Gyermekvállalás cukorbetegen

KérdésekGyermekvállalás cukorbetegen
Nanita kérdezte ennyi ideje: 12 év

Sárika megkért arra, hogy írjam le a terhességeim tapasztalatát.
Többen tudjátok, hogy 1-s típusú cukorbeteg vagyok, idén immár 30 éve.
Nagy fiamat 15 évvel ezelőtt szültem, cukorbetegen és asztmásan,reflux problémával.
Arra sajnos már nem emlékszem, hogy milyen inzulint kaptam, mert hát a 30 év alatt volt már jópár. 🙂
A 15 évvel ezelőtti és a 3,5 évvel ezelőtti terhességi állapotom volt a legszebb időszak az életem alatt és itt nemcsak a gyermekek jövetelére gondolok.
Mindkét terhességem alatt ( bár a második szülésnél már a fentebbi eü gondjaim mellé párosult szívbillenytű gond is) a cukrom olyan csodálatos volt,mint előtte és azóta sem, pedig a nagy időbeli eltérés miatt más és más inzulint kaptam. A terhesség alatti és nem terhességi evési szokásaim ugyanazok, semmi változás nincs benne. Az orvosok azt mondták, hogy állandóan terhesnek kellene lennem. 🙂 Az egészben a "kellemetlen" csak az volt, hogy nem volt elég a napi 4x-i vércukor mérés( bár mostanában a volt Apdira mizériám miatt sem 4x-i), hanem akár napi 8-10 mérés is volt és többször is kellett esetleg korrigálni. Egyik terhesség alatt sem híztam plusz kilót. Viszont a kislányom megszületése után a szoptatás alatt igen és az azóta is rajtam van. Ahogy elkezdtem szoptatni, pár másodpercen belül hypoztam. Ezért az egyik kezemben a pici, a másik kezembe pedig a férjem adogatta a szénhidrátot. Izgi volt. 🙂
A fiam idején még az volt a szokás, hogy kéthetente kellett menni a kezelőorvoshoz és a nőgyógyászhoz. Az utolsó másfél hónapra pedig be kellett feküdni, csak hétvégére volt eltávom. November 11.-én reggel megkaptam az indítót és 12.10- órára a fiam már kint is volt. Mindkét gyermeket nem császárral szültem.
Fiam nagyobb súllyal született, a régi inzulin hatásával indokolták: 4,2 kg. Én pedig vagyok 164 cm és 50 kg-val kezdtem mindkét terhességem. Akkor még rögtön az elején majdnem a végéig kaptuk az epidurális érzéstelenítőt.
Kislányommal már csak havonta kellett menni a kezelőorvoshoz és nőgyógyászhoz. Pénteken még itthon az irodában dolgoztam, hétfőn pedig megszületett. Nála már a súly is rendben volt ( Humalógot kaptam): 3,6 Kg. Itt viszont már nehezebb volt a szülés. Feltételezem a "korom" miatt is, meg hát ekkor már csak néha néha kérni epidet, megszenvedtem vele, kifáradtam a végére. Meg hát azért ezt a második szülést már nem csak cukorbetegen, asztmásan, reflux problémával, hanem mitralis regrulaticióval csináltam. Nehéz volt, De megcsináltam! Itt van két, szép, egészséges gyermek!!!

23 Válasz
Sára Biró answered 12 év ago

 Kedves Anita nagyon köszönöm,hogy megosztottad velünk és őszinte gratuláció neked és a családodnak is!
Ugye mennyit változott a szemlélet évek alatt? Még lelsz néhány gondolatom és kérdésem a leírtakkal kapcsolatosan!

katalin answered 12 év ago

Hát tényleg szép volt gratulálpk.Abba tényleg van valami hogy terhesség alatt joobb a vércukor én ugyanis diétával majdnem végig huztam  csak kevés inzulin kellett volna és azt is csak a végén.Én kéthetente jártam györbe ellenörzésre mert a cukrom miatt rosszul ágyazodott be a baba és vizenyö volt a nyakán.Rendes szülés volt ugy hogy meginditották elöbb mert nem müködött a méhlepény rendesen.De van egy lányom akinek nagyon örülünk a másik kettö már nagy .

Sára Biró answered 12 év ago

Méh egyszer gratulálok!:-)
 A Kati lányát személyesen is ismerem:-)Köszi,hogy leírtátok már többször elolvastam,csodálatos:-):-)
Azt mindenképpen leírom,hogy Anita 1-es típ.cukorbeteg,a Kati pedig 2-es típ. cukorbeteg.

Anita csak 3x-or adtál Humalogot,vagy esetleg éjjel is szükség volt?
Milyen arányban volt elosztva a napi CH ? 

Nanita answered 12 év ago

Szia Sára!
Igen csak 3x adtam Humalogot, esetenként kellett napközben korrigálnom. Éjjel nem kellett adnom Humalogot, Lantust is megbontva adtam ( reggel pár egységet és a többit este).
Ugyanannyi CH volt, mint szülés előtt és most is. Napi 150 körül ( fő étkezések: 40-70-40 ) . De a 150 jelenleg is inkább kevesebb ( 30-70-30) .

Sára Biró answered 12 év ago

 Elég kevés CH-t eszel,mennyi a testsúlyod? Hogy bírod ezt hosszútávon tartani? Gondolom a doktornő a 150 CH-t mondta. Délután nem esze  semmit? Pl egy kis salátát?

Nanita answered 12 év ago

Mivel többnyire ülő munkát végzek, nem igen igénylek több szénhidrátot. Amikor többet mozgok, pl. takarítás, bevásárlás, séta, akkor a 150 Ch megvan, délelőtt és délután egy kis gyümölcs, vagy pár falat keksz. Ha nincs meg a mozgás, mint most múlthét óta, mert ha 2×24 órából lenne az idő, az is kevés lenne, akkor elegendő a CH.
Jelenleg a súlyos, sajnos a szoptatás alatt ( azóta nem is ment le, de nem is nagyon akarok fogyni), 64 kg.

Ami még nagyon érdekes a terhességgel kapcsolatban. A szülések előtt a menses előtti héten állandóan alacsony volt a cukrom, mindig hípoztam. Most mióta szültem, főleg a második után, előtte egy héttel folyamatosan magas, bármit csinálok, olyankor nagyon nehezen megy le. Érdekes.

Sára Biró answered 12 év ago

 Anita  a szoptatás előtt nem próbáltál plusz gyümölcsöt fogyasztani? Nagyon nehéz lehetett így szoptatni. 
Mennyi ideig szoptattál?
Érdekes amit leírsz,hogy szülés után hogyan változott a vércukorértéked. A menses mindenképpen befolyásolja a vércukor ingadozást a hormonális változás miatt,de ez amit leírtál,nagyon érdekes megfigyelés!

Nanita answered 12 év ago

Óh Sárika, életemben nem ettem annyi gyümölcsöt, mint a terhesség és szoptatási időszak alatt. 🙂 Kívánta a szervezetem. De sajna a szoptatáskor nem volt elegendő csak a gyümölcs. 9 hónapig szoptattam.
Sőt le sem merem írni, hogy terhesség alatt milyen étel kombinációkat kívántam és ettem. Családom férfi tagjai teljesen rosszul voltak. 🙂
Kíváncsi lennék, hogy másnak is változott e így a vércukorra a menses tekintetében a szülés előtti állapothoz  képest.

Sára Biró answered 12 év ago

Tényleg jó lenne ,ha leírnád milyen ételeket ettél. Remélem más is kedvet kap.
Már több gestatios diabetesestől (terhesség alatt kialakuló cukorbetegség) kértem,hogy írja le,mit és hogyan tett. 
Voltak olyan jól edukált betegek és megígérték leírják,de:-):-) 
Amilyen szépen megfogalmaztad öröm olvasni és nagyon tanulságos!
 Van itt az oldalon még egy Kati aki szintén 1.típ. cukorbetegként szült, ő is csodálatosan ír mindig. Érdemes elolvasni,abban az időben milyen nehéz is volt neki cukorbetegként.
Aki hozzászólt már a Katalin ő 2-es típusú cukorbeteg,neki 3 gyereke van.
Nagyon tanulságos dolgokat írtok le.
Amiért most "ecsetelem" az 1-es és 2-es típ. ennyire, azért van mert az egyik cukorbeteg fórumon ismét "elkönyvelték" az 1-es típ.az inzulinos, a 2-es típ. a tablettás!

Julcsi answered 12 év ago

 Sajnos idő hiányában ritkán jutok ide, de szép a történet! 24 évesen 2. terhességem alatt lettem cukorbeteg. l984-ben Győrbe kellet befeküdnöm a terhespatológiára, otthon hagyva 3 éves kisfiamat.Nagyon jó kezek közé kerültem még most is hála néhai Ferencz doktornak aki intézte az egész ügyemet. Sreiner főorvos úr volt a kezelőorvosom,Sajnos tavaly Ő is meghalt/ aki mind a terhességemet, mind a cukorbetegségemet nagyon a szívén viselte.Várható volt a nagy baba, az első 4,7okg, volt és lányom is 4,8okg al jött a világra.Rendes szülés volt mindkettő. Napi kétszer kellet inzulint adnom, Monotard és Atrapidot. 4 hónapot töltöttem a győri kórházban, nagyon aranyos nővérek és lelkiismeretes orvosk felügyelete alatt. Szuper profileredményeim voltak, hetente 1x volt nagyprofilom/amit a vénáim most iis éreznek /  3 óránként vért vettek tőlem. Cukorbetegségem természetesen megmaradt, de jelenleg jól kezelt. Ennek köszönhetően ismertem meg Sárikát, akinek csak hálával tartozom a sok jó tanácsért. Lányom ma már 27 éves és fiammal együtt kárpótolnak mindenért. Nélkülük nem érne semmit az életem, velük együtt dolgozom jelenleg az otthonomtól 7oo km-re, Tirlolban, úgy hogy jóban rosszban együtt vagyunk!