Használtok tárkonyt?

KérdésekHasználtok tárkonyt?
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 11 év

 A tárkony évelő gyógy-, és fűszernövény. Magyar népies nevei: esztragon, tárkonyüröm, tárkony.Fűszer- és zöldségnövényként világszerte termesztik. Vadon az északi félteke nagy területén előfordul: Kelet-Európától Közép- és Kelet-Ázsiáig, de még Észak-Indiában is, valamint Észak-Amerika nyugati részén, s dél felé még Mexikó területén is. Elképzelhető azonban, hogy az észak-amerikai populációk emberi termesztésből vadultak ki. Erdélyből került Magyarországra. Régebben nagyon kedvelt, jellegzetesen fűszeres illatú, kissé kesernyésen csípős ízű fűszer.Illóolajának illata az ánizsra emlékeztet.
Leveleit fogyasztják. Friss, zöld állapotában, vagy sóban, illetve ecetes vízben eltéve és szárítva is felhasználható. Saláták, ecetes savanyúságok eltevésénél, de levesek, főtt húsok, szárnyasok, birka, bárány, vadhúsok, valamint zöldbab-,zöldborsó-, és burgonyafőzelékek, ecetek ízesítésére is használják.
 Wikipédia

1 Válasz
Sára Biró answered 9 év ago

Ezt olvastam a tárkonyról.
Gyógyító növény
Szerencsére ma is egyre többen fedezik fel sokoldalú gyógyító hatását. A tárkony elsősorban az emésztésre hat jótékonyan: enyhíti a hasi görcsöket és növeli az étvágyat is. Mivel a gyógynövény enyhén nyugtat is, ezért előszeretettel használják kimerültség leküzdésére, alvásproblémák kezelésére, de segíti a menstruációt és az epe termelését a májban, és ezáltal az emésztést is elő tudja segíteni. Felgyorsítja a mérgező anyagok eltávolítását a szervezetből. E folyamat támogatásaként érdemes tárkony teát inni. Egyik fő összetevője az esztragol. Ez a tanninokkal, a keserű anyagokkal, a terpénekkel, a flavonoidokkal és a kumarinnal együtt hozzájárul a gyomor és a máj gyógyulásához. Menstruáció segítésére akkor is lehet használni, ha az késik, bár nem árt előbb egy terhességi tesztet is végezni…
Attól függően, hogy milyen panaszokat szeretnénk enyhíteni vele, a következőféleképpen használhatjuk fel gyógynövényünket:
Nyugtató, fájdalomcsillapító hatású készítmények
Enyhíti az álmatlanságot, a hiperaktivitást, a depressziót vagy az idegkimerültséget, továbbá enyhe nyugtató, ezért altatóként is használták.
Egy evőkanálnyi tárkonyra öntsünk egy csésze, forrásban lévő vizet. Hagyjuk állni tíz percig, majd igyuk meg. Hogy a tüneteink enyhüljenek, minden nap legalább egy csésze teát igyunk meg. A legjobb, ha nem ízesítjük semmivel.
Álmatlanság, hiperaktivitás, depresszió és idegkimerültség ellen
Tegyünk egy tálba másfél teáskanálnyi felvágott és szárított gyógynövényt, majd öntsük le két csésze forralt vízzel, áztassuk benne negyven percig, majd melegen igyuk meg.
Fejfájás, álmatlanság és depresszió ellen
Néhány szárított levelet tegyünk egy csésze forrásban lévő vízhez, és ezt a gőzt lélegezzük be.
Fogfájás
Bár az íze nem annyira finom, mégis próbáljunk meg elrágni pár friss vagy szárított tárkonylevelet addig, amíg paszta állaga nem lesz, majd a nyelvünkkel tartsuk a gyulladt fogunkon. Ne ijedjünk meg, a fájó terület percek alatt zsibbadni kezd.
Emésztés elősegítése
1 marék szárított levelet áztassunk egy befőttes üveg almaecetben, keverjük össze, majd zárjuk le. Minden étkezés előtt együnk belőle egy evőkanállal. Gyomorrontás és étvágytalanság esetén is hatásos.
Paraziták ellen
A gyerekeket nagyon gyakran támadják meg bélférgek, paraziták, ezek ellen is nagyon hatásos a tárkonyból készített tea. 1 liter forrásban lévő vízzel öntsünk le 30 gramm tárkonylevelet és hagyjuk állni tíz percig, majd szűrjük le. Ebből a teából reggel igyunk meg két csészével, a többit pedig tegyük be a hűtőbe. A legjobb, ha naponta négy csészével is megiszunk belőle.
Csuklás
Rágjunk egy levelet, amíg abbamarad a csuklás.
Külső használatra (inhalálás)
2-3 szárított levelet tegyünk egy csésze forrásban lévő vízhez, majd ezt a gőzt lélegezzük be fejfájás, depresszió és álmatlanság ellen.
Fertőtlenítés
Zúzott leveleket nyugodtan rátehetünk kis vágásokra, sebekre, fertőtlenítő hatásával segíteni fog. Antibakteriális tulajdonságok nyílt sebek esetén
Érdekesség:
A tárkony kitűnően nevelhető cserépben, francia vagy német tárkonyt érdemes termeszteni.
Ültessük uborka mellé, mivel a tárkony segíti a beporzását.
A szárított tárkonyleveleket száraz, hűvös, fénytől védett helyen tároljuk!Forrás: natursziget.com