Fiatal embernél is jelentkezhet magas húgysav szint?

KérdésekFiatal embernél is jelentkezhet magas húgysav szint?
Anonymus kérdezte ennyi ideje: 12 év
1 Válasz
Sára Biró answered 12 év ago

 Természetesen előfordulhat,egyrészt lehet öröklött anyagcsere zavar, másrészt a testsúlyfelesleg következménye. Fontos a plusz kilóktól mielőbb megszabadulni,kerülni kell a túlzott fehérje bevitelt  (aA belső szervek, például a máj, az agyvelő, a vese, a szardella, a hering és a makréla különösen növeli a húgysav-szintet),kerülni kell a túlzott fűszerezést,bőségesen kell folyadékot fogyasztani 2-2,5 litert/nap, jó hatású pl. a Salvus víz,kerülni kell az alkohol fogyasztását.
Néhány diétás ötlet:

  • A húsok közül elsősorban a zsírszegényeket javasoljuk: csirke, pulyka, galamb, sertéshúsa, tengeri halak. Naponta 10dkg-nál több fogyasztása nem ajánlott. Előfőzéssel purintartalmuk csökkenthető.
  • A hentesáruk közül szintén a zsírszegényeket ajánljuk (gépsonka, sonkás szalámi,Zala felvágott, pulyka java, csirkemell filé, baromfi párizsi és virsli) 5dkg mennyiségben étkezésenként.
  • A tej, tejtermékek gyakorlatilag purin mentesek, de ezek közül is a zsírszegényeket részesítsük előnyben:1,5%-os zsírtartalmú tej, kefir, joghurt, sovány sajtok(Óvári,Köményes, Tenkes, Túra sajt) A félzsíros túró korlátozás nélkül ehető. Tejfölt, tejszínt,vajat-ezek magas zsírtartalmúak- csak ízesítésre használjuk.
  • A burgonya , a zöldség és a gyümölcs főzve , párolva, rakva, töltve, salátának korlátlan mennyiségben felhasználhatóak (a zsírban sültek kivételével ). A szárazbab ,sárgaborsó , zöldborsó, lencse, ,szójabab első levét öntsük le, utána kisebb mennyiségben fogyasztható .
  • A zsiradékok közül az ételkészítéshez elsősorban kevés olaját használjunk. Az ételek sűrítésénél a diétás rántást (szárazon pirított liszt, utólag hozzáadott olajjal)használjuk. Jól alkalmazható a teflonedény és az alumíniumfólia, mert így minimális olajfelhasználásával készíthetők el az ételek.