használjátok van értelme bármiben is a (GI) glikémiás indexnek ?

Kérdésekhasználjátok van értelme bármiben is a (GI) glikémiás indexnek ?
Agnes Kovacs kérdezte ennyi ideje: 9 év

MOst láttam egy műsort a glikémiás indexről, ahol elsősorban arra keresték a választ h a fogyásban segít-e? És szakemberek nyilatkozták, hogy nem mert pusztán a egy referencia élelmiszerhez ami jellemzően a cukor vagy fehérkenyér tehát csak a szénhidtárhoz mérik a besorolást, aminek a lényege milyen gyorsan emésztődik a  bélrendszerben.  Ilyenformán nem vizsgálja a zsír és a fehérjéket azaz más energiákat, csak és kizárólag a szénhidrátokat, ami nem egyedül felelős az elhízásért, hiszen hiába alacsony Ch tartalmú adott étel, ha magas az össz energia tartalma ( zsírok,fehérjék). Én személyszerint cukorbetegként haszontalannak tartom a GI -t, semmit nem segít az inzulin adagolásban és a vércuki emelő hatás meghatározásában, preferenciájában sem, nem is értettem mi alapján sorolják kategóriába az ételeket miközben alacsony GI-ben szerepel számtalan olyan tápanyag ami elképeszően megemeli a  vércukit és ráadásul sokkal tovább is igényel inzulint, mint amit magas GI-be soroltak. Ráadásul nem kell az emésztésig menjen az étel, hogy a véráramban befolyásolja a vércukrot, az igaz h az emésztés során a vércuki emelő hatás fokozódik és ideje is tovább eltarthat, példásul a hús félék sokkal tovább emésztődik ezért is emeli hosszan sokáig a vércukit. Most kiderült a turpisság, hogy kizárólag Ch alapján, egyetlen tápanyag a kristálycukor szerint történt a besorolás, miközben az igaz, h  kristálycukor tényleg megemeli a  vércukit rendkivül magasan, de a Ch mentes mégis magas kalóriatartalmú ételek  , mint a hús, hal félék, tojás, túró, stb.. szintén jelentősen megemelik a vércukrot , nem kevésbé mint a Ch-k , még sem részei a GI-nek, nem vesznek figyelembe befolyásoló tényezőket minta  rostok. Ezért érthetetlen számomra, hogy cukrobeteg társaim csak a CH számolgatják inzulin beaáshoz vagy fogyáshoz, miközben a szervezetnek zsírok és fehérjék és tudom is én még mi befolyásolja (só,koffein, stb…) , de mégis emelik a  vércukit ahogy a hízást is befolyásolják. Sokszor azt is tapasztalom, h tévesen azt hiszik egy tápanyag vércuki emelő hatása azonos a hízlaló hatásával, ahogy az édes íz hatással is tévedében vannak, miközben semmi köze hozzá, nincs közöttük egyenes arány, van számtalan étel ami kevésbbé emeli a  vércukrot mégis gyorsan hízlal és van olyan is ami nagyon emeli a  vércukrot még is támogatja a fogyást. Ugyanúgy ahogy vannak savanyú ízhatású ételek mégis jobban emelik a vércukit mint édesebb ízű társaik. Használjátok és segít inzulin adagolásban a GI ( glikémiás index) ???? Inzulinadagolás számításánál milyen módszert alkalmaztok ???

2 Válasz
Jozsef Pintér answered 9 év ago

Amikor előre tervezhetően tartós fizikai terhelés vár rám és közben nem akarok megállni, vagy plusz CH-fogyasztani és van lehetőségem az ételkészítést előre tervezni. Olyankor pl általában rizst készítünk köretnek. A CH tartalma viszonylag magas, de az glikémiás indexe alacsony. Lassan emel és tartósan egyenletes szinten tartja az értékeimet. Az esetek 90%- ban két főétkezés között, a fizikai igénybevétel ellenére sem kell ilyenkor ráennem. Egyébként általában figyelem és ha lehetőségem van rá akkor két magas glikémiás indexű ételt egyszerre nem fogyasztok. Hypo esetén pedig, kimondottan ilyen gyors felszívódású élelmiszert eszem. A hypora visszatérve mivel a szöllőcukor mellékhatásjént felfúj, kellemetlen közérzetet, rosszabb esetben még hasmenést is okoz, ezért ilyen esetekben a mézet eszem, a tapasztalataimnak és a mért értéknek megfelelő arányban. Esetemben a méz fogyasztás semmilyen mellékhatást nem okozott.

Agnes Kovacs answered 9 év ago

KÖszönöm a választ és a tapasztalatod József. Tényleg nagyon másképp tapasztaljuk a dolgokat, nálam a rizs hamar megemeli a vércukit és ami nehézség volt vele régebben hogy jóval tovább igényel inzulint , mint az étkezési inzulin hatóideje, hiába adtam be étkezéskor a rákalkulált inzulint, de 3 óra múlva ismét erősen vissza emelkedett a vércukor 5 óra múlva akár 15-20 mml-ra is, igy penes korszakomban 2-szeri szúrival kellett adnom az inzulint. Egyetértek veled , mert én is azt tapasztaltam, a rizs tökéletes akár tartósabb idejű mozgás – sportolás előtt  több étkezést is kihagyhatunk vele még sincs váratlan hípoglikémia még ha sokáig is igényel inzulint , de nagyjából ugyenzt tapasztalom a hal vagy sajt féléknél is, azzal is kihagyhatom a köztes étkezéseket és sportolásnál szintén megakadályozza a vércukor zuhanást mintha stabilabban tartanák a vércukit a lefele zuhanástól fura h  az utóbbiak szinte szénhidrát mentesek mégis több óráig igényelnek inzulint, nem tudom mi lehet  az oka, hiszen a natúr  hal fajták könnyen emészhetőek, ráadásul legtöbbje alacsony kalóriatartalmú, nem hízlal mégis hosszabb ideig igényel inzulint,  ezért nem értem amikor többen csak a Ch-t számolják vércukoremelkedéshez.