Figyelem! A táskában az inzulin megfagyhat.

KérdésekFigyelem! A táskában az inzulin megfagyhat.
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 11 év

 A tegnap egyik betegnél a táskában megfagyott az inzulin. Amikor átnéztem a tollakat akkor vettem észre. Javasolnám belső zsebbe, vagy jól becsomagolva,esetleg termoszba téve szállítsátok.
Járt már valaki így??

6 Válasz
jaskó answered 11 év ago

Erre tényleg nagyon vigyázni kell, mert baj lehet belőle. Részben szükség esetén nem tudjuk beadni az inzulint, másrészt tönkremehet, megrepedhet az ampulla és akár a pen is tönkre mehet. Én télen elég sok időt töltök a szabadban és az inzulinom állandóan velem van, hiszen nem minden esetben érek haza ebédre. A horgásztavunkon irányítottam a nádvágást, lékelést. Ilyenkor a BLOG-ban bemutatott kicsi hűtőtáskámat alakítom át "fűtőtáskává" Kibélelem polifóm hőtükörrel, belerakok egy előmelegített jégakkut és így tárolom az inzulint A táskám a levetett kabátommal még be is takarom. Soha nem fagyott még meg és soha nem volt vele gondom. Ha átlagos körülmények között utazom, akkor a kis fém bőröndömben tárolom, amit a táskámba teszek. Ilyenkor viszont nem töltök a szabadban túl hosszú időt. Így ebben az esetben sem károsodik az inzulinom.

Nanita answered 11 év ago

Hogyan néz ki egy toll, az inzulin állaga megfagyás esetén?
Hogyan lehet észrevenni a megfagyást?

Sára Biró answered 11 év ago

 Én nem tudtam kinyomni a tűn az inzulint,olyan sűrű volt,lecseréltem a tűt és utána sem ment,de egy kicsit melegítettem a kezemben és akkor spriccelt. Ekkor gondoltam,hogy megfagyhatott.
Esetleg más tapasztalt ilyent?

Lamár Krisztián answered 11 év ago

Az inzulin fagyáspontja (pontosabban: olvadáspontja) egyáltalán nem biztos, hogy azonos a víz olvadáspontjával, sőt bizonyosan nem, tehát felesleges jéghez hasonló jelenségre számítani. Mindig a használati útmutató szerint kell eljárni. Például a Lantus és az Apidra esetében a a használaton kívüli inzulin nem kerülhet 2 fok Celsius alá, a használatnban lévőt pedig szobahőmérsékleten kell tartani. Ha ezt figyelembe veszszük, akkor télen is vigyázni kell az inzulinra, mint nyáron. Jaskó tanácsai itt is helytállóak. Én azt hiszem, ha bármi dermedést, kocsonyásodást észlelünk, az az inzulin már mehet a kukába. Legegyszerűbb megoldás, ha a tollat egyszerűen beteszük a kabátunk belső zsebébe, és testmelegünkkel temperáljuk. A legújabb vércukormérők (Ideál, Trend) már elviselik a kemény fagyokat is, bár használni ezeket is csak szonahőmérsékleten lehet. A tesztcsík azonban kritikus. Az Idál-csík legalacsonyagbb tárolási hőmérséklete, 2 fok Celsius, az Optimum-csíké pedig 8 fok Celsius. Tehát a tesztcsíkokat is ugyanolyan gondosan kell kezelni, mint az inzulint.

jaskó answered 11 év ago

A Krisztián bejegyzését érdemes figyelembe venni, mert pontosan leírja azokat a lehetséges kritikus pontokat, melyek problémát okozhatnak. Legjobb tényleg "testközelben" hordani a peneket. Az én külön módszerem akkor alkalmazom, amikor télen a tevékenységem miatt veszélybe kerülhet a tollak épsége. Nem kockáztathatok egy esetleges törést, vagy nádvágás közben egy nem várt fürdőzést, ami szinte minden alkalommal előfordul.

Julcsi answered 11 év ago

 Na erre még soha nem gondoltam! Köszönet!