Gyakrabban kell orvoshoz járniuk a cukorbetegeknek

KérdésekGyakrabban kell orvoshoz járniuk a cukorbetegeknek
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 12 év

Most olvastam:
" Az új szabályozás a szakmával történt részletes egyeztetés és egyetértés alapján jött lére. Céljuk a korábbi szabályozás pontosítása, valamint a szakmai szabályok gyakorlati alkalmazásának elősegítése volt.A pontosítások biztosítják, hogy az inzulinkezelésre szoruló betegek a terápiás fokozatosság elve alapján jussanak hozzá az úgynevezett analóg inzulinkezeléshez. Azt ugyanis egy évet követően július 1-től csak akkor lehet kiemelt támogatással rendelni, ha az orvos terápiás javaslatának betartása mellett a betegek elérik a szakmai szabályok és a nemzetközi irányelvek alapján megkívánt szénhidrátanyagcsere-célértékeket. Ez alól kivételt jelenthetnek a 18 éven aluliak, illetve azok a súlyosabb állapotú betegek, akiknél gyakori a vércukorszint csökkenése miatti rosszullét.
Ezen felül a módosítás biztosítja annak feltételét is, hogy a betegek szorosabb szakmai kontroll alatt legyenek, az eddigi egyéves időtartamról fél évre változik a szakorvosi javaslat érvényessége – írta az államtitkárság."
http://index.hu/

Már mi is sokszor fél évre írtunk javaslatot, a jogszabály változtatása előtt is.

7 Válasz
Zsuzsanna Német answered 12 év ago

 Állandó kontroll szükséges!!!!!

katalin answered 12 év ago

Én minden honapban megyek de ha mindenki igy tenne a Sáriék se birnák.Szerintem a beteg és a háziorvos szerepe is fontossabbb kellene hogy legyen.

Marika answered 12 év ago

Sárika!! A januárban kiadott egy évre szóló inzulinfelíráshoz való igazolás érvényes még ??? Június végén kell menni újra kontrollra . Nekem mindig félévente kell menni a diabetológiára . Ezzel a lantus felírással nekem is volt már problémám amiről Anita ír , kevesebbet írtak a gyógyszertárban sem szeretik szétszedni a dobozokat . Azelőtt ráírták , hogy egy doboz és hány napra vagyok ellátva inzulinnal .

Julcsi answered 12 év ago

Amit előirt most a kormány az feketén fehéren leírva szép és jó, de mi van azokkal a cukorbetegekkel akiknek nem lehet normál szintre állítani a cukrát? Édesanyám is cukorbeteg volt,neki l6 alá nem lehetett beállítani inzulinnal sem pedig a diétázás mintaképe volt! Soha nem evett olyat amit nem lehetett! Mai napig irigylem azt az akaraterőt ami benne volt! Miért dönthetnek felettünk az íróasztalnál ülők?

Sára Biró answered 12 év ago

 Marika még azt nem tudom,hogy a már kiadott javaslatra vonatkozik-e a fél év. Egy biztos,hogy vannak betegek akik egy évig a szakrendelőbe se jönnek, csak ha a javaslat lejárt és akkor sincs mindenkinek HgBA1C eredménye(nem mintha nem volna elég beteg). Nálunk a gyógyszertárban megbontják az inzulint, legtöbbször ampullat írunk fel. Igaz korábban nem volt gond, ha ráírtuk ellátva eddig…akkor kiadták. Sokszor volt pazarlás,mert ha valaki pl.10 E inzulint adott és a háziorvos felírt egy dobozzal,az közel 5 hónapig elég lett volna!!!! Volt olyan,hogy bementem a gyógyszertárba vásárolni és az egyik betegnek 15 ampulla Insulatard volt felírva!! Ez tényleg pazarlás.
Julcsi,amikor az anyukád cukorbeteg volt,akkor még sokkal kevesebb lehetőség volt a cukorbetegek kezelésére,nem beszélve arról,hogy még vércukormérő sem volt. Ma már más a helyzet,igaz most is sok betegnek elég nehéz beállítani a vércukor értékét, na de Neked azért sikerült. Ügyesen megtanultad és jól kezeled magad:-)

Julcsi answered 12 év ago

Van benne igazság! Azért a jól kezelésem nem mindig jön ám össze!

Marika answered 12 év ago

Nálunk azokat hívják minden negyedévben vissza akinek az eredményei nem jók . Én mindig pontosan megyek laborba és a szakrendelőbe amikorra az időpontom van . Két évig míg a gyógyszer klinikai vizsgálat ment , akkor havonta kéthavonta mentünk . Itt is nagyon sokan lennének , ha nem volna az időpontos rendszer és a recepteket is írnák .  A labor eredményeket rögtön az orvoshoz küldi a labor ,mi csak az ambuláns lappal együtt kapjuk kézhez és azt visszük a családorvoshoz .