Hallottátok,hogy a cukorbetegség 10-15 évig is tünetmentes lehet?

KérdésekHallottátok,hogy a cukorbetegség 10-15 évig is tünetmentes lehet?
etelka1964 kérdezte ennyi ideje: 13 év

 Nagyon gyakran valamilyen szövődmény hívja fel a figyelmet.Ezért fontos családtagjainknak, ismerőseinknek elmondani és felhívni a figyelmet !

4 Válasz
Best Answer
jaskó answered 13 év ago

Szerintem abszolút tünetmentes időszak nincsen. Mindenképpen vannak jelek, csak az érintett személy vagy nem ismeri fel ezeket, vagy nem foglalkozik magával, vagy ráfogja, hogy ezek a tünetek biztosan a korral járnak. Időközben, ha megszokja a rossz közérzetet, már semmi sem tűnik fel. Szerencse, ha van az ismerősök között, vagy a családban egy gyakorlott cukorbeteg, vagy  egy lelkiismeretes háziorvos, körzeti nővér, aki a rendelésen, a vérnyomásmérést követően, rutinszerűen mér egy vércukrot. Mindez természetesen csak akkor lehetséges, ha az érintett rendszeresen eljár az orvosához, vagy panaszkodik a környezetében, illetve minimális figyelmet fordít önmagára.
Egy gyakorlati tapasztalat. A cukorbeteg klubunk megalakulását követően, amit a háziorvosaink nagyon támogattak, településünkön szinte "ugrásszerűen" megnőtt a cukorbetegek száma. Ez részben annak volt következménye, hogy az egészségügyi személyzet az orvosi vizsgálatok alakalmával elkezdte használni a vércukormérőt azoknál a betegeknél is, akik teljesen más jellegű panasszal fordultak hozzájuk. Nagyon sok olyan beteg lett felfedezve, aki már minden bizonnyal akár évek óta élt együtt a diabetesszel, de nem figyelt fel a tünetekre. Természetesen ezt az időskori és 2 tipusú esetekre értem.
Egy dolgot nem szabad elfelejteni: A cukorbetegség tudatában, egészséges betegségtudattal nagyon sokáig és elfogadható életminőségben lehet élni. Kordában lehet tartani. Lassítani és megállítani is lehet a szövődmények kialakulását, de ne felejtsük, kezeletlen állapotban alattomos és gyilkos módon is tud viselkedni. Tehát mindenki figyeljen magára, mert segíteni csak annak lehet, aki hajlandó a segítséget elfogadni és hajlandó önmagán is segíteni!

Katalin Nagy answered 13 év ago

 Sajnos igen. Van amikor felfedezik a cukorbetegséget már szövődmény van  például a szemerek sérülése,vagy akár szívinfarktus alkalmával már magas vércukor van!

klari50 answered 13 év ago

 Igen,ezért veszélyes mert alattomos betegség és csak akkor megyünk orvoshoz,ha már panasz van. A legfontosabb a megelőzés lenne,időnként orvosi vizsgálatra elmenni,hogy egy labor vizsgálat készüljön.Minél hamarabb elkezdik kezelni,annál később alakulnak ki a szövődmények!

elekes andras answered 13 év ago

 Igen fontos lenne a jelekre odafigyelni,csak ameddig az ember nem tapasztalja,nem tudja melyek lehetnek a jelek.Ezért alattomos betegség.Nagyon fontos lenne,ha lennének szűrővizsgálatok és ha elmegy a beteg a háziorvoshoz akkor legalább egy vércukrot nézzenek,főleg azoknál akiknél a családban cukorbeteg van.Időnként legalább évente egy alkalommal labor vizsgálat is fontos lenne!