Hallottatok már a „hajnali jelenségről?

KérdésekHallottatok már a „hajnali jelenségről?
Hné M Melinda kérdezte ennyi ideje: 12 év

 Mit tudtok a hajnali jelenségről, tényleg csak inzulinpumpával lehet kezelni? Nálam most ez vetődött fel, mivel a napközbeni értékeim szinte állandóan 6 körül mozognak,viszont a reggeli 15-16 körül, hiába emeljük a lantust nem csökkent, úgy hogy éjjel hypom nincs. Ma viszont 5,6 volt a reggeli értékem, szerintetek most áll be a lantus (már közel egy hónapja használom), vagy létezik,hogy a hajnali jelenség sincs minden nap?

13 Válasz
Nanita answered 12 év ago

Melinda, nincs minden nap hajnali jelenség. 🙂
És szerintem kell egy kis idő, mire akár új gyógyszer, akár új inzulin kifejti a megfelelő hatását illetve mire "megszokja" a szervezet, beáll. Ha butaságot írtam, Sára úgy is kijavít. 🙂

Nanita answered 12 év ago

Ezt elfelejtettem: nagyon örülök annak, hogy ma 5,6 volt. Tökéletes! 🙂

Sára Biró answered 12 év ago

Ki kell szűrni,hogy Somogyi-effektusról vagy hajnali jelenségről (dawn phenomen) van-e szó. Ebben az éjszakai vércukormérések adatai nyújthatnak segítséget. (Javasolt mérési időpontok: 22.00, 1.00, 4.00, 6.00 óra.) Ezt Winkler, Halmos Professzor Úr írásaiban olvastam , illetve előadásai alkalmával hallottam. Ha a mérések bármelyike 4,0 mmol/l alatti vércukorszintet rögzít, Somogyi-jelenségről lehet szó. Hajnali jelenség esetén nincs vércukorszint-csökkenés, a hajnali órákban a vércukorszint hirtelen emelkedik.
A Somogyi-jelenség a megelőző – többnyire rejtett – vércukoresést, hypoglykaemiát követő vércukorszint-emelkedés követ.Somogyi-jelenség a nap bármely szakában előfordulhat, különösen labilis anyagcseréjű, 1-es típusú cukorbetegségben fordul elő.Nem tudom valaki használta-e a Semilente (cinkinzulin)inzulint,ez jó volt , de már kivonták a forgalomból. A Lantust említik mint csúcshatás nélküli inzulint ennek a kivédésére,de többen leírtátok,hogy ti tapasztaltok csúcshatást. Ma volt a Lantusos képviselő és éppen erről besszéltünk és ő azt mondja nincs csúcshatás:-),vagy a pumpa kezelés ami jó.  Reméljük stabilizálódik,de nem hinném hogy egy hónap kellene,hogy a Lantus hatása kialakuljon (ez utóbbi egyéni vélemény).

Hné M Melinda answered 12 év ago

 Én is igy gondoltam,ha hajnali,akkor hajnalban kezd emelkedni.De nálam nem igy volt,este 6 körül 7 óra fele, 9-kor meg már 10 éjfélkor 12 és igy tovább- ez nem hajnali. Most még megemeltük 2 E-el lehet,hogy ez hiányzott. Remélem, mert most nagyon tetszenek az értékeim, szinte egész nap 6 körül mozog. Igaz sokat mérek vc-t,és nem engedem 5 alá,pár korpovit, vagy kis gyümi és így nincs Somogyi. Ma viszont baj volt, cukkinivel rakott durum tésztát ettem, és rosszul becsültem, kevés lett, ezután kicsit le ment,de nem volt vészes. Bizom benne,hogy beáll és nem kell a pumpa.

Sára Biró answered 12 év ago

 Kíváncsi vagyok,hogyan alakulnak az értékeid,de nem ártana pumpással beszélni látod Edina is jókat mondott a pumpáról. Most hogy adod az inzulinokat?

Nanita answered 12 év ago

Köszönöm Sára a kiigazítást. 🙂 Látod én jól kevertem a hajnali jelentséget és a Somogyit.
Bocsánat a hatás miatt is.

Sára Biró answered 12 év ago

 Ezt nem könnyű elkülöníteni,sokan nem tudják és azt hiszik a kettő ugyanaz.

Sára Biró answered 12 év ago

 Melinda,hogy alakulna a vércukor értékeid?

Hné M Melinda answered 12 év ago

 Szia Sára! A helyzet változatlan, reggel nagyon magas (13-19 között), aztán 8 óra fele már kezd helyrebillenni és egész nap mondhatom,hogy gyönyörű 4,9-7,2 között. Elvétve csúszik 3 körülire, de kevésszer. Most kapok egy szöveti vércukormérőt, te biztosan ismered, és ezzel tudjuk nézni,hogy mi a helyzet éjszaka. Már volt régebben ilyenem, de akkor nem történt semmi változtatás. Már feltettük volna,ha nem tör rám egy sinusitis, már túl vagyok az antibotikum kúrán, de most meg urticariáim jelentkeztek, lehet,hogy még megbújik valami baci, ezért kicsit várnom kell. Ez egy hétig lesz fenn, és akkor majd kiértékelik,hogy kevés a lantus, vagy sok és esetleg éjszaka hypok vannak, amit nem veszek észre. Biztos vagyok benne,hogy a Tschürtz dr. ezt komolyan ki fogja értékelni, és közelebb jutunk valamivel a dolgokhoz. 

Sára Biró answered 12 év ago

 Szia Melinda! Majd számolj be légyszíves az eredményről! Mitől lett urticariad? Gyógyszertől,ételtől? Vagy nem tudni?