FIGYELEM! Analóg inzulin törvény módosítás-alleluja

KérdésekFIGYELEM! Analóg inzulin törvény módosítás-alleluja
Nanita kérdezte ennyi ideje: 12 év

Módosították az analóg inzulinkészítmények támogatását 2012. március 22. 15:45-kor tették fel a Kormány honlapjára a január óta sok cukorbeteget félelemben tartó rendelet immár kedvező módosítását azzal, hogy a véleményezési határidőt 2012. március 24. 10:00-ban adták meg.A jogszabálytervezet módosítása az alábbiak szerint fogalmaz:„Felnőtt beteg esetében a gyógyszer („analóg inzulinkészítmény”) alkalmazása egy év után csak akkor folytatható, amennyiben a megfelelő szénhidrátanyagcsere-háztartás (HbA1c<8,0%) a szakorvosi javaslat kiállítását megelőző fél éven belül legalább két mérés alapján fenntartható volt (kivéve legalább egy – az orvosi dokumentációban feltüntetett – súlyos, az elhárításhoz külső segítséget igénylő hypoglikaemia esetén).”

18 Válasz
Sára Biró answered 12 év ago

 Kedves Anita, Te aztán gyors vagy, köszi!

Nanita answered 12 év ago

Bízzunk benne, hogy ez a határ már jobban lesz tartható sokunk számára. De a legjobb az lett volna, ha ilyen korlátot nem hoznak.

Sára Biró answered 12 év ago

Remélem,sok betegnek sikerül majd megtartani ezt a kezelési formát,de sajnos nem ritka a 10 %-os HgbAlC érték az analóg inzulin kezelés mellett is. Ma az egyik betegnél 11,1 volt a HgbAlC érték.. 

jaskó answered 12 év ago

Kicsit könnyebb lett a végkifejlet. Ezt is nehéz tartani. Jogosítvány érvényesítésért sorban állók vigyázzatok! Nehéz az értékek tartása. Tegnapig nekem pl egészen szuper cukraim voltak. Tegnap beköszönt a front és este, illetve ma reggeltől viszont már majdnem a tizeseket ostromoltam. Egy hetes átlagom rontottam le egy nap alatt.. ezt hogyan lehet megmagyarázni egy laikusnak, akinek semmi köze a diabéteszhez. Történt ez annak ellenére, hogy szigorú diétát tartottam. Mindenesetre biztatóak a fejlemények.

sarok answered 12 év ago

 nem értek egyet az uj törvénnyel,mert nem biztos a be nem tartott diéta az oka a magas értékeknek.Nem hiszem,hogy annyira drága az inzulin!Minden beteg más!Kitapasztalt modszeren változtatni veszélyes is lehet.A nagyon odafigyelés is árt az idegeknek.nem csinál mást egy cukorbeteg csak mér,számol,szur stb…

Mária Balázs answered 12 év ago

Véleményem szerint is ez a 7-8 közötti határ amit tartani lehet. De,úgy olvasom hogy két alkalommal a z inzulin módosítás alatt legyen eredmény,vagyis 7-8 közötti érték. Így ha véletlen 8 fölé megy gondolom nem veszik el.

Sára Biró answered 12 év ago

 Sziasztok! Az inzulin tényleg drága egy doboz Lantus, Levemir inzulin teljes ára 15.000 -16.000 forint felett van, viszont egy cukorbeteg szövődményének a kezelése sokkal többe kerül, ezért is fontos a jó inzulin hogy megelőzzük ezeket.  Sajnos a szakma véleményét nem kérték ki a jogszabály megalkotásakor, későbbi tárgyalás során közös megegyezés alapján született  a 8%-os HgbA1C érték. A jó inzulin mellé fontos az általatok ismert életmódbeli változások. Ha itt beleolvas bárki csupa jól edukált beteget lát, ti már olyan tájékozottak vagytok, hogy betegtársaitokat  fel is világosíthatnátok .  Viszont naponta van olyan analóg inzulinos beteg aki naponta egyetlen vércukrot sem mér ! Véleményetek szerint ennek mi lehet az oka?  Akkor természetesen amikor jön a HgbAlC vizsgálat akkor 10 feletti az érték! Ma volt egy  beteg aki, ha nem tud enni valamilyen ok miatt mindig 6-7 közötti vércukor értéke van, de amikor "diétázik" reggel 11-14-ről indul a vércukra!
Szerintem egy serdülő korú gyereknél még ez a 8%-os HgbAlC érték elérése is kérdéses. Viszont a jogszabályban tényleg úgy olvasom, ha van két jó érték az átállítás után, tehát ha időnként magasabb lenne, szerintem sem kellene megváltoztatni a kezelést.

Sarok valamelyik kérdésnél érdeklődtem a gyógycipőddel kapcsolatosan?

Sára Biró answered 12 év ago

 Anita olyan gyorsan tájékoztattál a hírről,hogy még az inzulinos cég képviselője sem tudott a változásról.

jaskó answered 12 év ago

http://www.macosz.hu/diabetesnet-cukorbeteg-ujsag_dnid-88_dnhs-ff9d8ad77178d58bd36bfb73a4e1607a.html
Nyissátok meg ezt a klinket és töltsétek le a lap 3. számát. Sok információ van az analóg inzulinokkal kapcsolatban

katalin answered 12 év ago

Jasko végig olvastam nem is tudtam hogy igy is lehet.KÖSZI.