Írjatok olyan kikísérletezett ételeket amit kikísérleteztetek , és másokkal is megosztanátok .
Gyakran tapasztalom,hogy nincs ötlet, hogy mi kerüljön az asztalra (vagyunk így néhányan)
Mindent lehet enni,csak mérni és számolni kell.Tiltó listát betartva.Napi 5-szöri étkezés csak piciket és jol essen!
Kefires brokkoli saláta
Hozzávaló négy személyre:
-1 kb brokkoli
-25 dkg burgonya
-2 dkg olíva olaj
-2 dl kefir
-zöld fűszer: metélőhagyma,petrezselyem
Elkészítés: a brokkolit és a felkockázott burgonyát külön-külön edényben enyhén sós vízben megpároljuk. A brokkolis edénybe pici szódabikarbonát érdemes beleszórni,mert akkor megőrzi az üde zöld színét.
Az öntethez a kefirt elkeverjük az olajjal, pici ecet (ízlés szerint), zöld fűszerekkel.
Ráöntjük a zöldségekre óvatosan összeforgatjuk. Lehet rászórni lila hagymát is.
Önálló ételként, vagy köretként fogyasztjuk
1 adag energia tartalma 183 Kkal, CH tartalma 20 gramm
Cukkini pogácsa
Hozzávalók:
- 50 dkg cukkini
- 10 dkg burgonya
- 5 dkg vöröshagyma
- 2 db tojás
- 10 dkg liszt ( fele -fele arányban Graham- finom liszt)
- 4 dkg zsemlemorzsa
- 2 dkg olaj
- fokhagyma
- zöldfűszer
- só
- bors
Elkészítés:
A cukkinit és burgonyát lereszeljük, majd egy kicsit állni hagyjuk, utána a levét kinyomkodjuk.
Fűszerezzük, beleütjük a tojásokat, belekeverjük a lisztet, és a zsemle morzsa felét, utána vizes kézzel lapocskákat formálunk, beleforgatjuk a maradék zsemlemorzsába.
Olajat melegítünk egy teflon serpenyőben, és kisütjük a pogácsákat.
Ebből az adagból kb.20 darab lesz.
20 darab esetén 1 darab kalória tartalma 56 Kcal, CH tartalom 7,8 gramm
Tárkonyos csirkeraguleves
Hozzávalók:
(négy személyre)
- csirkeaprólék, vagy csirkecomb
- 15 dkg vegyes zöldség +(egy hagyma, vagy póréhagyma)
- 1 evőkanál olaj
- 1 evőkanál liszt
- 1 dl 12 %-os tejföl
- 4 kg levestészta
- tárkony
- 1 evőkanál tárkony ecet
- 1 csomag petrezselyemzöld
Elkészítés:
Az olajon átfuttatjuk a hagymát, hozzáadjuk a csirkét, felengedjük egy liter vízzel. Izésítjük sóval, borssal, tárkonnyal. Hozzáadjuk a zöldségeket, ha megpuhult ,akkor a leveles tésztát ( a tészta kihagyható). A liszttel elkevert tejföllel behabarjuk a levest. Ízesítjük tárkonyecettel. Tálaláskor meghintjük friss tárkonnyal és petrezselyem zölddel.
1 adag energia tartalma 260 Kcal, CH-tartalma 14 gramm
Zöldbab leves
Hozzávalók:
(négy személyre)
- 40 dkg zöldbab
- 1 evőkanál olaj
- 1 kis fej hagyma, vagy póréhagyma
- 1 csomag petrezselyemzöld
- fűszerpaprika
- 1 dl 12 %-os tejföl
- 2 evőkanál liszt
- pici ecet
Elkészítés:Az olajon megfuttatjuk a hagymát, megszórjuk paprikával, felöntjük kb egy liter vízzel.
Izésítjük sóval, a petrezselyem felével. Beletesszük a babot és fedő alatt puhára főzzük. Liszttel, tejföllel behabarjuk, a petrezselyem zölddel megszórjuk. Aki szereti tehet bele pici ecetet ( én szoktam )
Egy adag energia tartalma 138 Kcal, Szénhidrát tartalma 16 gramm
Zellerkrémleves
( Négy személyre)
Hozzávalók:
30 dkg zeller
1 evőkanál olaj
1 dl 12 %-os tejföl
2 evőkanál liszt
1 db Grahamm zsemle, vagy kenyér
Elkészítés:
Felmelegített olajon a kockára vágott zellert átfuttatjuk. Ízesítjük sóval,majd kevés vízben puhára pároljuk. A megfőtt zellert összeturmixoljuk, majd felengedjük egy liter vízzel, vagy csontlével. A tejföllel kikevert liszttel behabarjuk, néhány percig forraljuk. Tálaláskor a pirított zsemlekockával megszórjuk. Meg lehet szórni petrezselyemzölddel, zeller zölddel.
Egy adag energia tartalma 189 Kcal, CH tartalma 18 gramm.
Túrós csirke
Hozzávalók:
– 1 kg csirkecomb, vagy mell
– 5-6 szelet bacon szalonna,
– 3 dl főzőtejszín (Milli)
– 20 dkg tehén- vagy juhtúró,
– sült csirke fűszersó (A Szilasfood Kft.-nek a Lucullus Sültcsirke fűszersó) Szerintem nagyon jó az összetevők aránya,
vagy
fokhagyma, majoranna (morzsolva), őrölt koriandermag, kakukkfű, apróra vágott vöröshagyma, őrült fehér bors, tengeri só, egy kávéskanál pirospaprika
Elkészítés:
A csirkedarabokat beszórjuk a fűszersóval vagy a fűszerkeverékkel, és egy-két evőkanál olajban szép barnára sütjük, vagy inkább megpároljuk. (teflon szeletsütőben, vagy grill serpenyőben). A kész húst kiszedjük, és egy tányérra rakjuk hűlni. A bacon szeleteket zsírjára sütjük, abban a serpenyőben, amelyikben sült a csirke. Majd kiszedjük a szalonnát, és kistányérra rakjuk. A visszamaradt olajra öntjük a tejszínt és belemorzsoljuk a túrót. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk,(aki szereti 1-2 gerezd fokhagymát is tehet bele) majd sűrűre főzzük, végül belerakjuk a kisült csirkedarabokat, és rottyantunk rajta egyet.
Párolt rizzsel tálaljuk.
Szénhidrát tartalom:
tehéntúró össz: 8 gr
juhtúró össz:: 6 gr
tejszín össz: 15 gr
azaz: összesen 29 gr szénhidrátot tartalmaz (a rizsen kívül!!)
Alufóliában sült csirke párolt káposztával
Hozzávalók
(2 adag)
2 db csirkecomb
50 dkg fejes káposzta tisztán!! tehát a torzsája nélkül (lehet lila is) (30 gr sz.h)
tengeri só, ecet, őrölt fehér bors, édesítőszer, köménymag,
5 dkg vöröshagyma (4 gr.sz.h)
1 evőkanál olaj
Elkészítés:
A megmosott csirkecombokat besózzuk, meghintjük borssal, és az alufóliába csomagolva 20 percig sütjük. Majd kinyitjuk a fóliát, és hagyjuk még kb. 10 percig pirulni, hogy ízletesebb legyen.
Közben a káposztát vékony szeletekre vágjuk vagy legyaluljuk.
A hagymát teflonban (melyet apróra vágtunk) megfonnyaszjtuk az olajban, erre tesszük a káposztát, majd ecettel, édesítőszerrel, köménymaggal ízesített vízzel felöntjük.
Ne sokat kevergessük, hogy a káposzta ne töredezzen, szálas maradjon
Elosztjuk két adagra.
Egy adag szénhidrát tartalma: 17 gr