Ételünk is lehet gyógynövény.

KérdésekÉtelünk is lehet gyógynövény.
Ati42 kérdezte ennyi ideje: 13 év

Egy ismerősöm küldte e-mailben,szerintem érdemes elolvasni.
A torma enyhíti a gyomor panaszait, könnyíti az emésztést és oldja a szélgörcsöket.
A torma a brokkoli, a kelbimbó és a kelkáposzta rokona, amelyek rendszeres fogyasztása csökkentheti a gyomor-, a vastagbél,- esetleg a prosztata-és a hólyagrák kialakulásának veszélyét. A keresztes virágú növények jótékony hatását a bennük lévő A-vitamin antioxidáns hatása jelentősen fokozza. A torma gyökerének igen magas C-vitamin tartalma van. Régi tapasztalat és gyakori népi javaslat, hogy náthás ember reszeljen tormát. A tormából felszabaduló erős illatú anyagok csillapítják, sőt meg is szüntethetik a légút gyulladt állapotát, az orrfolyást, köhögést. A torma szinigrint tartalmaz, amely egy hatékony anyag a szénanátha gyógyítására. A szinigrin segít megszüntetni a váladékozást, és fertőzésgátló tulajdonságokkal is rendelkezik. A torma hatásosan kezeli a légzőszervi betegségeket és a könnyezést és orrfolyást okozó náthát. Hurutot erősen gátló képessége természetes orrcseppé is teszi. A népgyógyászat régóta ismeri és felhasználja külsőleg reumatikus fájdalmak ellen, de az idegzsába hatásos ellenszereként is.

Ti szoktatok tormát enni? esetleg tapasztaltátok a jótékony hatását?

6 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 13 év ago

 Ilyen hűvös időben valóban felmelegíti az embert,én elég ritkán eszem. Kb két hete házilag készítettem reszelt tormát,az nagyon finom volt,de a könnyek kijöttek a szememből. Esetleg valakinek  fortélya azzal kapcsolatosan,hogy hogyan lehetne a torma reszelését könnyek nélkül "megúszni?"

kontra istvánné answered 13 év ago

Sárikám ezt úgy tudod megúszni ha buvár szemüveget veszel fel reszeléskor.

Sára Biró answered 13 év ago

 Tényleg?:-) Szoktál tormát készíteni. Az én nagymamám úgy csinálta,hogy hidegben a szabadban ,volt egy kőasztal és azon reszelte.Utána egy kicsit rátette a kályha tetejére és enyhén megbarnult.Nagyon finom volt,de gondolom a meleg hatására a jótékony hatásából is "elszállt"!

Marika answered 13 év ago

Sárikám !! A torma és a vöröshagyma könnyeket fakaszt és így segíti a méreganyagok eltávozását a szemünkön keresztül a szervezetünkből !!! Tulajdonképpen kimossa a könnyeink által .Mióta volt a szürke hályog műtétem , nagyon száraz a szemem és minden nap kell csepegtetni , mert úgy érzem mintha valami idegen anyag lenne benne !!!

Sára Biró answered 13 év ago

 Torma
A frissen lereszelt torma kitisztítja a hörgőket, és az
arcüregekben lévő dugulást is képes enyhíteni. A
tormában lévő izotiocianát nevű vegyület hatására a
légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól,
csökken a gyulladás, a légzés könnyebbé válik.
Aki a különlegesebb ízeket is szereti, van kedve és
lehetősége, a japán wasabit is kipróbálhatja. Ez a zöld
tormaféle rendkívül erős, és még komolyabb tisztító
hatással rendelkezik, mint a torma.

Ezt küldte egy cukorbeteg ismerősöm. 
Ismeri valaki mi az a Wasabit?

Sára Biró answered 11 év ago

 Itt a torma ideje! – Egészséges, fogyaszt és finom

 A tormát illetően a nagyvárosokhoz, paneltelepekhez képest szerencsés helyzetben vagyunk: talán nincs olyan ember, akinek ne lenne kerttel rendelkező ismerőse, ott szinte gyomként terem. Ha nem tudjuk kertből, szántóföldről beszerezni, a piacon megtalálájuk nyersen és lereszelve is.
Az egyik leghálátlanabb feladat a torma lereszelése, de már ezer- féle praktikát kitaláltak a könnyfacsaró csípés ellen. Volt, aki re- szelés helyett a húsdarálóra nejlonzacskót szerelt, annak érde- kében, hogy elviselhető legyen az aprítási művelet. Mert valljuk be, a torma igencsak finom tud lenni, így bármit megteszünk annak érdekében, hogy minél többet fogyasszunk a hidegebb évszakok folyamán. Ha túlságosan erősnek találjuk az ízét, keverhetünk hozzá reszelt almát. Használhatjuk körítésnek, mártásnak, savanyúság helyett is. Amellett, hogy karbantartja az immunrendszert, szembeszáll a meghűléssel és a vírusokkal, fogyókúrás programunk része is lehet. Szakemberek szerint rendszeres fogyasztásával sikeresen küzdhetünk a has körüli plusz centik ellen. Erős vízhajtó hatása által segít megszabadulni a sejtek között megrekedt folyadéktól, méregtelenít, és fokozza a véráramlást. Szerepet játszhat a bélflóra egyensúlyának helyreállításában, és segítségül szolgálhat azoknak is, akik Candida gombával küzdenek.
Vetési JúliaSzékely Hírmondó