Gyermekágyas időszak és az új élet cukorbetegen

KérdésekGyermekágyas időszak és az új élet cukorbetegen
Noémi kérdezte ennyi ideje: 11 év

Kíváncsi vagyok cukorbeteg anyukák tapasztalataira ki hogyan élte meg a szülés utáni időszakot,minden értelemben.Mire számítsak,mennyire fog megváltozni az anyagcserém?
És még valami,mikor már nagyobb volt a csemete,hogyan magyaráztad meg neki hogy anya beteg?Mikortól kezdenek érdeklődni ez irányba?
Tudom hogy addig még rengeteg időm van,de ez már jóformán azóta foglalkoztat amióta komolyan megfogalmazódott bennem az anyaság gondolata.

5 Válasz
Best Answer
Hné M Melinda answered 11 év ago

 Nagyon  nehezet kérdezel! Már semmire nem emlékszem. Szerintem a vércukrommal nem volt semmi gond, szupre kiegyensúlyozott gyerekágyas időszakom volt, jól szopó kislányom. Az meg, hogy anya inzulint ad, rendszeresen eszik, valahogy a gyerekekkel együtt nőt, nem kellett külön elmagyarázni. Később kb. óvodás korban volt, hogy mentünk biciklizni, kirándulni, akkor magyaráztam, hogy anyának kell vinni plussz csomagot. De jobban tudták, hogy inzulint kell adni, mint a férjem. Nagyon tudták, hogy ha rosszul vagyok mit kell hozni. hol a vc. mérőm. Egész nap veled van és ügyesen megtanulja, neki az a természetes. Ez olyan mint a szemüveg- csak azért tudom, mert nekem az is van. Sokáig nem tudtam lencsét hordani, mikor a kisfiam pici volt, és megszokta a szhemüvet, szegénykém majdnem sirt mikor hosszabb idő után (kb. hónap) lencsét raktam, a hangomra nyugodott meg.

Nanita answered 11 év ago

Nekem a gyermekágyas időszak alatt a szoptatás okozott gondot abban az értelemben, hogy olyankor mindig elkezdtem hypozni. Így ahogy a kicsit etettem, úgy magamat is. Ezt leszámítva nálam az anyagcserében változás nem történt, szép fokozatosan a szoptatás után vissza tudtam állni a megszokott CH-mra és inzulin adagomra. De ehhez nekem kellett most 3 év, mert nem is a terhesség alatt híztam, hanem a szoptatás okozta hypok miatt. Szép lassan lementek a plusz kilók, így csökkent az inzulin igényem is. Mára már minden rendben van.
Mindkét gyermekem, a kicsi is tudja, hogy cukorbeteg vagyok, volt már olyan is, hogy a 4 éves csemetém hozta nekem a gépet, inzulint…mert hirtelen felment és megmozdulni sem tudtam. Az hogy mikor kezdett ez után érdeklődni, kíváncsiskodni már nem tudom, de első pillanattól előttük mérek, szúrok…

Noémi answered 11 év ago

Köszönöm hogy megosztottátok velem!

Szabó Judit answered 11 év ago

Szia! A fiam elmúlt már 18 éves, így már elég rég történt nálam ez a folyamat. De, semmi rossz emlékem nincsen. A szülésig folyamatosan emelt inzulin adagot a szülést követően azonnal a terhesség előtti mennyiségre vissza lehetett állítani, ahogy az étkezést is. A gyerkőc pedig kis korától fogva látja, hogy mérsz, hogy adod be az inzulint, neki ez olyan természetes lesz hogy anya naponta többször ezt csinálja. Nem szabad elbújni, és úgy intézni ezeket adolgokat, hogy ne lássa. Ahogy nő, Ő ebben a rendbe nő bele. És a napi rendszeres étkezésbe is. Nálunk ez annyira belerögzült, hogy Ő is mindig akkor evett, mikor "idő volt", az éves ideje. Külön meg kellett beszélni vele, hogy bár ez így teljesen jó, ha rendszeresen étkezik, de neki azért nem muszáj ennyire pont időre figyelve enni. Ha éhes, egyen nyugodtan, ha nem éhes, akkor nem kötelező.

Sára Biró answered 11 év ago

 Nagyon köszönjük,hogy megosztottátok velünk 🙂