Ezt a honlapot ismeritek ?

KérdésekEzt a honlapot ismeritek ?
Tri-Ton kérdezte ennyi ideje: 13 év

A magyarországi cukorbetegek országos szövetségének a honlapja. Eddig azt sem tudtam, hogy van országos szövetségünk, bár valószínű Ők sem tudják, hogy mi mennyien vagyunk. Azért jó tudni, hogy van ilyen és lehet, hogy szükség esetén még akár segíteni is tudnának valakinek valamiben. Bár az is lehet, hogy ez is csak egy ,,sóhivatal,, de kitudja. Én nem néztem bele részletesen, mert egész véletlenül találtam rá, de akit érdekel és ideje is van itt a címe : (   http://www.macosz.hu  )  

16 Válasz
Best Answer
jaskó answered 13 év ago

Van és jól működik a MACOSZ! Valamikor kb 20 éve alapították a sorstársak. Első elnöke Lang Gusztáv volt, akinek nagyon fontos szerepe volt a Szövetség létrehozásában és a mozgalom elindításában. Jelenleg Kincses János (Gyuláról) az elnök. Az ő vezetésével igen szép eredményeket ért el a szövetség a betegek érdekképviseletében. Ez egy kimondottal alulról induló kezdeményezés eredménye. A Veszprém megyei tagegyesületek szövetségéből alakult, majd egyre több egyesület és klub csatlakozott. Hivatalos lapja a Cukorbeteg Élet. Érdemes erre a kiadványra is rákeresni. Még egy , a cukorbetegekkel foglalkozó újság van, ami szintén országos terjesztésű, ez a DIABETES. Ez egy Veszprém megyei alapítvány kiadásában jelenik meg. Az országos szövetségnek egyének is lehetnek tagjai, de ez inkább a pártoló tagok révén működik. A többség a tagegyesületek révén kerülhet vele kapcsolatba .
Az általam vezetett egyesület is megszűnéséig tagja volt. Nagyon sok segítséget kaptunk a képzéshez éls meg voltunk elégedve az érdek képviseleti tevékenységével. Több országos szintű rendezvényt szerveznek. Országos betegtalálkozók, beteg képzések, edukátor képzések stb. Szerintem érdemes figyelemmel kísérni a szövetség tevékenységét, mert ez tényleg nem sóhivatal.

Miklós Mária answered 13 év ago

Kedves Tri-Ton!
Igen, ismerem, be is léptem, az  iwiwen  találtam rá.   Sajnos többet nem tudok még.
Kedves jaskó: köszönöm a tájékoztatást.
Üdvözlettel: M.

katalin answered 13 év ago

Érdekelne hogy ezeket a lapokat meglehet e rendelni vagy interneten lehet csak olvasni.

Sára Biró answered 13 év ago

 Kati,ha elmész a cukorklubba ott adnak mindig újságot,de én is szoktam kapni,ha bejössz a rendelőbe szóljál és adok amikor van..

jaskó answered 13 év ago

Igaza van Sárikának, a lapokat a klubokban be ,lehet szerezni térítésmentesen, de lehet egyénileg is előfizetni Aki kicsit járatos az internet világában, az megkezresheti és elolvashatja, akár a régebbi számokat is itt a neten. Be kell írni a keresőbe az újságok nevét. Nagyon sok hasznos információt tartalmaznak és igazán betegcentrikus lapok. Kitűnő orvosok, szakértők és sokat megélt, tapasztalt betegek is írnak benne. Sok új ismeretre leshet szert tenni olvasás közben. csak ajánlani tudom őket!

Sára Biró answered 13 év ago

 Én nagyon fontosnak tartom a megbeszélést, a közös elemzést. Elég sok továbbképzésen részt veszek,azért mert szeretem és nem azért,hogy kötelező. Viszont itt az oldalon Veletek beszélve teljesen más információkra teszek szert.Egy jól működő cukor klubnak is ilyennek kell lennie.
Jaskó hány évig vezetted a klubot?

jaskó answered 13 év ago

Sárika! Tizenegy éven keresztül csináltuk, amig a vezetőség, szinte valamennyi tagja el nem távozott ebből a világból. A tagság zöme idős volt. Közülük nem sikerült senkit bevonni a vezetésbe. Volt még egy igazi kudarc élmény iís a 11 év alatt. A fiatalokat nem sikerült közénk csábítani. Amikor gond volt és megijedtek, vagy gyors segítség kellett-jöttek. De az igazán érdekes és értelmes foglakozásokra nem jártak el. Sajnáltam befejezni, de egyedül már nagy teher volt csinálni, és erőből nem akartam, ezért hivatalosan megszüntettük a klubbot. Ahol van és ahol működik, indenkinek csak ajánlani tudom, mert feltétlenül hasznos és új ismereteket lehet ott megszerezni.

Sára Biró answered 13 év ago

Jaskó! A  diabetológiát támogató, továbbképzéseket szervező cég képviselőjével beszélgettünk a klubok tevékenységéről és a tapasztalat eléggé az általad leírtakat tükrözi. Nehéz a fiatalokat oda csábítani és a szakmai színvonal is elég sokat változott az utóbbi időben. Amikor én elmentem egy foglalkozásra ,meglepődve tapasztaltam,hogy az inzulinos 2-es típusú cukorbeteg,1-es típusú cukorbetegnek hitte magát…..

Tri-Ton answered 13 év ago

 Hello Mindenkinek !!!
Örülök, hogy azon kevesek közé tartozom akik nem ismerik, vagy nem tudják, hogy vannak még olyanok ill. olyan szervezetek akik tényleg komolyan veszik a gondjainkat és hajlandóak is érte tenni, mint pld. a MACOSZ.
Jaskó !  Köszönöm, hogy korrekt véleményt adtál az országos szövetségről és a munkájáról. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy egymásért legtöbbet mi együtt tehetjük meg. Erre nagyon jó a mi KEVA-nk, hisz lassan oda jutunk, hogy mindenki-mindenkinek az ismerőse lesz. Így természetessé válik, hogy ha valamire kíváncsi azt első sorban a közvetlen ismerősöktől kérdezi meg és nem egy idegentől. Főleg így, hogy a válaszadók között vannak szakmai oldalról és tapasztalati oldalról is tökéletesen elfogadható válaszok. 

Zsóka answered 13 év ago

 Kedves  Tri-Ton ! Tényleg nagyon jó a KEVA, én több ismeretre tettem itt szert mióta működik, mint a hosszú évek során.Sárika külön köszönöm a fiataloknak akik ezt létre hozták nekünk!!!