Figyelemfelhívás a cukorbetegségre.

KérdésekFigyelemfelhívás a cukorbetegségre.
Ilona50 kérdezte ennyi ideje: 13 év

 A tegnap este a híradóban láttam,hogy Budapesten szűrővizsgálatok voltak vércukor,vérnyomás,koleszterin.Nagyon jó ötletnek tartom.Arra kíváncsi lennék,hogy akit kiszűrtek elmennek-e orvoshoz?

12 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 13 év ago

Valóban sokan évekig nem járnak a háziorvoshoz,nem kellene évente legalább egyszer megjelenni egy vérnyomás ,egy vércukor mérésre és akinél indokolt más kivizsgálásra is elirányítaná? Mi a véleményetek ezt hogyan lehetne megvalósítani?

Ilona50 answered 13 év ago

 Olvastam,hogy kezdeményezni fogják,hogy legyenek kötelező szűrővizsgálatok a háziorvosoknál cukorbetegség irányába. Nagyon jó ötlet,vannak emberek akik soha nem mennek a háziorvoshoz csak a kártya van leadva,így nehéz lesz őket szűrni. 

Erzsok answered 13 év ago

 Állitólag minden állampolgár aki tb kártyával rendelkezik annak kötelezö évente egyszer megjelenni a háziorvosánál,mert az orvos csak igy kapja meg az utána járó kvotát./pénzt/Nem vizsgál semmit csak szemrevétellel megállapitja egészséges az ember.Ennyi!

etelka1964 answered 13 év ago

 Sok ember évekig nem megy orvoshoz,még a háziorvoshoz sem. Igen valóban évente egyszer meg kell jelenni akkor adnak pénzt,de gondolom erre is kerül kibúvó,pedig az évi egy alkalmat szűrésre fel lehetne használni.

Marika answered 13 év ago

Nem az orvosoknak járó kvóta itt a lényeg szerintem inkább az ,hogy ne vakuljon meg sok ember ,mert későn vették észre , hogy cukorbeteg .!!!!!!!

Sára Biró answered 13 év ago

 Kedves Marika üdvözöllek a kevan!
Sajnos nagyon gyakran későn fedezik fel a cukorbetegséget. Amikor már tünet van ,akkor már évekkel azelőtt megvan,ezért lenne fontos a megelőzés az egészségnevelés,és a rendszeres szűrési program!

Zsuzsanna Német answered 13 év ago

 Igen fontos h ha valami gyanúsat észlelünk magunkon elmenjünk orvoshoz,pl én most a nagy lábujjamat  kell megmutatnom,mintha fájna! Belevághattam a körömvágásnál ,félek is rendesen!!(2-TIPUSU DIABETES VAGYOK)

Sára Biró answered 13 év ago

 Hát Zsuzsika ez elég baj,figyeld nehogy begyulladjon,tegyél rá egy kis Betadinos kenőcsöt.
Most már jók a vércukraid,úgy hogy begyógyul a seb,de vigyázni kell nagyon mindig csak áztatás után vágni a körmöt és egyenesre!

Vigh Eniko answered 13 év ago

Sziasztok draga barataim!

Kisse aggodom es muszaly irnom mert nem tudom van e miert es mit tehetek az ellen hogy elmulljon ez a gondom!
Nos evekota,10 eve mar barmikor merek cukrot mindig 120 a vercukorszintem!Jelzem nemvagyok cukorbeteg es nem is szeretnek az lenni!RTortent hogy a multheten annyira kivantam az edesseget e smivel rossz etvagy vagyok e snagyon verszegeny ,csak ritkan eszem vagy nem eszem!
Az utobbi heten tehat annyira kivantam az edesseget hogy mindennap csak mezet ettem es dzsemet!Ezt aketott folvaltva~Hogy mi okozta ezt a nagy cukoriranti vagyamat nem tudom,igaz ciklus eott is vagyok de  alenyeg hogy a tegnap vert vettek tolem e smegvizsgaltattam a cukrot is!Nos reggel 6 kor kellett volna levegyek avert nem jottek idoben azt hittem nem is fognak mar ezert ittam egy jo ujnyi fekete kavet cukrossan es elszivtam egy szal szivarat!Mire elszivtam megis meegerkeztek es levettek a verem!a CUKOR 130 LETT!Ez nagyon aggaszt!Lappangna benne cukorbaj ?????A maximalis hatarertekek itt erdelyben 105 tehat 120 az mar lehet magass picit de en aki soha sem eszem edest mi valthatta ki azt  anagy edesseg iranti vagyam es miert lettt 130 a cukrom?mIT TEHETNEK?NEM AKAROK CUKORBETEG LENNI!

Sára Biró answered 13 év ago

 Kedves Enikő! Az a vérvétel amit említesz nem étkezés előtti volt,mert a kávéban levő cukor megemelte a vércukor értéked ,tehát ezért ne aggódjál. Meg kell ismételni a vérvételt. Úgy a legjobb  nézni ha étkezés előtt megnézik,utána eszel és azt követően 1,5 óra múlva ismét megnézik. Viszont a méz és a lekvár felváltva senkinek nem javasolt,mert az egészséges táplálkozás alapja is a rendszeres étkezés,túl nagy mennyiségű édesség fogyasztása nem javasolt. Az édesség utáni vágyról is gyakran beszámolnak a  2-es tip.cukorbetegek,érdemes erre is figyelni.
Enikő Te dohányzol?