Hány éves korban jelentkezik a 2-es típusú cukorbetegség?

KérdésekHány éves korban jelentkezik a 2-es típusú cukorbetegség?
Katalin Nagy kérdezte ennyi ideje: 13 év

 Hallottam már,hogy fiataloknál is előfordulhat!

5 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 13 év ago

 2-es típusú cukorbetegség- korábban a 40 évfelettiek betegsége volt, de ma már a tizenévesek és fiatal felnőttek  körében is egyre gyakoribb. A betegség irántihajlam erősen öröklődik, de a cukorbetegség kialakulásához un. Környezetitényezők is szükségesek.

Melyek ezek?

  • a mozgásszegény életmód
  • az egészségtelen táplálkozás
  • e kettő eredményeként fellépő kövérség
Violetta Varga answered 13 év ago

 A 2-es típus felnőtt- és időskorban kezdődő forma, ebben az esetben a hasnyálmirigy ugyan termel inzulint, de a sejtek elvesztik érzékenységüket vele szemben. A hasnyálmirigy kezdetben egyre több inzulin termelésével próbálja a helyzetet kiegyenlíteni, később azonban az inzulint termelő sejtek kimerülnek, s ténylegesen az inzulinhiány következményei állnak elő. Gyakran lappangva, évek alatt fejlődik ki, kezelésében kezdetben a diéta, majd a diéta melletti tablettás kezelés kap elsődleges szerepet, s csak a betegek kis hányada – általában több évre terjedő tablettás kezelés után – szorul inzulin adására.Mivel kezdete lassú, gyakran teljesen tünetmentes állapotban, egyéb vizsgálatok kapcsán kerül felismerésre. Kialakulásában örökletes hajlam mellett jelenlévő külső tényezők játszanak szerepet, mint elhízás, alkohol. Legdöntőbb ok a testsúlyfelesleg, mai életmódunk sajnos e tekintetben rendkívül rossz. Évszázadokon, évezredeken keresztül a táplálékkal a szervezetbe kerülő energiát kellően ellensúlyozta a sok mozgás (gyaloglás, futás, lovaglás, vadászat,..), ma viszont sétálás helyett járművet használunk, naphosszat íróasztal mellett, este televízió előtt ülünk és bőségesen táplálkozunk. Nyilvánvaló az elhízás megjelenése, a felvett energia ugyanis tartósan meghaladja a leadottat. A testsúlyfelesleg következtében a rendelkezésre álló inzulin egyre kevésbé tudja kifejteni hatását, a vércukor fokozatosan emelkedik, s cukorbetegség alakul ki. Ez az állapot azonban más szempontból is veszélyt jelent az adott egyén számára, ugyanis elhízottaknál gyakrabban fordul elő magas vérnyomás, a vérzsírok (koleszterin, triglicerid) emelkedése, olykor a vér húgysav szintjének növekedése (ez utóbbi köszvény kialakulásához teremthet alapot). Mindezek a tényezők együttesen megnövelik a korai érelmeszesedés kialakulásának valószínűségét, s ez a magyarázata ezen betegeknél gyakorta jelentkező cardiovascularis (szív- és érrendszeri) betegségeknek (szívinfarktus, stroke [agyérkatasztrófa], alsó végtagi érszűkület).

Aranka Horváth answered 13 év ago

 Sajnos egyre fiatalabb korban,mivel rengeteg az elhízott gyerek és kevés a mozgás.
Környezetetekben tapasztaltátok ti,illetve vam  fiatal 2-es tip.cukorbeteg?

Sára Biró answered 13 év ago

Valóban egyre fiatalabbakat érint a cukorbetegség. Ennek oka a mozgásszegény életmód,az egészségtelen táplálkozás és ebből eredő elhízás. Fontos lenne az egészségnevelés,a MEGELŐZÉS!!

Vigh Eniko answered 13 év ago

Ez jo kerdes hiszen sokan azt hiszik hogy csak idos embereket erint ez a fajta betegseg! Sajnos egyre fiatalabbakat érint a cukorbetegség. Ennek oka a mozgásszegény életmód,az egészségtelen táplálkozás és az ennek kovetkezmenyebol adodo elhizas!Mi tagadas a cigaretta,alkohol is boven elosegiti azt hogy letrejojjon ez az allatomos betegseg amely mar tobb emberi eletet kovetel mindt a rak!