HA UGY A RECEPTEKNÉL TARTOTOK SEGITHETNÉTEK NEKEM COLITISES DIÉTÁHOZ RECEPTEKET AJÁLANI KÖSZÖNÖM ELÖRE IS…..

KérdésekHA UGY A RECEPTEKNÉL TARTOTOK SEGITHETNÉTEK NEKEM COLITISES DIÉTÁHOZ RECEPTEKET AJÁLANI KÖSZÖNÖM ELÖRE IS…..
Krisztina Kiss kérdezte ennyi ideje: 11 év
3 Válasz
Violetta Varga answered 11 év ago

 Általános érvényű szabály, hogy a bélnyálkahártyát közvetlenül károsító, ingerlő anyagokat kiiktatjuk az étrendből. Ezek: bors, csípőspaprika, torma, mustár, hagyma, fokhagyma, alkoholos italok.Kerüljük a nagy mennyiségű durva rostot (vízben nem oldódó rostot) tartalmazó zöldségféléket (káposztafélék, száraz hüvelyesek), a tömény édességeket (méz, jam, lekvár, tejcsokoládék, desszertek, cukorkák), és a sok cukorral készülő ételeket.Tejet, tejterméket egyéni érzékenységtől függően fogyaszthat. Akut időszakban a tejet jobb kihagyni. Amennyiben laktóz intolerancia áll fenn (sajnos nagyon gyakori), érdemes külön gondot fordítani rá.Hasmenéses időszakban ajánlottak a nyáklevesek (zabnyák, rizsnyák), az almapüré, főtt sárgarépa, banán, vizes kakaó, erősre főzött tea, pirítós, étcsokoládé.Panaszmentes időszakban is legyen az étrend durva rost szegény, csípős fűszer mentes, zsírszegény.Ízesítéshezhasználhatunk zöld fűszereket: petrezselyemzöld, zellerzöld, kapor, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, borsikafű, oregano, majoranna, zsálya, stb.Ételkészítési eljárások közül részesítsük előnyben a főzést, párolást, gőzölést, grillezést, roston sütést, sütőpapírban, sütőzacskóban sütést. Sűríteni rántás helyett a habarást, hintést, száraz rántást ( a lisztet szárazon megpirítjuk és tűzről levéve keverjük hozzá az olajat) válasszuk.Mindemellett ügyeljünk a megfelelő energia-, vitamin- és ásványi anyag pótlásra. Minden nap fogyasszon zöldségfélét és gyümölcsöt is. Energia pótláshoz célszerű az ételek dúsítása sovány tejporral, reszelt sajttal, tojással, kefirrel, joghurttal, vagy néhány csepp étolajjal.A napi egy-kétszeri bőséges táplálkozás helyett inkább a napi öt-hatszori mértékletes étkezést válassza.

Violetta Varga answered 11 év ago

 1. Korlátozza a tejtermékek fogyasz- tását!Előfordulhat, hogy sok, gyulladásos bélbetegségben szenvedő beteghez hasonlóan Önnél is hasmenés, hasi fájdalom alakul ki és nagyobb mennyiségű bélgáz keletkezik, amikor tejterméket fogyaszt. Ezek a tünetek a tejtermékek elhagyásával enyhülhetnek. Lehet, hogy Önnek laktóz intoleranciája is van, azaz szervezete nem képes a tejtermékekben található tejcukor (laktóz) emésztésére.Ha ezt tapasztalja, próbálja meg a tejet joghurttal, alacsony laktóztartalmú sajtokkal helyettesíteni! Használjon enzimatikus készítményt, ami segíti a laktóz lebontását. Bizonyos esetekben szükség lehet a tejtermékek teljes elhagyására. Ha úgy látja, bátran forduljon dietetikushoz, akinek a segítségével egy egészséges, alacsony laktóztartalmú étrendet tud összeállítani. Tartsa észben, hogy a tejtermékek bevitelének korlátozásával más kálciumforrásra lesz szüksége!2. Kísérletezzen a rostokkal!A legtöbb ember számára a rostdús ételek, például a friss gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonafélék az egészséges étrend alapjait képezik. Ha azonban Önnek gyulladásos bélbetegsége van, a rostdús étrend fokozhatja hasmenéses panaszait, a fájdalmat és a szelességet. Ha a nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása problémát jelentenek Önnek, próbálja meg párolni, sütni vagy főzni őket!

Violetta Varga answered 11 év ago

 Előfordulhat, hogy azt veszi észre, hogy bizonyos gyümölcsöket, zöldségeket nem tud fogyasztani, másokat pedig tud. Általánosságban több problémája lesz a karalábé család tagjaival, például a brokkolival, a karfiollal, továbbá a nagyon ropogós ételekkel, így a nyers almával és répával.3. Kerülje a problematikus ételeket!Távolítson el minden olyan ételt az étrendjéből, ami ront a tüneteken. Ide tartozhatnak a fokozott szelességet okozó ételek, például a bab, a karalábé, a brokkoli, a gyümölcslevek és nyers gyümölcsök, különösen a citrusfélék, a túlságosan fűszeres ételek, a pattogatott kukorica, az alkohol, és a koffein tartalmú ételek és italok, például a csokoládék és az üdítőitalok.4. Egyen kis adagokat!Lehet, hogy jobban érzi majd magát, ha naponta 5-6 kis adagot eszik, nem pedig 2-3 alkalommal nagyobb adagokat.5. Igyon bőségesen folyadékot!Próbáljon meg mindennap bőséges mennyiségű folyadékot fogyasztani, a víz a legjobb. Az alkohol és a különböző koffein tartalmú italok izgathatják a beleket, fokozva a hasmenést, továbbá a szénsavas üdítőitalok fokozott gáztermeléssel járhatnak együtt.6. Érdeklődjön a multivitaminokról!Mivel a colitis ulcerosa bizonyos tápanyagok felszívódását befolyásolhatja, illetve étrendjébe nem tud mindent beiktatni, a vitamin és ásványi anyag kiegészítés kulcsfontosságú a hiányzó tápanyagok bevitelében. Mivel ezekkel sem kalória, sem fehérje nem jut be a szervezetbe, nem pótolhatják az étkezéseket.7. Beszéljen egy dietetikussal!