Hány csepp 1E inzulin?

KérdésekHány csepp 1E inzulin?
Nanita kérdezte ennyi ideje: 11 év

Mit tapasztaltatok?

21 Válasz
Nanita answered 11 év ago

Sziasztok.
Én az elmúlt egy hónapban az alábbit tapasztaltam.
Minden beadás előtt az elmúlt hónapban ugyanazt a folyamatot csináltam végig a tényleges beadás előtt:
– elsőre feltekerek 1E-t, kinyomom az inzulint ( nem légtelenítés), a beadó nyomógombot 6 mp-ig lenyomva tartom. Ekkor 2 csepp inzulin jön ki.
– másodszorra is feltekerek 1E-t, kinyomom uazzal a kézzel és ujjal, ekkor már 4 csepp az 1E.
– Kérdés, hogy amiikor harmadszorra is feltekerem és be is adom, hány csepp megy be???

Lamár Krisztián answered 11 év ago

Szia Anita, kipróbáltam én is. Függőlegesen, a tűvel felfelé tartva. Nem pont ugyanezt, de hasonlót tapasztalok. Nekem elsőre egy csepp jött, másodikra kettő, harmadikra négy. Ezután már mindig négy. A A betegrájékoztatóban az van, hogy minden használat előtt nyomjunk ki 2E-t. Az egy más dolog, hogy ez a receptfelírásnál nincs beszámítva. Én továbbra sem nyomom ki, mert olyan nagy adagot adok, hogy ez az 1E hiba nálam elenyésző.

Nanita answered 11 év ago

Szia Krisztián. Megnyugtattál, mert ezek szerint akkor nem én képzelődök megint.
Sajnos nekem a kis adag miatt egyáltalán nem mindegy, hogy 1 csepp vagy 4. Én ugyanis reggel is este is 9E adok a hosszúból. Itt bizony számít, hogy 9E vagy csak 5E megy be. 🙁
A csudába, mire kell még figyelnünk, hogy jó legyen az értékünk!

Sára Biró answered 11 év ago

 Annyira érdekes a kérdésfelvetés.
Minden tollnál észrevettétek a különbséget( tudom már többféle inzulint használtatok)??
Krisztián Te melyik inzulinnál tapasztaltad kipróbáltad az Apidra és a Lantus Solostarral is a "figurát"?!
Anita Te a rövidnél,illetve a hosszúnál is kipróbáltad? Esetleg a korábbi tollaidnál is tapasztaltad?
Többiek??

Nanita answered 11 év ago

Szia Sára.
Mivel nekem 09.hótól van az, hogy mindkettő új, jobban mondva a Lantus annyiban, hogy az állandó szivárgó ampullák miatt a Solostart kapom, míg a rövid esetében Novorapidra váltottunk, ezért én mindkettőt figyelmet.
Solostarnál minden beadás előtt tapasztaltam. Egy tűt mivel keveset kell adni a Lantust, két napig használom ( 4 szúrás). Minden egyes beadás előtt kinyomok 1E-t ami az első kinyomáskor hol 1 csepp, hol kettő, majd a következő 1E-nél már 4 csepp. Hogy a normál adag beadáskor mennyi a tényleges,fogalmam sincs. :-(((
Novopen tollnál nem tapasztaltam, pedig ott is mindig így járok el a légtelenítésen kívül.

Lamár Krisztián answered 11 év ago

Sára, én az Apidra SoloStarral próbáltam, mert az volt a kezem ügyében. Anita, annyira nem aggasztó a helyzet, mert az 1E hiba az abszolut hiba, azaz ha 9E-t állítasz be, akkor mindenképpen 8E feletti adaghoz jutsz hozzá. Én azt is hallotam, hogy van olyan, aki 2E-t ad magának, csak úgy "ízelítőbe", na ott már nem mindegy. Sajnos már kidobáltam a régi Lilly inzulinokat, így nem tudom megnézni a Humapen Luxura tollat, de arra határozottan emlékszem (mert akkor is kipróbáltam), hogy ez első 1E kevesebb volt, mint a második. Annyi volt a különbésg, hogy amíg a Sanofi toll cseppekben "bugyog", addig a Lilly toll az sugárban spriccel, bár ez lehet amiatt is, hogy az analóg inzulinnak talán más a viszkozitása, mint a humánnak.

Nanita answered 11 év ago

Köszi Krisztián a választ. Tudod nekem az az 1E nagyon sokat számít épp azért mert ilyen keveset adok. Mindig is sokat számított nálam a plusz vagy mínusz 1E sajnos.
Másnak nincs tapasztalata?

Sára Biró answered 11 év ago

 Ma nálam volt a Sanofi képviselője , többek közt a csepp-inzulin témát is megbeszéltük és érdekes dolgot mondott , az első csepp inzulin kevesebb egység inzulint tartalmaz,mert levegő lehet benne,azért is javasolt a légtelenítés 2 E-el,illetve ha a tűt rajta tartjuk az ampullán , akkor azon  levegő kerülhet a patronba,és  ez szintén okozhatja  a különbséget.
Anita miért írtad azt,hogy nem légtelenítés korábban már kinyomtál 2 E-t??
Anita megkértem a képviselőnket,hogy érdeklődjön a kollégáknál a szivárgó ampulla ügyében, ha sikerül valamit megtudni felhív engem telefonon. 

Nanita answered 11 év ago

Szia Sára.
Köszönöm, hogy érdeklődtél a Sanofinál.
Megpróbálom másképp leírni:
Előző este cserélek tűt a Solostaron. Ekkor légtelenítek, majd beadom.
Másnap reggel és este még ez a tű van rajta ( általában 3-4 szúrást bírok vele beadni). Ekkor ha a tűt lefele tartom mintha beadnám az inzulint, de csak 1E-t tekerek fel, akkor lefele a tűből csak 1 csepp jön ki. Majd a második 1E feltekerésnél 2 csepp és a harmadik feltekerésnél 1E 4 csepp. Nekem ez azért furcsa és elnézést de zavaró és nagyon elbizonytalanító, mert a Novo tollnál, ha az esti beadás után rajta marad a tű és azzal adom be reggel és délben a rövidet akkor azzal az első 1E feltekerése és kinyomásakor mintha beadnám pontosan meg van a 4 csepp!!! Ha a Sanofi logikáját követem akkor a Novo tollnál is csak a harmadik 1E feltekerés és kinyomás után lenne 4 csepp. :-(((

Nanita answered 11 év ago

Én amondó vagyok, hogy attól függetlenül,hogy a tű rajta marad, az 1E-nek akkor is 4 cseppnek kell lennie. A többi tollnál így is működik.