Érdekességek a tojásokról, melyik tojás ehető és melyik nem?

KérdésekÉrdekességek a tojásokról, melyik tojás ehető és melyik nem?
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 9 év

A tojásról leggyakrabban akkor hallunk, ha valakinek magas a koleszterin szintje, néhány érdekesség a tojásokról


1 Válasz
Sára Biró answered 9 év ago

Fürjtojás:
Ínyencségnek számító tojásfajta. Az apró fürjtojásokat keményre vagy félkeményre főzik és salátákba, aszpikokba teszik. Buggyantott tojásnak is kitűnő.
A fürjtojás igen apró méretű, héja fehér alapon barna pettyes, alakja megegyezik a normál tojáséval.
Egy tojás tömege körülbelül 10 gramm, energiatartalma 15 kcal.
A fürjtojásnak jóval nagyobb a vitaminértéke és alacsonyabb a koleszterin szintje és hatszor annyi ásványi anyagot (vas, réz, cink, foszfor), vitamint tartalmaz, mint a tyúktojás.
Bár kisebbet, de a fürj még a tyúknál is több tojást, évente 280-290 darabot tojik, melyek akár 30 napig is eltárolhatóak.
Segít a cukorbetegség, az asztma, az idegrendszeri, a veseproblémák kezelésében.
-bár ezt soha nem hallottam,de érdekes 🙂

-a libatojásos fasírttal kapcsolatban utána néztem mi ehető
Nem minden tojásfajta ehető, de ami igen:
Tyúktojás:
Ez a házi tojás, az egyetlen tojásfajta, amelyet nagyüzemi méretekben termelnek. Egy tojás körülbelül 50 gramm.
A tyúktojás fehér vagy barna színe a tyúk fajtájától függ, de tápértékük nem különbözik.
Libatojás:
Kissé olajos ízű. Frissen használjuk fel, rövid ideig főzzük. Tömege 225-280 gramm között van, a tyúktojás négy, ötszöröse.
Fácán és fogolytojás:
A tojások kisebbek és kerekebbek a tyúkénál, fehérek, sárgásbarnák vagy olajzöldek. Barna vagy fekete foltok borítják, amivel a tojásokat álcázzák a ragadozókkal szemben.
Keményre főzve salátákba, aszpikokba vagy előételként használják.
Kacsatojás:
Olajos ízű tojásfajta.
Ügyelni kell vele, mert a kacsatojás gyakran szennyezett baktériummal, mivel a kacsa piszkos helyre tojik. Ennek ellenére fogyasztható, ha legalább 15 percig főzzük vagy süteménybe tesszük. Főzés után a fehérje kékes, a sárgája vöröses-narancsszínű lesz.
Csak nagyon frissen fogyasszuk, habok, krémek készítésére ne használjuk.
Fehérjéje nem verhető habbá.
Gyöngytyúktojás:
Héja barnán pettyezett, ízletesebb, mint a tyúktojás. Közepesre vagy keményre főzik, és zöldsalátával tálalják. Főzési ideje 3-5 perc.

Sirálytojás:

A tojások sirályfajonként különbözőek, valamennyit sötét foltok borítják.
A tengeri madarak tojásaitól eltérően a sirálytojásnak nincs erős halíze.
Főzési ideje 5 perc.
Hidegen, zellersalátával kitűnő.

Strucctojás:
Ritka és drága tojásfajta, mert a strucctojások nagy része vagy részlegesen kikel, vagy megsül a napon. Mérete a tyúktojás húszszorosa, egy tojással jóllakik egy négytagú család.

Teknőstojás:

A tengeri teknősök tojását Dél-Amerikából, Afrikából és a Karib-szigetekről importálják. Ritkán kapható, puha héjú csemege, az ínyencek nagyra becsülik pikáns, olajos íze miatt.

http://www.biochef.hu/index.php?content=446  Szabóné Móra Kata
http://www.itent.hu/