagy épp már az egyiket le is írtam. "Ha nem eszem, akkor nem kell beadni az inzulint, mert akkor nincs mitől felmenjen a cukorszintem" hallottam ezt, egyszer egy vérvételre való várakozás közben. És sajnos valószínűleg nem ez az egyetlen ember, aki ezt gondolja. A másik, amiről szintén volt szó nemrég, a diabetikus termékek (keksz, nápolyi, csoki) beszámítás nélküli fogyasztása. Én egyébként nagyon ritkán (nagyon-nagyon ritkán) eszem ilyeneket, pont a hosszú hatásuk miatt. Inkább ritkán egy kis igazi édesség (talán nem ártok vele olyan nagyot), mint a diétás termékek.
Sokszor hallom azt is, bár ezt inkább olyan emberektől, akik nem cukorbetegek, hogy "óóó…akkor Te csak zsemlét ehetsz"?. Hát, ennyire talán nem súlyos a helyzetünk, hogy így be legyünk skatulyázva. Én úgy gondolom, a kenyér sem rosszabb, csak nehezebb a mennyiséget belőle megállapítani. Mivel 1 zsemle az 1 zsemle, de mekkora az 5 dkg kenyér?

Sára Biró answered 11 év ago

 Igen sokáig a "zsemle korszakát" éltük és ez rögzült a fejekben, egy-egy idős cukorbeteg most is sokszor megkérdezi, hogy szabad kenyeret is enni? Talán zsemlében könnyebb volt az adagot"kiszabni":
Könnyű megtudni, hogy mekkora az az 5 dkg-s kenyér, egyszer rá kell tenni a mérlegre. Azért egy cukorbetegnek sem javasolnám,hogy naponta váltogassa a kenyerét,( én sem szoktam). Pl az én rozskenyeremből ( vekni alakú) két ujjnyi vékony kenyér az 5 dkg.:-)