Én most „széthajtom” a bétasejtjeimet?

KérdésekÉn most „széthajtom” a bétasejtjeimet?
stewes kérdezte ennyi ideje: 13 év

Egy éve annak, hogy az orvosom közölte, cukorbeteg vagyok. Előzmény: 1 db éhomi labor 6,3 mmol/l, 1 db éhomi labor 6,3 mmol/l, 1 db glükózterheléses labor 15 mmol/l.
Akkor felírt Meforal 1000 tablettát és Kardegicet. Én egyikből sem vettem be soha semennyit. dCont Optimummal eddig kb. 700 alkalommal mértem. Éhomi jellemzően 5-5,5 mmol/l. Néha alatta, ritkán felette. Legmagasabb az 1 év alatt 6,7 volt, éppen a laborban a vérvétel utáni percekben (stressz hatása?). Étkezés után az étkezés előtti értékhez képest 0–1 mmol/-el mérek magasabbat. Néha kevesebb valamivel mint előtte, néha nagyobb az eltérés felfele. Étkezés után 7 felett akkor mérek, ha nagyon nem tartok be semmit, de akkor sem gyakran. Amit eddig erőnek erejével sikerült elérni legmagasabb érték az 8,8 mmol/l. De ekkor tényleg szándékosan provokáltam a szervezetemet (egy 32 cm-es szalámis pizza és 5 db mézes negró után mértem másfél órával.)
Azzal, hogy nem szedem a gyógyszert (a háziorvosom tud róla, jóváhagyta) gyorsítom a folyamatot, anélkül hogy ennek tudatában lennék? Ő azt mondja, ha diétával karban tudom tartani, akkor nem fontos a tabletta. De miből is áll nálam a diéta?
Semmiből. Lefogytam 10 kg-t. Ezt egy hónap alat sikerült egy olyan üzletlánc olyan termékével, amelyik hivatalos állásfoglalás szerint becsapja a fogyasztókat, mert nem lehet fogyni a termékeiktől. Azóta ezt tartom. Nem mozgok többet, mint előtte. Kevesebb kenyeret és tésztát fogyasztok mint előtte. Kenyérből csak ritkán eszem fehér kenyeret. Leggyakrabban félbarnát eszem és rozscipót. Tojásos tészta helyett durumlisztből készültet. Cukrozott idő és répacukor, mint édesítőszer teljesen elmaradt. Gyümölcscukrot és mesterséges édesítőt használok. Édességet is fogyasztok, nem diabetikusat és csak ritkán és csak nagyon ritkán önmagában.

8 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 13 év ago

 Miért gondolod,hogy" széthajtod" a béta sejtjeidet? Mivel sikerült lefogynod,ezáltal megjavult az anyagcseréd. Az másik dolog,hogy nem jó egy hónap alatt 10 kg fogyás,de ezek szerint eredményes volt,mert tartod a súlyod. Mennyi ideje fogytál le?
 Az ,hogy nem eszel fehér kenyeret,teljes kiőrlésű gabonaterméket  fogyasztasz ,illetve kiiktattad a répacukrot ,azaz egészségesen táplálkozol segít a testsúlyod megőrzésében.
Az én véleményem szerint (de én nem vagyok orvos) nem gyorsítod a folyamatot . Viszont nagyon fontos,hogy ne hízd vissza a leadott kilókat.
A Te eseted is jó példa arra ,hogy néhány kg testsúlycsökkentéssel,milyen jó eredményt lehet elérni.
Azért a pizza, és negró evést nem ajánlanám:-) ,de érdemes lett volna 2 óra múlva is vércukrot nézned,mert a szalámis pizza zsíros lehetett és lehet később dobta meg a cukrod !
Mennyi a HgbA1C szinted? Ezt  évente  1-2 alkalommal a vércukor önkontroll mellett is érdemes megnézetni.

stewes answered 13 év ago

(A súlycsökkenés idejét talán eltúloztam, a tíz kiló nem egy hónap eredménye, hanem 3.)

Hogy miért gondolom? Azt olvasom, hallom, hogy akinél egyszer már diagnosztizálták a betegséget, legjobb, ha azonnal inzulint kap, nem is tablettákat, pláne nem elégszik meg az orvosa csak az életmódváltással. Azért mert így a szervezet túlterhelődik. Az értékek azért maradnak elfogadható vagy jó tartományban, mert a szervezet próbálja fenntartani a szükséges cukorszintet. Az eredmény csak látszólagos.

Mértem a negró után is. a 90 perces tehát 8,8, 2 óra húsz perc után 8,3
Másnapi „kísérlet” reggel csak negróval: éhomi: 5,5; a negró 1 órával 7,0; másfél órával 5,2; két órával az elfogyasztása után 4,9.

Ez egy tudománytalan kísérlet volt, nem szokásom ilyent tenni.

Az első száz mérést anno feltette a netre, itt látható:
https://spreadsheets.google.com/ccc?key=0At-n-RrmKYdbdC1zX2ZIajExTFhzdlE4dU80NERhakE&hl=en#gid=0

Az orvos nem mondta mennyi a HgbA1C, de most voltam kontrollon, megkérdezem, hogy most mennyi.

Sára Biró answered 13 év ago

A 3 hónap azért már másképp hangzik:-) A lényeg,hogy tudod tartani a testsúlyod.
A korai inzulin kezelést bevezetését  egyes orvosok javasolják,de nem rögtön egy 2-es tip.cukorbetegnél!
Első lépés valóban az életmódváltás,mozgás,diéta.A Te eseted is jó példa,hogy a testsúlycsökkentéssel milyen eredményt sikerül elérni. Első gyógyszerként az általad említett metformint javasolják, ez nem meríti ki a béta sejteket,mert más a hatásmechanizmusa ( a zsírszövet, a vázizomzat cukor felhasználását javítja,gátolja a májból a cukor kiáramlást,csökkenti a belekből a cukor felhasználást). Utána aztán jönnek a többi szerek.
A hármas  gyógyszer kombinációnál jobb az inzulin kezelés. Sajnos az inzulin kezelést a betegek  nehezen fogadják el,pedig sok szövődmény megelőzhető lenne,illetve lehetne késleltetni.
  
Gratulálok a pontos  napló vezetésért.  Kíváncsi lennék,hogy a háziorvosod mondta,hogyan kell vezetni egy vércukornaplót?
A HgbAlC eredményed is várom,ami biztosan jó lesz ilyen eredmények mellett.

stewes answered 13 év ago

Az orvost nem akarom bántai, még alig ismerem. De mindössze annyit tett, hogy közölte, cukorbeteg vagyok és kezembe nyomta az említett gyógyszerről készült prospektust. Kész, ennyi.
A napló eredetijében a cukor megjegyzéseinél felírtam azt, milyen ételt és mennyit fogyasztottam, csak a netes változatból töröltem, kivéve a negrósat.
Így meg tudtam figyelni, mi hogyan hat rám. Ezzel a módszerrel kiszűrtem azokat az ételeket, amelyek magasabb emelkedést okoztak, s étlapon tartom azokat, amik nem, s nem tartoznak a kifejezetten tiltott dolgok közé. Így 7 fölé csak akkor kúszik az érték, ha ezekből mégis fogyasztok.

Sára Biró answered 13 év ago

Gratulálok a hozzáállásodhoz! Tudni kell két egyforma cukorbeteg nincs,ugyanaz  az étel egyik betegnél magas vércukrot, a másiknál viszont kis vércukor emelkedést okoz. Az ismeretek elsajátítása után,az a jó aki saját  maga kitapasztalja ,hogy mikor mit ehet,ehhez mennyi mozgás kell stb..

stewes answered 13 év ago

Most jöttem haza az orvostól. A HgbA1C 6,2%, normalizálódott a koleszterinszint is, minden értékkel elégedett volt a doktor. No persze én is. 🙂

Sára Biró answered 13 év ago

 Gratulálok,ez nagyon szép eredmény!
Így is lehet csinálni:-)

Sára Biró answered 13 év ago

Még egy mondat:-) ennyit jelent az egészséges életmód ,mint írtad nem "diétázom"-egészségesen étkezel, ( a mozgásról nem beszéltünk,csak azt írtad annyit mozogsz mint korábban) de fogytál és megjavultak ennyitől is  az eredmények .