Gondoltál már arra, hogy cukorbeteg vagy?

KérdésekGondoltál már arra, hogy cukorbeteg vagy?
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 11 év

Fáradékony vagy?
Gyakran verejtékezel?
Ok nélkül ingerlékeny vagy?
Kiszárad a szád, sokat iszol?
Sok vizeletet ürítesz?
Étkezel, jó az étvágyad és mégis fogysz?
Alig van erőd, csak aludnál?
Romlik a látásod?
Gyakran  vannak bőrelváltozásaid?
Megsérültél és nem gyógyul a sebed?
Gyakran fordul elő nálad húgyúti fertőzés?

 Gondoltál már arra, hogy cukorbeteg vagy? Ha ilyet tapasztalsz, azonnal keresd fel az orvosodat!

Egy szúrás az egész. Ne habozz, mert az életed a tét!

Folytatnátok?

7 Válasz
jaskó answered 11 év ago

Ezen érdemes elgondolkodni! Sokan megszoktak egy rossz közérzetet, talán fel sem tűnnek ezek a felsorolt tünetek. De jön egy véletlen orvosi ellenőrzés és kiderül az igazság: Ön diabetesze! Ezt ne várja meg senki, mert nagyobb bajt előzhet meg, ha időben az orvosához fordul! A tényt elkerülni nem lehet, de a szövődmények kialakulását lassítani -igen-!

Christine answered 11 év ago

Nekem érdekes módon egyik tipikus tünet se volt meg O.o Úgy látszik én ilyen fura vagyok 😀 Egyedül a csontsoványra fogyás, de azt ráfogtam arra, hogy elértem a kamaszkor legvégét és változok. Nekem fura tüneteim voltak, hogy pl. rengeteg hajam kihullott.

Árvai István answered 11 év ago

 Nem tudom mennyire egyedi az esetem, de így utólag számomra furcsa. Kb. 4 éve volt, hogy az új családorovosunk közölte, hogy cukorbeteg vagyok.
Az első jelen lehet, húsz vénél is régebbi. Mindig megfelelően tisztálkodom. Az ágyéki gombásodással viszont már jő ideje küzdök. (Egymás között vagyunk, nem kell szemérmeskedni.) Krémet, gyógyszert szokott adni a bőrgyógyász. A gyakoriságára annyi volt a reakciója, hogy alkati kérdés. Én meg még akkor nem halottam arról, hogy ez a cukorbetegséggel is összefüghet.
Volt egy kisebb viszérműtétem. A korházban nagyvizitkor kérdezi a prof, hogy cukorbeteg vagyok? Mondom nem. Acetonszagú a lehellete. Soha senkitől nem halottam ezt, olyantól sem, akivel elég bizalmas a kapcsolatom ahhoz, hogy erre figyelmeztessen. Akkor készült egy laborvizsgálat, ami negatív. Refluxról, más egyébről sem tudok.
Voltam szintén kivizsgáláson más bajommal (májfunkció). Akkor is felmerült a cukor. Volt egy éhomi 6,3, majd másnap egy újabb 4,8. Két hónnappal később egy újabb valahol 5 körül
Bal szemfenéken már harminc éve volt valami rendellenesség. Azt nem tudom, hogy azóta romlott-e, hogy ezt orvos miből állapítja meg (a romlást), de volt. Hogy oki összefüggés van-e, nem tudom.
A gyengeség is régóta elkísér.

Árvai István answered 11 év ago

 OFF
Lehet itt van gond a szerkesztőablakkal, lehet az én gépemen, de az entert hiába püfölöm, nem keletkezik új sor, csak nagy nehezen. A kurzort sem tudom mozgatni nagyon. Ti is tapasztaltok hasonlót?

jaskó answered 11 év ago

Amiről István írt, azok a tünetek esetenként évekkel megelőzhetik a diabetesz tényleges megállapítását.  Sokszor csak lassú folyamat végén lehet kimondani a diagnózist. Amíg még kisebb-nagyobb intenzitással működik a hasnyálmirigy és még van inzulin termelés, sokszor vannak teljesen normális értékek, de időközben, a körülmények függvényében lehetnek nagyon, akár kiugróan rossz eredmények is. Ha nem ilyen fázisban történik a mérés és nincs terheléses vizsgálat, akár téves megállapítás is szóba jöhet. Mindenesetre érdemes figyelni a Sárika kérdőjelet tünetegyüttesére, mert külön-külön is, de együttesen pedig főleg utalhatnak a cukorbetegségre. Ilyenkor viszont tényleg nem szabad halogatni a vizsgálatot.
Az acetonszagú lehelet egyértelműen magas cukor végeredménye és nagyon kellemetlen. Ez már következmény, amikor a sejtek önmagukat emésztik és önmagukból fedezik a cukor helyett a szükséges energiát. Ez egy mérgező folyamat végterméke. Még a cukorbetegségem felfedezésének elején a fogyás mellett ez is tünet volt, szódabikarbónát itattak velem, mert az állítólag semlegesíti ezt az anyagot. Sajnos ez a szag magától nem alakul ki, ha csak nem ivott valaki körömlakklemnosót. Viszont épeszű ember nem tesz ilyet, ki sem bírná, tehát marad az intő jel és irány az orvos.
Amit a gépről írtál, néha nálam is előfordul. Ilyenkor kilépek az aktuális munkafolyamatból és újraindítom, eddig bejött

Marika answered 11 év ago

Kedves István !! A cukorbetegnek évente el kell menni szemfenék vizsgálatra , legalább is nálunk, én megyek is és ha romlás következik be a szemorvos elküld lézeres kezelésre . …….A géppel kapcsolatban . néha előfordul , hogy nem enged írni , én is úgy oldom meg mint Jaskó teszi …..

Pityu answered 11 év ago

Kedves István! Az új bekezdés

csak úgy jön létre, ha

sorbehúzás ikonra, vagy a    felsorols ikonra kattintok

Ez nálam itt így működik.

Remélem jól fog látszani.