HbA1c < 8% tartható?

KérdésekHbA1c < 8% tartható?
Lamár Krisztián kérdezte ennyi ideje: 12 év

Kedves analóg terápián lévő cukorbetegek! Arra vagyok kíváncsi, hogy mennyire nehéz a 8% alatti HbA1c érték tartása. Van olyan, akit emiatt fenyeget az analóg inzulin megvonás veszélye?

61 Válasz
Edina answered 12 év ago

Köszönöm Krisztián,igérem megírom majd az eredményt.Optimum gépnél mennyit kell rászámolni?

Nanita answered 12 év ago

Azt nem tudjátok véletlenül, hogy a Dcont Partner és Ideál között mennyi a különbség?
Eddig az Optimumot használtam, azzal is mindig meg volt a 7-7,2 HbA1c.

Sára Biró answered 12 év ago

2012.május 1-től az Optimum tesztcsík is plazmához van kalibrálva, vagyis elméletig ugyanolyan értéknek kell lenni,mintha Ideállal mérnél. (természetesen a korábban vett teszcsíkra ez nem érvényes!!)

Nanita answered 12 év ago

Sára ez szupiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Én az Optimumot használom a Dcont Partnerhez és akkor az olyan mintha Ideállal mérnék? 🙂 Bár még az áprilisban vett tesztcsíkom van, de 23.-án váltom ki akkor már az új Optimumot. Kíváncsi leszek rá.
Viszont ha én most az inzulin korrigálásokat a régi tesztcsík mért értékeihez lőttem/lőttük be:-), akkor lehet, hogy ezt újra kell csinálnom az új- plazmához kalibrált csík miatt? Lehet, hogy rosszul gondolom, de szerintem a kettő tesztcsík mért értéke között lesz különbség. Na majd meghagyok a régiből is és 23.-án egyszerre mérek mindkettővel egy napon keresztül. Vagy butaságot kérdeztem most? 🙁
Tudod nálam az 1 mmol/liter is számít az inzulin egységnél. Ha a régi csíkkal 7-t mérek, akkor arra még 5E, de ha az új csík 8-t mér, akkor nagyon figyelnem kell, ne hogy sokat adjak be.

Lamár Krisztián answered 12 év ago

Anita, ha mindenképpen az új Optimum csíkot akardod kapni, akkor a gyártótól vedd meg közvetlenül. Ők is beváltják a receptet. Patikák nagy mennyiségű tezstcsíkot halmoznak fel, szerintem májusban még nem fogod megkapni az újat, amíg a régi készletek ki nem fogynak.

Lamár Krisztián answered 12 év ago

Anita, ha mindenképpen az új Optimum csíkot akardod kapni, akkor a gyártótól vedd meg közvetlenül. Ők is beváltják a receptet. Patikák nagy mennyiségű tezstcsíkot halmoznak fel, szerintem májusban még nem fogod megkapni az újat, amíg a régi készletek ki nem fogynak.

Sára Biró answered 12 év ago

 Ha megnézed akkor rá lesz írva,hogy plazma kalibrált,és csak akkor hozd el.  Krisztiánnak igaza van, szerintem is van tartalék a gyógyszertárban.
Nagyon kíváncsi leszek,hogy mennyi lesz a különbség?!

Lamár Krisztián answered 12 év ago

Elvleg az új csíkok 11%-kal mérnek többet.  Maradt optimum csíkom, ezért volt lehetőségem összehasonlítani az ideállal, és arra jutottam, hogy nincs értelme az mérésenkénti összehasonlításnak. Mégpedig azért, mert az optimum csíknak +/- 20% a pontossága, az ideálnak +/10% tehát ha figyelembe vesszük a 11%-os középérték eltolást, még akkor is kijöhet, hogy egy adott vérmintánál a az optimum fog többet mutatni. Bár ennek statisztikailag csekély az esélye, nemekm mégis sikerült ilyen esetet tettenérni. Tehát ennek az összehasonlításnak csak ugyanazon vérmintából vett nagy számú mérési sorozatnál van értelme. Minél kisebb a mérési minták száma, annal torzabb az eredmény. Ezeket a vizsgálatokat elvégzi a gyártó, illeletve független műszaki tanusító cégek is. Nyugodtan hihetünk nekik. Én azt javaslom, hogy ha letelt a 6 éved, akkor mindenképpen vegyél egy ideál készüléket, nem cssak azért, mert pontosabb és műszakilag korszerűbb, hanem azért is, mert nagyon kevés vér kell hozzá, és ez hosszútávon konfortosabbá teszi a vércukor önellenőrzést.

Sára Biró answered 12 év ago

 Így igaz Krisztián,de sok beteg van akinél nem lehet felírni az Ideált és a tesztcsík kémiai összetételemének a megváltoztatásával így biztonságosabban lehet mérni. nem lesz annyira meglepő a HgbA1C-érték.
Az Ideál egy korszerű biztonságos vércukormérő, 3 hónapja használjuk és csak jót tudok írni róla.

Nanita answered 12 év ago

Köszönöm a válaszokat.
A kérdésem a két csík mérésére vonatkozólag azért volt fontos, mert nekem 8 mmol/l alatt 5E az adagom, 8 felett pedig 6E. Ha csak 11% az eltérés a kettő között, akkor abba a tartományba fog esni mind a kettő stix és így nincs gond. Viszont ha a régivel "csak 7,2 mérnék és az újjal többet pl. 8,2 akkor az már nekem lényeges eltérés, mert nem mindegy, hogy 5E vagy 6E. Vagy pl. 7,5-nél még 5-öt adok, de ha ennek a 11%-val nagyobb összegét veszem az 8,3 és itt már elvileg 1E többletet kellene adnom. Azt hiszem eleinte számolgatnom kell mindenképp. Nem tudom,hogy így írásban sikerült e visszaadnom amit szerettem volna ebből kihozni.