Ha a beteg nem kaphat analóg inzulint ,akkor állati vagy milyen inzulin irható fel?

KérdésekHa a beteg nem kaphat analóg inzulint ,akkor állati vagy milyen inzulin irható fel?
Krisztina Kiss kérdezte ennyi ideje: 12 év

Tévében hírekben arról beszélnek, hogy megvonják az analóg inzulin kezelést, ha nem jó a HgbALC.  Ismerőseim is ezt kapják  anyukám értékei hála nagyon jók. Szóval nagyon érdekelne akkor mivan ha értékeket nem tudják beálitani. Nagyon sok tényezö van ami ezt befolyásolja.

2 Válasz
Nanita answered 12 év ago

Szia Kriszti!

Sári biztosan jobban tudja, több fajtára emlékszik mint én. 🙂 De az analóg inzulin előtt én a Humulin N és Humulin R-t kaptam ,melyek humán inzulinok. Jó pár évig használtam, talán 2000-től 2006.-ig.
Előtte az Actrapid HM és Protaphane HM volt .
A betegség kialakulásától tinédzserkorig sertés inzulin Actrapid és Monotard.
Képzeljétek most néztem meg 1992-ben az Actrapid HM és Protaphane HM mellett volt 6,3 is az átlagom! Na azóta sem tudtam ilyet produkálni. 🙁

Sára Biró answered 12 év ago

Régebben állati inzulinokat használtak, ezek mindegyike kivonásra került Magyarországon.
Az inzulinok döntő többségét géntechnológiai úton állítják elõ, ezek felépítése megegyezik az emberi inzulinéval. Az ún. inzulin analógokat az emberi inzulin módosításával, aminosavai cseréjével állítják elő.
Ezáltal kedvezõ módon változhat az inzulin hatásának kezdete, tartama, az analógok jobban kivédik az étkezés utáni vércukor emelkedést , ritkábban fordul elő hypo stb…Ultragyors hatású analóg a NovoRapid, a Humalog, az Apidra,elhúzúzódó azaz bázis analóg a Levemir és a Lantus . Abban az esetben,ha az anyagcsere nem javul a betegnél, akkor lép életbe az új törvény. De hangsúlyozom nem állati inzulint kap a beteg hanem humán inzulint: Actrapid+ Insulatard,vagy Humulin R + N, Vagy Insuman Rapid és basalt.