Étkezési napló és a fogyókúra. Próbáltatok naplót vezetni?

KérdésekÉtkezési napló és a fogyókúra. Próbáltatok naplót vezetni?
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 12 év

 Tudom elcsépelt dolog már ez a fogyókúra téma,de örök gond. Volt egy inzulinos hölgy aki"alig evett és reggel semmit" és mégis hízott!!!
Őszintén mondom ma jelentkezett   2×4 nap étkezési naplót vezetett és örömmel újságolta,hogy jók a vércukor értékei és fogyott 2 kg-t. Azt mondja visszatért az életkedve,az unokái segítenek neki a naplóvezetésben.
Na olyan is volt aki a 3 hónapos diéta sikeréről és buktatójáról beszélt. 
Higgyétek el néhány napig érdemes naplót vezetni,mert meglepő érdekességek derülnek ki!

24 Válasz
Best Answer
Lamár Krisztián answered 12 év ago

Szerintem a "gazda nélküli" kalóriák nem a főétkezések alatt kerülnek be a szervezetünkbe. Én úgy gondolom, hogyha valaki a saját étkezési szokásait úgy értékeli, hogy "alig eszek valamit" az valójában a féktelen és megrögzött nassolást jelenti. Szerintem ez pszichés problémára vezethető vissza.

Sára Biró answered 12 év ago

 Na ez a "gazda nélküli" nagyon tetszik:-))) Igen tényleg az ilyen nassolónak naplót kell vezetni és mindig kiderül,hogy dupláját eszi!

Pityu answered 12 év ago

Még valami, ami fontos lehet a napló vezetéséhez. Mindent őszintén és könyörtelenül be kell jegyezni. (Ha már vezetjük nem egyen hamis)  Hajlamos lehet az ember arra, hogy ilyen fent említett "gazda nélküli" nassolásokat, pohár italokat, stb. elfelejt. Kimarad az emlékezetből, és ez olyan mint a szelektív hallás. Úgy gondolom a módszeresség és a következetesség itt is elengedhetetlen, és akkor nyugodt szívvel állhatunk a mérlegre, mert akkor a mérlegelési erdmény az étkezési napló tükre lehet.

Sára Biró answered 12 év ago

 Pityu ,akkor hány kilótól is sikerült megszabadulni?
Ha valakinél megáll a fogyás,akkor mindig meg kell keresni az okot,ilyenkor jól jön a napló vezetés!

Szabó Eszter answered 12 év ago

Kedves Krisztián!

Nem biztos, hogy pszichés probléma áll a háttérben. Ahogy van alváshigiéné úgy talán lehetne "étkezés-higiéné", azaz rendszeresen enni, közben nem olvasni vagy tévézni, odafigyelni az ételek ízére és mennyiségére.
Ha pszichés ok áll a háttérben, azt nagyon gyakran a delikvensek maguk is tudják ("ha ideges vagyok, akkor eszem"), de legalábbis könnyen tudatosítható.

Kedves Edina!

Mi miatt sikerült csak két hétig vezetni a naplót? Tudtál annyira őszinte lenni, mint amit Pityu írt? Ez azért elég rövid idő, bár már ennyiből is sokat meg lehet tudni. De csak akkor, ha igazán kíméletlenek vagyunk, és az egy szem szőlőt is beírjuk. Tudom, hogy nagyon nehéz odafigyelni, de hidd el, megéri. 🙂

Edina answered 12 év ago

Kedves Eszter!Nem vagyok kitartó:-( .Mindent leírok,még a plussz levegővételt is :-)felesleges lenne vezetnem ha nem írnék le mindent.

Sára Biró answered 12 év ago

Kedves  Edina!  Akinél ennyire ingadozik a vércukor érték,mint nálad,valamint említetted egyik kérdésnél,hogy a csont és a bőr van a karodon érdemes lenne a napló vezetés. Lehet többet is ehetnél,ha egy kicsit összehangolnád az étkezést, a mozgást és az inzulint!
Próbálj meg egy napot leírni,hogy mit ettél,mennyi mozgás volt,hogy adtad az inzulint. Itt sokan segítenének Neked! Az Anita már szinte profi a mérésben, és a kísérletezésben és egyre jobb eredményei vannak. De mások is 🙂

Edina answered 12 év ago

Szia Sára!szerintem már ott borul nálam az egész,hogy van amikor 8,30-18ig,van amikor 13-18ig dolgozok és vannak napok amikor egyáltalán nem megyek dolgozni.lehetne és szeretek bicajozni,ráadásul a ház elött megy a bicikli út,de egyenlőre nincs olyan időpont amikor mindig,rendszeresen tudnék menni,+egyedül sosem szerettem,mindig jött az agyalás,depi olyankor,páromat meg csak hétvégén tudom kicsalni,hisz egész nap kint a levegőn kemény fizikai munkát végez hétköznap.+mivel nemrég költöztünk ide szinte senkit nem ismerek akivel lehetne.emellett megint elkeztem hajnalban hypozni(nehéz még nekem a havi ciklus miatti ingadozást korrigálni)tegnap hajnalban is volt hypo,kb.2 körül de azt se tudtam hol vagyok,reggel meg jól beadudtam ,jó későn 10kor kelltem,addigra 10,3 lett.utána egész nap szépek voltak az értékeim,a legmagasabb 4,8 volt.nem szeretnék többet enni,hiába a karom,lábam vékony.csak a hasamra+fejemre hízom bármit csinálok,de azt nagyon.nem szeretném elkiabálni de most már majdnem 1 hónapja sikerült vezetnem a naplót.Sára egy másik kérdésnél írtad,hogy ha valaki szeretne gyereket mennyinek kell lennie a hba1c-nek,tényleg úgy van ahogy máshol olvastam,hogy 3-4mmol nak lennie a cukornak?(legalábbis ez lenne a legjobb)

Sára Biró answered 12 év ago

Szia Edina!  Ha szülni szeretnél mindenképpen keressél fel egy olyan diabetológust , ahol sok terhes cukorbeteget gondoznak. Már a terhesség előtt is 6,5  körüli HgbA1C-t kellene produkálni. Amit írsz az étkezés előtti vércukor értékre vonatkozik,vagyis szinte hypo határán kell tartani,  és étkezés után 1 órával sem mehet 7 fölé a vércukor érték. Nem tudom merre laksz, de Pesten,Csepelen is vannak olyan gondozók ahol nagy tapasztalattal rendelkeznek. Az Apidraval még nincs tapasztalat,terhesség alatt le szokták cserélni Humalog vagy NovoRapidra.  Mindenképpen először stabilizálni kellene a vércukrot.  Esetleg egy szobabiciklivel is lehet tekerni, közben zenét hallgatni, akkor meglesz a mozgás, a zene kikapcsol és nem leszel stresszes és javulni fog az anyagcseréd:-)

Edina answered 12 év ago

Szia Sára!Dunakeszin lakom.Pesten a Honvédban van Baranyi Éva tanárnő rendelése.ő kifejezetten cukorbeteg kismamákra szakosodott,nincs túl messze.ha egyszer úgy lesz akkor hozzá megyek.igen azt tudom,hogy apidrával nem lehet,talán egyszerűbb lenne ha már most a humalogra visszaállnék.de amilyen gyorsan halad a tudomány,10éve még a humaloggal sem lehetett.a szobabicikli jó ötlet,de tartok tőle egy idő után nem tekernék,hiába van kondigép is és régen imádtam az ilyenfajta edzést,alig vártam mindig,hogy tudjak menni edzeni.jobban is bírtam ,mint a kocogást vagy bármi mást.nem tudom minek köszönhető,de pár napja megint nagyon tud fájni a mellkasom.az a baj ,hogy az alap pulzusom szinte mindig 90 felett van,nyáron a nagy melegben nagyon rosszul tudok lenni,mint aki el akar ájulni,nagyon ver a szivem,alig kapok levegőt,fáj,nyilal,stb.régen kaptam rá gyógyszert,hogy ne kapjak" szívinfarktust" vagy mi.gondolom ha megint fokozatosan mozognék,nem lenne ilyen gondom.