Egy pánik rosszullét esetén a családtagnak jó,ha minden alkalommal orvost hív?

KérdésekEgy pánik rosszullét esetén a családtagnak jó,ha minden alkalommal orvost hív?
Kovacs Andras kérdezte ennyi ideje: 13 év

 Hogyan segíthetek jobban,ha orvost hívok. De ha vélten mégis történik valami és nem hívtam orvost. Igen tanácstalan vagyok! Ha valakinek van tapasztalata megköszönném a segítséget!

7 Válasz
Best Answer
Zsuzsanna Német answered 13 év ago

 Kedves András a betegség elején amikor azt sem tudja az ember mi történik vele,biztos h kell orvos,de ahogy elkezdődik a kezelése a betegnek (pánik),akkor talán már ritkábban kell orvosra gondolni_! de ha a roham ijesztő ,mert tud ám olyan is lenni(pl remeg kéz, láb fej) akkor hivni kell orvost ahogy a helyzet adja_! Nekem a rohamaim nem annyira voltak ijesztőek,de  épp elég volt __! Meg kell tanulni kezelni a pánikrohamot ami nem egyxerü,és szépen beszedni a gyógyxereket mert ezek nélkül semmire sem megyünk! Reménykedem h sokan látták a Valo Világ  Laciának a pánik rohamait,nekem a szemembe könnyet csaltak,pedig én is ugyan ilyen betegségbe szenvedek,"igen ez egy érzés ami csak ugy jön hirtelen"sajnos!!!

Szabó Eszter answered 13 év ago

Hiába, mindig azok tudnak a legtöbbet segíteni, akik küzdenek az adott problémával, köszönöm Zsuzsanna. 🙂 Valóban, ha nagyon erős tünetek vannak (fulladás, remegés, ájulás), akkor hívni kell az orvost. De ha valaki már tudja, hogy panaszait a páni okozza, kezelhetővé válik, mert tudjuk az okát.
Amikor én is produkáltam enyhe tüneteket, de tudtam, hogy a lelkiállapotom okozta, képes voltam megnyugtatni magam, bár még úgysem volt ez egyszerű, hogy ismerem a tüneteket, és tudom, hogyan kell(ene) kezelni gyógyszer nélkül.

Kovacs Andras answered 13 év ago

 Kedves Eszter és Zsuzsanna köszönöm a válaszokat: Látom Zsuzsanna már te tapasztaltál hasonló élményt. Nekem a feleségemnek van pánikszerű rosszulléte,de azt mondták ,hogy ez nem betegség még. Mégis írtak fel hangulatjavító gyógyszert. Akkor,ezt nem értem? !

Zsuzsanna Német answered 13 év ago

 Köszöntelek Esztikém és minden válaszodat becsülöm és értékelem mint midig!!….Kedves András  hát igen sajnos át éltem hasonló élményt,de én most is úgy gondolom h a változókornak köszönhetem ezt a betegséget!No de én már kifele megyek ebből,nem is oly rég fogat huzattam ,injekciókat kibirtam" pánik "nélkül és nagyon örülök hisz ez a gyógyulás jele 🙂 Ami a legrosszabb az egészben az a gyógyxerek szedése,borzasztó mellékhatásokat tudnak produkálni sajnos :-(Elmesélek egy kis türténetet! Tavaly augusztusban agyi MR-vizsgálaton voltam,nem kell rosszra gondolni csak a fejzúgásaim miatt gondoltam legyen egy ilyen vizsgálatom is! Mig a vizsgálatra vártam össze ismerkedtem egy hölgyel aki ugyancsak MR-vizsgálatra várt! Elkezdtünk beszélgetni és mondtuk egymásnak gondunk kinunk,én is emlitettem a pánikbetegségem,egyxercsak megszólal a hölgy, jajj ez pánik betegség már manapság" DIVATBETEGSÉG"-Magyarországon! Megsem tudtam szólalni nagyon meglepődtem!Ti is igy gondoljátok h  pánikbetegség" DIVATBETEGSÉG"?Mi erről a véleményetek?

etelka1964 answered 13 év ago

 Sziasztok! Hogy" divatbetegség-e" azt nem tudom,de sok pánik beteg van mostanában. Lehet a  stresszes életmód is ok,vagy az hogy régebben is volt a pánik betegség,csak nem volt betegség a neve. 

Zsuzsanna Német answered 13 év ago

" Pánikbetegség" A rohamokban jelentkező szorongásos rosszullétek egyik típusa az ún. pánikbetegség, melyet régen" szív-neurózisnak is neveztek". Fő jellemzője a szorongás és a félelem.A régi nevéről  ennyit tudok ,Kedves Etelka!!

Szabó Eszter answered 13 év ago

Kedves Mindenki!
Sajnos annyiban igaza van annak a hölgynek, hogy indokolatlanul sokszor mondjuk ki azt, hogy pánikbetegség, még olyankor is, amikor nem kellene, mert nem felel meg az ún. diagnosztikai kritériumoknak. Egy rosszullét méh nem pánikbetegség, és néhány pánikrjellegű tünet még nem pánikroham. Bár én azt gondolom, hogy ezek inkább mennyiségi, mint minőségi különbségek.
De sajnos azt is látom, hogy sokan túlreagálják a helyzetet, és nem gondolják végig, mi is lehet a rosszullét hátterében.
Egy érzelmi vihar kapcsán nekem is voltak pánikszerű rosszulléteim, amikor fulladtam a szívem majd’ kiugrott a helyéből, a torkomban dobogott, szédültem, lezsibbadtak a karjaim. Én akkor végig tudtam gondolni, hogy ennek hátterében az az érzelmi dolog áll, ami előtte nem sokkal éltem át, így nem estem kétségbe, de most mjár tudom, hogy mennyire ijesztő lehet ez annak, aki ezt nem tudja (esetleg nem akarja) végiggondolni.
Pánikszerű tünetek esetén azért adnak gyógyszert, hogy megelőzzék a pánikroham és -betegség kialakulását, de azért fontos lenne mellé néhány beszélgetés (akár a háziorvossal is, ha jól ismer minket), hogy vajon mi lehet a háttérben.