Étkezési napló és a fogyókúra. Próbáltatok naplót vezetni?

KérdésekÉtkezési napló és a fogyókúra. Próbáltatok naplót vezetni?
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 12 év

 Tudom elcsépelt dolog már ez a fogyókúra téma,de örök gond. Volt egy inzulinos hölgy aki"alig evett és reggel semmit" és mégis hízott!!!
Őszintén mondom ma jelentkezett   2×4 nap étkezési naplót vezetett és örömmel újságolta,hogy jók a vércukor értékei és fogyott 2 kg-t. Azt mondja visszatért az életkedve,az unokái segítenek neki a naplóvezetésben.
Na olyan is volt aki a 3 hónapos diéta sikeréről és buktatójáról beszélt. 
Higgyétek el néhány napig érdemes naplót vezetni,mert meglepő érdekességek derülnek ki!

24 Válasz
Best Answer
Lamár Krisztián answered 12 év ago

Szerintem a "gazda nélküli" kalóriák nem a főétkezések alatt kerülnek be a szervezetünkbe. Én úgy gondolom, hogyha valaki a saját étkezési szokásait úgy értékeli, hogy "alig eszek valamit" az valójában a féktelen és megrögzött nassolást jelenti. Szerintem ez pszichés problémára vezethető vissza.

Szabó Eszter answered 12 év ago

Sajnos nagyon gyakran hallom túlsúlyos emberektől, hogy "én csak annyit eszem, mint egy madár". Erre szoktam gondolni, hogy "hát persze, mint egy Madár nevű ló".
De viccet félretéve: alapvető probléma, hogy néha úgy eszünk, hogy nem is tudatosul bennünk, hogy már megint eszünk. Tévézés, olvasás, tanulás közben "lenassolgatunk" egy kis ropit, sütit, kekszet vagy bármit. Ez az egyik probléma.

A másik pedig az, hogy amikor leülünk enni, akkor sem ara figyelünk, mert tévét nézünk, újságot olvasunk, mindenre figyelünk, csak az evésre nem. Pedig ha egyszerre csak egy dologra koncentrálnánk, sokkal jobban élveznénk az ízeket, valóban élvezet lenne az étkezés, főleg, ha nem egyedül eszünk, nem csak egyszerűen az önfenntartáshoz tartozó "szükséges rossz". Manapság úgy tűnik, már bűn enni, pedig nagyon jó receptek vannak, melyeket fogyókúrázok, cukorbetegek vagy egyéb anyagcserezavarban szenvedők is nyugodtan elkészíthetnek.  AZ EVÉS NEM BŰN! Az a lényeg, hogy mit és hogyan.

Tehát tessék jóízűen enni, figyelni, mit és hogyan készítünk el, és élvezni az ízeket. A fűszerek csodákra képesek. 🙂

katalin answered 12 év ago

Hát Eszter igazat ir.Tényleg meglepödtök ha leirjátok és kiszámoljátok a napi szénhidrát és kaloria bevitelt.Érdemes eg két nap irogatni.Én nagyon sokáig csináltam és tényleg jo.

Sára Biró answered 12 év ago

 Tudjátok,ma volt egy frissen felfedezett cukorbeteg, aki behozott nekem egy olyan vércukornaplót amilyent még nem láttam,de tényleg!!:-) Számítógéppel, precízen vezetve ,benne kalória, szénhidrát mennyiség. Képzeljétek olyan szigorú magához,hogy még kevesebbet is evett a megengedettnél. Na a javasolt CH-t azért meg kell enni! Gratulálok Pityunak!:-))

jaskó answered 12 év ago

Mindig emlegetem a diabetesz napló jelentőségét. Én több, mint 15 éve rendszeresen vezetem. Nagyon sok tapasztalatot lehet szerezni és nagyon sok következtetést lehet levonni belőle. Akár a beteg önmagának, akár az orvos is

Pityu answered 12 év ago

Ha vakit érdekel szívesen elküldön E-mail-ben a mintát. Ez egy táblázat, melybe adatokat írok be (dátum, étkezés, étel, kcal. Hc. megjegyzésk) Mivel a formátuma: Excel, aut. összadja az értékeket étkezésenként és össesíti naponként. Ha kész a tábla naponta negyedóra elég erre a dologra. Csakhát tudni kell mi mennyi és mennyi értéket ér. Én alapul a Cukorbetegek nagy diétás könyvét használom.

jaskó answered 12 év ago

Én olyan dolgokra gondoltam, pl. amikor gyakran volt üvegtesti bevérzésem, mindig beírtam az előfordulás körülményeit. Időjárás, holdállás, idegállapotom, fizikai aktivitásom, aktív, vagy passzív stresszes állapotban voltam. Később azután ezeket összevetve fel tudtam készülni, illetve el tudtam kerülni a bevérzéseket. Ezekből a szemész szakorvosom is komoly következtetésre jutott velem kapcsolatban.

Pityu answered 12 év ago

Szia Jaskó! Ez nagyszerű ötlet, én még szemészetre "sorba állok" és 18.-ára van időpontom. Kiváncsian várom mi lesz a vizsgálat eredménye.

Pityu answered 12 év ago

Most volt az MR.1 rádióban egy félórás érdekes műsor: étkezési naplóról, fogyásról, a rendszeres mozgás jótékony hatásairól. A neten az MR1.hu-n visszakereshető.

Sára Biró answered 12 év ago

Ma ismét láttam egy "szinte" étkezési naplót,de bizony nem 160 gramm CH volt,hanem annak a duplája!!

Edina answered 12 év ago

Nekem max. 2hétig sikerült naplót vezetnem.De én is hízom,csak arra tudok gondolni,hogy a hypoknál elfogyasztott többlet a bűnös,de hallottam már,hogy az inzulinnak is van hízó hatása….