Egy kis beszámoló a Novo Nővér továbbképzésről.

KérdésekEgy kis beszámoló a Novo Nővér továbbképzésről.
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 11 év

 Természetesen a fő témakor az inzulin kezelés,a beteg önmenedzselés – az analóg inzulin kezelés jogszabálya volt.
Nagyon fontos tudni hogy 3 havonta HgbA1C vizsgálat szükséges,és fontos,hogy az érték 8 alatt legyen.
A szakorvosi javaslat fél évig érvényes, a július 1 előtt  kiadott javaslatok továbbra is érvényesek.
Elengedhetetlen fontosságú a rendszeres vércukor ellenőrzés, és ha szükség akkor fontos korrigálni. De , hogyan? Ezt sajnos nagyon kevés beteg tudja,érdeklődjetek a gondozóban és kérjetek segítséget.
A Novo új ismeretterjesztő füzetet vezet be, hypoglikémiás napló címen .
Az alternatív gyógyászat országszerte terjed a legjobban a gombák, egy új csodaszer is van  valami kék skorpiós szer. 

7 Válasz
Nanita answered 11 év ago

Nekem még mindig a 3 havonkénti vérvétellel van gondom. 🙁 Mint korábban írtam, én a beutaló dátumától számítva másfél hónapra kaptam időpontot vérvételre. Így most sem és a későbbiekben még annyira sem lesz meg a 3 havonkénti/ éves négyszeri vérvétel és az idő eltolódás nem csak engem érinthet. Ugyanis véleményem szerint, de ez lehet, hogy csak az én meglátásom, a laborok-kisebb városok laborjai ahova a környező városok, falvak vannak átírányítva- nem fogják bírni kapacitásilag. Eddig is az eredményre vérvétel után több mint két hetet kellett várni.
Ha nem férek be az évi négyszeribe, de nem azért mert nem megyek az orvoshoz, hanem mert a laborban már most másfél hónap csúszásban van a beutaló kiállításától számítva, akkor megkapom az inzulint ha az értékem 8 alatt van? Ebben van mozgás lehetősége az orvosnak? Milyen bizonyítási lehetőségem van?

Sára Biró answered 11 év ago

 Véleményem szerint,ha jók az értékeid akkor igen,de legközelebb fogod tudni és előre kérsz előjegyzést a labor vizsgálatra. Vannak helyek,ahol a törvény miatt rövidebb időre is megcsinálják a diabetológus kérésére a HgbAlC értéket. A törvény júl. 1-től kezdődik. Több esetet is ismertettek,és sok betegnél HgbAlC javulás következett be,őket ha nem is lett 8 alatti még senki nem állította át humán kezelésre,viszont azokat a betegeket akiknél analóg mellett semmilyen javulás nem következett be fokozatosan állítják vissza humán inzulinra. Természetesen a cél,hogy minél kevesebb beteget kelljen visszaállítani,ezért elengedhetetlen az ismeretek bővítése, a beteg oktatásra kellene több idő!

Nanita answered 11 év ago

Sára, ahol én lakok, ott mind a saját városomban is és a másik városban is ahol a diabetológia van, hetente csak egy napon-keddenként van HgbA1c vérvétel! Képtelenség előjegyzést kérni. 🙁 Erre szerintem nem gondoltak a törvényhozók.

Sára Biró answered 11 év ago

 Nálunk minden nap végeznek,de csak 3 havonta nézik meg. Természetesen nem minden helyen van így,csak fontos tudni mindenkinek,hogy el kell menni vizsgálatra és kérje a háziorvostól a beutalót.

Sára Biró answered 11 év ago

Anita írtam a tegnap e-mailt,nem kaptad meg?

Nanita answered 11 év ago

De. Visszaigazolást is küldtem, bár többször kérte a rendszer. Válaszoltam is rá. Most küldtem el újra. 🙂

Sára Biró answered 11 év ago

 Egy visszaigazolás van a kéretlen levelekben,de más nem jött!