Fogyni szeretnék, lehetséges 3xNovorapid, és esti Insulatard mellett?

KérdésekFogyni szeretnék, lehetséges 3xNovorapid, és esti Insulatard mellett?
Gyöngyi kérdezte ennyi ideje: 12 év

II. típusú cukorbeteg nő vagyok 45 éves, 170 cm és 79 kg. Amióta inzulinra állítottak 5 kg-ot híztam, most tértem át novorapidra, a bázis inzulin maradt insulatard. 3x étkezem. Az utóbbi egy évben egyéb problémáim miatt kevesebbet mozogtam ,előtte szobakerékpároztam. A szobakerékpártól fájt a farcsontom, ezért most vettem egy ellipszis trénert, 16 kg lendítőtömeg, 12 program, elektromos. Most azon edzek, már eljutottam a 40 percig. Szeretnék naponta, de legalább heti 4-5 alkalalommal 40 percet edzeni. A diétát tartom. A cukorértékeim jók egyébként. Szerintetek így van esélyem a fogyásra?

84 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 12 év ago

 Szia kedves Gyöngyi,üdvözlünk az oldalon! 🙂
  Ha kitartó leszel biztosan sikerül,mivel a NovoRapid mellett már nem kell közti étkezést beiktatnod,  minden esélyed megvan a fogyáshoz. Nem tudom az Insulatardot is változtatja az orvosod ? Beszélt erről? 
Bevallom nem tudom,csak gondolom a tévé reklámokból,hogy melyik  az elipszis tréner?!
 Egy rendszeres séta,vagy gyaloglás is segít a fogyásban. Itt vannak az oldalon olyanok akiknek sikerült fogyni,amióta analóg inzulin kezelésen vannak.

Gyöngyi answered 12 év ago

Szia!

Örülök, hogy felfedeztem ezt az oldalt, melyet igen hasznosnak tartok, mivel sok kérdés felmerül bennem is és gondolom sorstársaimban is, melyeket nem igazán teszünk fel az orvosnak idő hiányában vagy egyéb okból. Itt pedig megoszthatjuk egymással a kételyeinket, valamint tapasztalatainkkal segíthetjük egymást. Az elliptikus trénerről pár sort.
Az elliptikustréner egy speciális, földre állítható, pedálokkal és karokkal ellátottedzőgép (némelyik modell első ránézésre szobabiciklinek tűnhet, ám a különbség– az ellipszis tréneren nincs ülés, a karok mozgathatók, apedál felépítése pedig teljesen más – hamar felfedezhető), amellyel igenalaposan átmozgathatod a tested, elsősorban a lábaid és a karjaid megdolgoztatásával Az "elliptikus" jelző a mozdulatsor légiességéreutal, de ez még nem jelenti azt, hogy könnyű lenne a gyakorlat. Az edzés igen kimerítő lehet (ez persze függ a nehézségi szinttől), éspontosan ez a gép egyik nagy előnye; ellentétben sok más típusú eszközzel, itttényleg komoly eredményt lehet elérni. Ha érdekel, akkor pld. itt is megnézheted, hogyan néz ki stb.http://www.fittsport.com/elliptikus_trener.html. Ezek sajnos elég drágák, olcsót nem érdemes venni. Én is 79.000 Ft-ért vettem egy sport boltban.
Tudom ajánlani mindenkinek, én úgy érzem a szobakerékpárnál hatékonyabb, sokkal jobban átmozgat, és ezen a gépen jobban leizzadok stb. Először csak pár percet bírtam, ma már kb.3 hét után eljutottam a 40 percig, a pulzust pedig az aerob tartományban tartom, ami az én esetemben 122-140, de 130 fölé nem engedem. Edzés előtt általában 10gr gyorsan felszívódó CH-t fogyasztok. Pl. ma du. 3-kor edzettem és előtte 6,3 volt a cukrom, egy közepes narancsot ettem, 40 perc mozgás után így is 4,1 volt a cukrom.
Az ellenállás pedig csak az 1-es fokozaton van.

Az orvosom egyenlőre a bázis inzulint nem változtatja, tulajdonképpen a cukor értékeim ezzel az inzulinnal jók. Korábban actrapidot kaptam mellé, melyet leváltott novorapidra.

Sára Biró answered 12 év ago

 Örülök,hogy hasznosnak találod az oldalt:-) Köszi a linket,megnéztem. Nagyon szépek az eredményeid. Az elmúlt héten volt egy 2-es tip.cukorbeteg férfi akinél  kb.30 perc séta után 3 mmol/l-t csökkent a vércukor értéke (mindenhova autóval szokott járni).  Köszönjük a részletes beszámolót az edzésről.
Csak az inzulin kezelés után kezdtél hízni,vagy korábban is volt túlsúlyod? Milyen tablettán voltál?

Gyöngyi answered 12 év ago

Az inzulin előtt merckformint, diaprelt és glucobay-t szedtem. Most még az inzulin mellé szedek mercformin XR 500 mg-ot. A legutóbbi haemoglobin A1C 5,6 volt. Az orvosom egyenlőre nem tervezi az insulatardot lecserélni, mivel az értékeim jók.
Sajnos mindig is küzdöttem súlyproblémával. Az inzulin előtt éppen 73 kg voltam, azt megelőző években 62-70 kg.
A hízásért nem csupán az inzulin a felelős, azt gondolom. Amikor átállítottak, igazán senki nem mondta, hogy az egyes étkezések alkalmával milyen arányban kell fogyasztani a gyorsan és lassan felszívódó CH-t. Szóval én szigorúan tartottam a diétát, minden étkezés alkalmával a megfelelő mennyiségű szénhidrátot fogyasztottam, és közben fokozatosan híztam. Állandóan éhes voltam, nehezen is tudtam volna elképzelni, hogy pld. délután csak gyümölcsöt egyek, és majd azzal kibírom estig. Pedig ez működik. Egy másik probléma miatt járok akupunktúrára, és így eljutottam Bp-re egy orvoshoz, aki elmagyarázta ennek a jelentőségét és szerepét, valamint segített meghatározni, hogy az egyes étkezések során milyen arányban fogyasszam a gyorsan és lassan felszívódó CH-t. Ezt követően még sikerült fogyni is, igaz csak 2 kg-ot, de ezt mozgás nélkül. Sajnos pont az inzulin átállítást követően pár hónap múlva az achillesem begyulladt, így kényszerpihenőn voltam 6 hónapig. Majd egy szerencsétlen esés következtében a könyököm sérült, az is 4 hónap alatt gyógyult meg. Ezt követően a farcsontom elégelte meg a kemény szobakerékpár ülését. Így jutottam el idáig, és vásároltam meg ezt a gépet. Mert tudom, hogy nagyon fontos a mozgás. Ezzel hatékonyan tudok edzeni,az egész testet átmozgatja, mozgó fogantyúk lehetővé teszik, hogy a felsőtest izmait is megdolgoztassuk- zsírégető hatása a futáséval vetekszik, és az ízületeket is kíméli. Egész nap ülő munkát végzek, nagyon elfoglalt vagyok, így a mozgást csak este tudom megoldani. Az orvosom még felhívta a figyelmem arra is, hogy az edzés és az inzulin beadása között 3 óra teljen el lehetőleg.

Sára Biró answered 12 év ago

Gyöngyi biztosan sikerülni fog a fogyás,mert látom ebből a néhány bejegyzésedből,hogy igen kitartó vagy és nagy az akaraterőd. Nem sokan mondhatják el,azt hogy a szobakerékpártól a farcsontja megsérül:-)
Azért mondta az orvosod,hogy a legjobb időpont a mozgásra,ha inzulin beadás után 3 óra múlva ,mert a NovoRapid hatástartalma 2,5-3 óra. Valóban nagyon fontos a gyorsan és a lassan felszívódó CH-k ismerete. Ahogy leírod a vércukor csökkenést 10 gramm CH (narancs) mellett,csak gratulálni tudok!
Gondolom az XR nélküli metformint nem bírtad szedni. Nagyon jó az inzulin mellett a Merckformin szedése  akinél valamilyen okból kifolyólag nem kontra indikált .
Mennyit  változott a közérzeted az inzulin bevezetése óta? Mennyi ideig voltál hármas gyógyszer kombináción?

Gyöngyi answered 12 év ago

Nem emlékszem, hány évig szedtem a 3 gyógyszert. A gyógyszer mellett gyakran tapasztaltam látási problémát, még akkor is, amikor normális vércukor értékeket mértem. Nem láttam élesen, olyan volt, mintha 1,5 dioptriával gyengébb szemüveget használnék. Ez azért is volt zavaró, mivel pont abban az időben tanultam a főiskolán, és így nem volt könnyű. Sokszor az első padból sem láttam élesen a kivetítőt vagy a táblát. Továbbá számítógéphez kötött a munkám, így ez mindenképpen zavaró volt és fárasztó. Az inzulin használatával ez megszűnt, már nagyon ritkán tapasztalom, szerencsére. A másik merckformint is tudtam szedni, csak ezt ajánlotta az orvosom, és én elfogadtam. Mondta, hogy ez drágább, de összességében emellett döntöttem. A merckformint egyébként én kértem, mert úgy éreztem, hogy amíg szedtem egyéb problémáimra jó volt. Nem bántam meg az inzulint, viszonylag hamar döntöttem, elfogadtam az orvosom javaslatát, hiszen tudom, hogy ez elsősorban az én érdekem.

Sára Biró answered 12 év ago

 Nagyon sok beteg arról is beszámol,hogy a közérzete megjavul. Igen az XR változat kevésbé okoz hasi panaszt,viszont nagyon drága.  Különböző cégek által gyártott metformin tartalmú gyógyszerek között is van különbség,mert más a vivő anyag.
Sokszor nagyon nehéz meggyőzni a beteget az inzulin kezelés előnyéről,pedig már ezek az új fajta analóg inzulinok adnak egyfajta "szabadságot" a betegnek. Van  aki tud élni vele, van akinél viszont nem vááik be,mert közbe" beeszik". Főleg idős embereknél,akik már megszokták a napi 5-6X-i étkezést és nem is mozognak annyit amennyit kellene van gond. Pedig a mozgásra mindenkinek szüksége van,természetesen figyelembe kell venni az életkort és a betegséget,illetve a  szövődményeket.
Esetleg még az úszást is  megpróbálhatnád,ha van lehetőséged!

Gyöngyi answered 12 év ago

Sajnos nem tudok úszni, és nehezen illeszthető be a hétköznapokba. Napi 8,5 órát dolgozom, van mikor többet. Hazaérek, vacsorázom, így az inzulinhoz igazodva legkorábban 19,30 de inkább 20 óra után kezdhetek mozogni.

Sára Biró answered 12 év ago

 Hét közben én is eléggé elfáradok és nem lenne kedvem elmenni sehova.(itt nálunk uszoda télen nincs is)!
De az inzulin beadási idején valamennyit azért lehet tolni,de biztos a kellő rendszeresség a legjobb!

Gyöngyi answered 12 év ago

Igen tudom, de már megszoktam, hogy nagyjából azonos időben vacsorázom, és akkor már éhes is vagyok, ettől csak akkor térek el, ha muszáj. Én nagyon örülök, hogy áttértem erre az inzulinra, mert tényleg ad egy kis "szabadságot". Korábban pld. hétvégén is fel kellett kelnem azonos időben, és így mindig fáradt voltam. Nem az a típus vagyok, aki vissza tud aludni. Hétköznapi stressz után fontos, hogy kipihenjem magam. Ez persze nálam nem jelenti azt, hogy délig alszom, de ha már 8-ig tudok aludni, az már nekem elég. Migrénes vagyok, és ez nekem korábban ezért is jelentett problémát. Sokszor délelőtt mindig fáradt voltam, szédültem, erőtlen. Most ezzel az inzulinnal nem kell 6,30-kor ébreszteni magam hétvégén. A munkahelyemen is könnyebb, nem kell annyiszor étkeznem, értekezletek esetén nem kell magyarázkodni stb., ez tényleg kellemetlen tud lenni.