Érdekelne, hogy mi a véleményetek a tudatos életmódról, a vásárlásról, a fogyasztásról, stb….

KérdésekÉrdekelne, hogy mi a véleményetek a tudatos életmódról, a vásárlásról, a fogyasztásról, stb….
Halász Gabriella kérdezte ennyi ideje: 11 év

Vásárolni mindenki tud.
De nem mindegy hogy hogyan……, tudatosan vagy csak "úgy"… ahogy esik úgy puffan???

Pld.

 –  Ki hol vásárol?? Piacon, bevásárlóközpontban, szupermarketben, öko piacon, helyi termelőktől??
–  Meg szoktátok-e nézni, hogy amit vesztek, mit tartalmaz??? Pld. a felvágottaknál, a gyümölcs joghurtoknál, esetleg készen vásárolt süteményeknél, stb…
–  Befolyásol-e az, amikor vásároltok,  – hogy az állatok hogyan, milyen körülmények között élnek, éltek – mielőtt levágták volna, feldolgozták volna?
–  Tudatosan kerülitek-e a vegyszermentes élelmiszereket, a bútorokat, a kozmetikumokat, tisztítószereket??
–   Érdekel-e benneteket, hogy pld. a zöldségfélék honnan származnak?? Külföldről, vagy Magyarországról?? (Vegyszerszennyeződés miatt)
–  Mi a véleményetek a szelektív hulladék gyűjtésről?? Ti használjátok-e ezt a lehetőséget, ha van a közeletekben ilyen? Esetleg komposztáltok?? (A feldolgozás milyensége )

Mindezeket a kérdéseket csak azért tettem fel, mert ezek is -szerintem- hozzátartoznak az egészséges életmódhoz.
Mivel a KeVa az egészséggel kapcsolatos kérdések és válaszok fóruma! 🙂

10 Válasz
Sára Biró answered 11 év ago

 Kedves Gabriella! Nagyon jó a kérdés felvetésed.  Egy kis városban nehéz piacon vásárolni,mert nincs minden nap,de amikor tehetem szívesen vásárolok ott. A Spar üzletben a zöldségnél pl. mindig a Hegykőit veszem, az legalább a közelben terem. Sajnos nem viszek szemüveget az üzletbe és előfordult bizony, hogy nem a legjobb terméket vettem meg :-(( Figyeljetek erre, most már én is odafigyelek. Szombaton egyik üzletben,nem nevezem meg mert fényképet nem csináltam  de a polcon a rozsos zsemle ,amit meg kell sütni a sütőben PENÉSZES volt!!! :-((((((
Sajnos a szelektív hulladékgyűjtők olyan messze vannak,hogy képtelenség addig elvinni  pl a műanyag  üvegeket.
Nézte valaki a Borbás Marcsi műsorát a hétvégén ?? A kézműves piacot mutatták be, árakat nem láttunk ott,de a halpiacon levő hal elég kedvező árban volt. 
Költséghatékony főzés volt a téma.

Halász Gabriella answered 11 év ago

 Sára!
Igen, biztos nehéz ezekkel foglalkozni. Az ország egyik részén, vagy egyik városában meg leehet oldani jó pár dolgot, a másikban meg nem… 🙁 ….vagy nagyobb városokban könnyebb, mint kisebbekben, pláne talán falun.

Vidéken -ahol vannak netán baromfiak- ott talán lehet venni háztáji tojást, vagy netán csirkét, tyúkot.. gondolom én. Ott talán könnyebb a kapirgálós csirkéhez jutni. Itt is lehet kapni -pláne a piacon- de bizony nagyon drága! 🙁 A paraszt nénik itt a közeli piacon 1800.-at is kérnek kilójáért! 🙁 A tojás meg 70-80.- Ft-:-(

Láttam az Auchanban szombaton szép, kukoricás csírkét.. na mondom ezt megveszem.. hát a végén vissza is raktam, mert Csehországból jött! 🙁 Én nem veszek külföldit…hús egyáltalán... más terméket is néha csak.
Az én pénzem a magyar gazdákhoz jusson el!!!

Nem veszek pld. ketreces tartásból tojást…!!!… addig keresek más milyet, míg találok! 🙂

Tudtátok, hogy a tojásoskon a kódok mit jelentenek?? Én már tudom!! 🙂

Az egyes kódrészek jelentése a következő:

Első rész: az állattartási technológia kódja

  • 1: szabadtartás
  • 2: alternatív tartás
  • 3: ketreces tartási rendszer
  • 0: ökológiai tartás;

Második rész: az ország ISO kódja, amelyből a vásárló megtudhatja, hogy a tojás honnan származik, a HU jelenti a hazai termelésből származó tojást;Harmadik rész: a megye vagy főváros kódja, 01- 20 közötti szám;Negyedik rész: az állat-egészségügyi kerület sorszáma – csupán egy karakter;Ötödik rész: a tojótyúk jelölés: „T”;Hatodik rész: az állattartó telep kétjegyű sorszáma a kerületben;Hetedik rész: a „per”- jel után az istállók száma.

Ha például a fogyasztó a tojáson a 2HU172T02/8 jelölést látja, akkor ez a következőt jelenti:

  • „Alternatív — mélyalmos, istállós — tartásban termelt, Vas megye 2. állategészségügyi kerületében lévő tojótyúk állományából származik, az állattartó telep 2. sorszámot viseli a kerületben és annak 8. istállójából származik a tojás”, amelyből talán a legfontosabb információ egy hazai vásárló számára, hogy a tojás hazai termelésű.

Nyáron jobban kapni kiskerti zöldségfélét a piacunkon… télen sajnos nem! 🙁 De most megnyílt a közelünkben egy zöldséges, aki -állítólag- termelőtől vásárol! 🙂 Sok szép árúja van. Most oda járok. Igaz, hogy pld. a krumpli 220-ba kerül, a tojás meg 40-be.

Én sem viszek szemüveget magammal -valahogy még nem szoktam rá az olvasó szemüvegre- de általában elolvasom ami rá van írva a termékekre. Megnézem, hogy mik vannak benne.. Pld. én nem veszek párizsit.… max. ha látom, hogy legalább 70 %-os hús van benne. Tanultam, hogy miből készítik a  vörös árukat.. úgyhogy ebből nem kérek! 🙁
A Tamáshúsnak van egy nagyon fini PRÉMIUM virslije.. sajnos megint nem lehet kapni, abban azt hiszem 86 % a hústartalom!!! Azért inkább adnék ki több pénzt, mint megvenném a szójával, meg egyebekkel telit. 🙁

Ha látom, hogy sok "E" betűt tartalmaz, na akkor az felejtős nálam!!! Jó, tudom.. vannak jó "E" betűs dolgok is, amik nem ártalmasak az egészségre….ezek fel vannak nálam írva és a pénztárcámban hordom.. előveszem és megnézem! 🙂 lehet, hogy furcsán néznek rám közben, de nem zavar. legfeljebb felvilágosítom az illetőt! 🙂

Na látod Sára!
Jó ha megnézi az ember tüzetesebben a csomagolást is.
Biztos levegőt kapott valahol és azért penészesedett be..

Én például mindig megnézem a szavatosságot is.. még as lisztnél is.

Tudtátok, hogy  a polár anyagok a PET  palackokból készülnek??

 Amíg nem volt szelektív hulladékgyűjtő kuka a háznak, addig én legalább összelapítottam, hogy több férjen a kukákba más szemét. 🙂 Sőt!! Egy zacskóba tettem az összes ilyen palackot, hogy ki tudják rögtön szedni belőle a Hulladéktárolóban.    Kiválogatják.. legalábbis a tv-ben ezt mondták.

A lapos PET-palack azért jó, mert így a szállítást végző autó kevesebbszer fordul, energiát spórol, és kevésbé terheli a környezetet. Ilyen apróságokon is sok múlik.
A lábbal végezhető eljárás nagyjából 25%-ra csökkenti a PET-palackok térfogatát.

A PET-ből gyártott termékek döntő hányadát a textiliparban hasznosítják. Így lesz például 27 darab másfél literes ásványvizes palackból egy polár pulcsi!!!!!!!!
 A kínai piacokról jól ismert szöszmöszmackó is így készül, vagy a műanyag szőnyegszál, paplan, fátyol stb. De az anyagminőség függvényében készíthető belőle hőformázható fólia, pántolószalag vagy virágcserép is, sőt akár ismét palack.

Bocis, hogy ilyen hosszúra sikerült, de ezt ne lehet röviden leírni! 🙁

Várom a hozzászólásokat…remélem tanulhatok, tanulhatunk valakitől jó dolgokat! 🙂

Marika answered 11 év ago

Nálunk is van piac , igaz , hogy nem túl nagy de a város sem , kb húszezer lakossal , itt mindenki ismeri a másik embert megvan az árus akitől merek vásárolni . A piac ráadásul jóval drágább mint a boltok , nekem itt a szomszédban néhány házzal arrébb van egy zöldséges ahol nagyon szép árut kapok és sajnos meg kell gondolni , hogy mit és mennyiért veszem meg . Mi kisnyugdíjasok vagyunk igaz , hogy a gyümölcs árából bőven megvesszük a zöldséget és ellátjuk a kis családunkat is .                                                                                              A hulladékgyűjtés ugyanígy van itt is én is laposra taposott flakonokat dobok a gyűjtőbe és a kupakokat gyűjtöm és a beteg kisgyermekek megsegítésére szoktuk adni ha összejön egy zacskóval . A fodrászomnál lehet leadni és Tőle szállítják el ha összejön egy csomó .             Régebben én is sütöttem kenyeret , de kettőnknek már nem csinálom ,mert a gerincemmel kinlódok a nyaki csigolyáim meszesek és három db sérvem is van .

Marika answered 11 év ago

Láttam én is a Borbás Marcsi műsorát , tényleg nagyon sok jó ötletet ad és imádom, hogy milyen jóízűen kóstolgatja meg az ételeket!!!  Nála láttam a sajtkészítést és a juh ordát , hogyan készítik , írtam erről egyszer . Sokat ismételnek is a Gasztro Angyal műsorból a Duna TV és az MTV- 1 műsorában . Szeretem nézni én is .

Zsuzsanna Német answered 11 év ago

Marikám a kupakokat mi is gyűjtjük már évek óta beteg kisgyermekeknek, soha nem dobnánk ki!!

Sára Biró answered 11 év ago

 Azért el lehet azon gondolkozni, hogy egy háztáji csirke kilója 1.800 forint:-( A Borbás Marcsi által bemutatott kézműves piacon árakat nem láttam,de korábban egy velencei tóbakképzésen volt kézműves piac és ott a kecskesajt 9000 forint felett volt. No comment. Akkor ezt egyszerű ember ,hogy vegye meg. Én is próbálnék tudatosan vásárolni, de a pénztárcám sokszor nem engedi. Arra azért figyelek, hogy melyik terméket veszem meg. Pl. milyen Vegetat használtok??

Julcsi answered 11 év ago

 Igazad van Sárika, a legnagyobb probléma a pénztárca! Hiába akarunk egészségesen  élni, ha nem tudjuk megtenni. Itthon amit lehet megtermelünk, erdő-mezőről, tóból hazahozzuk, de nem biztos, hogy egész évben kitartunk vele! A boltban azért próbálunk "jól" választani, lehetőségünkhöz mérten!

Halász Gabriella answered 11 év ago

Marika!
Köszi, hogy írtál…. 🙂

Az jó, ha tudod, hogy van kitől megbízható árút vásárolni… én is ezt teszem -persze sajnos a piacon ez annyira könnyen nem meg,y mert még akkor sem tudom, hogy honnan van a zöldség, a gyümölcs! 🙁

Hát bizony… tényleg nem mindegy, hogy mennyiért vásárol az ember….. nektek mint nyugdíjasoknak, vagy épp gyerekeseknek, vagy pld. mint én.. munkanélkülinek! :-(… és sajnos bizony néha pár száz forint a különbség az árak között! 🙁

A kupakok…. Én is gyűjtöttem, de most nincs kinek adnom! 🙁
Azért legalább azzal próbál segíteni az ember a másikon, hogy a kupakokat gyűjti!! 🙂 .. és nem is kell sokat tenni érte… van értelme! 🙂

A kenyérsütésről…. gondolom ketten nem esztek annyi kenyeret, így meg is értem, hogy nem sütsz.

Én sem fogok.. azaz nehéz lesz lemondani róla, mert már mindennapos elfoglaltság, ha a kézízületem egyáltalán nem fogja majd bírni! 🙁

Most azt csinálom, hogy amit én eszem kenyeret, azt megsütöm a gépbe, -ha nagyon fáj a kezem-  a fiúkét pedig a gáz sütőbe… a gép megdagasztja… :-).. aztán jövök én. De most már kevesebbet dagasztok, mint eddig. Jókor vette a férjem  ezt a gépet! 🙂
Nem olyan, mintha a sütőben sütöttem volna, meg az alakja sem tetszik… de most sokat segít. Ezért akkor sem fogok boltban vásárolni…..ez finomabb és utána számoltam.. olvsóbb is, és 4 embernek nem mindegy!

Marika! Azért nem tesz rosszat a kerti munka Neked?? Mert azért néha cska le kell hajolni, csak meg kell emelni valamit…:-(

Épp valamelyik nap írtam a Sárának, hogy lassan ott tartok, hogy sajtot magam készítem a sajtot, mert olyan drága a jó sajt,- amit mi ehetünk (óvári, köményes, fokhagymás, esetleg a mozzarella). Pláne, hogy most kiderült, hogy az olcsó lengyel sajt milyen átverés! 🙁

Halász Gabriella answered 11 év ago

Sára!

Az a baj, hogy én Budán lakom… itt a Fény utcai piac Budapest egyik legdrágább piaca… de hát ez van. Vagy itt veszek, vagy a zöldségesnél, ami még drágább! 🙁

Én is már sok mindenről lemondtam, amit akkoriban kezdtem venni, amikor kiderült a betegségem! 🙁 … a pénz miatt! 🙁

Sára ha hiszed, ha nem… én már a Vegetát is elhagytam! :-)… sút!!.. a tyúkhúsleves kockát is!!! Baromi sok volt benne a só, a cukor és az ízfokozók (Nátrium glutamát)... 🙁 Helyette szárított zöldségféléket használok, ha nincs friss. 🙂
De….. találtam egy REFORM VITO ételízesítőt, ami tengeri sót, és több féla zöldségfélét tartalmaz.. semmi mást!!! :-)… se cukor, se ízfokozó nincs benne!!!

Sára Biró answered 11 év ago

Gabriella épp ezért kérdeztem a Vegetara, meg  a húsleves kockákra, bizony azokban sok a só a tárósítószer  és bizony cukor is amire nem is gondolnánk. Korábban én is többet használtam belőlük,most alkalmanként egy-egy kicsit teszek az ételbe,de rengeteg zöld fűszert használok,na meg zöldségeket.
Hát itt nálunk bizony sokkal drágább a friss hal,mint a Marcsi által mutatott halpiacon, de így is örültem,hogy sikerült friss halat vásárolni. Ma harcsát készíttettem, holnap pisztráng lesz az ebéd.