HbA1c < 8% tartható?

KérdésekHbA1c < 8% tartható?
Lamár Krisztián kérdezte ennyi ideje: 12 év

Kedves analóg terápián lévő cukorbetegek! Arra vagyok kíváncsi, hogy mennyire nehéz a 8% alatti HbA1c érték tartása. Van olyan, akit emiatt fenyeget az analóg inzulin megvonás veszélye?

61 Válasz
Sára Biró answered 12 év ago

 Egy előadás során arról beszéltek,hogy akinek magas a reggeli vércukra ,annak a HgbAlC értéke is magas.
 

Nanita answered 12 év ago

Nekem mindig alacsony reggel és még sem tudom produkálni 7,2 és 7,4 alatt. Miért? :-(((

Sára Biró answered 12 év ago

 Anita véleményem szerint Neked a hypo miatt van magasabb vércukor értéked és az lehet az oka.Valahol már írtam, azért egy 2-es típusú cukorbetegséget könnyebb kezelni,mint egy 1-est.

Sára Biró answered 12 év ago

 Ma volt egy betegünk,aki 1-es típ cukorbeteg (már 30 éve) a combja tele van inzulinos csomóval,most hasba és karba adja az inzulint. Nem is emiatt írok,hanem, szeretném elújságolni Nektek :  Ő egy igazi sikertörténet:-) kb. másfél éve van analóg inzulinon (NovoRapid + Levemir) a HgbA1C értéke  már két alkalommal 6.9 % !:-)  volt és korábban 10-12 % volt.

Edina answered 12 év ago

Sziasztok!kérdésem ha a hypós értékeket megjelöltem a gépemben ahogy Krisztián tanácsolta,hogy ne számolja az átlaghoz és így most 7,4mmol/l az átlagom,akkor ez mekkora HgbA1C-jelenthet?vagy ettől még lehet magas vagy jó is a vérvétel eredménye?

Lamár Krisztián answered 12 év ago

Edina, elméletben az alábbi összefüggés használatos:

glukóz_átlag [mmol/l] = ( 1.6 * HbA1c [%] ) – 2.6

(Forrás: Inzulinnal kezeltek kézikönyve)

"Visszafelé" számolva a 7.4-es átlagcukorhoz 6.25%-os HbA1c tartoziik. Ez egy elméleti formula, a következő laborod után kérlek tájékoztass minket, hogy mi jött ki. Good luck!

Nanita answered 12 év ago

Jaj de jó, akkor még én is jó vagyok. 🙂 Ezen számítás szerint 7,1 HbA1C-re jött ki. Remélem a vérvétel is majd ezt igazolja, bár addigra jó lenne,ha az átlag még menne lefele.

Lamár Krisztián answered 12 év ago

Anita, célszerű ~1-1.5 mmol/liter "tartalékot" képezni, egyrészt mert a régi vércukormérők a vénás vérhez képest alámérnek, másrészt mert az elméleti formula erősen egyénfüggő, a könyv szerint hordoz egy kb 1 mmol/liternyi bizonytalanságot. A formula alapján a 8%-os HbA1c-hez 10.2 mmol/literes átlagos cukor tartozik. Ha az átalgodat 9 mmol/liter alá "lövöd be", akkor szerintem, nagy veszélynek nem vagy kitéve. Újra bíztatok mindenkit, hogy aki a közeljövőben megy laborba, az ellenőrizze a formulát. Nekem még sajnos két hónapot kell várni a következő laborig.

Nanita answered 12 év ago

Pont ez lett volna a következő gondolatom Krisztián, hogy a piacon kapható vércukormérők különbözőt mérnek, ahány gép annyi érték. A Dcont Partner gépem szerint 9 alatt van az átlag, bízom benne,hogy nem lesz gond. Majd kiderül júniusban.

Sára Biró answered 12 év ago

 A Dcont Personal és az Ideál között 1,5 mmol/l általában a különbség.Erre nem árt figyelni.Tudjuk az még kapilláris elven működik,az Ideál már  közel áll a vénás vér mintához. Jó lenne,ha valai az Ideálból számolna átlagot,és utána összevetné a HgbA1C értékkel. Minden tapasztalatot osszatok meg :-))