Egy evőkanál főzött rizsben mennyi szénhidrát van?

KérdésekEgy evőkanál főzött rizsben mennyi szénhidrát van?
Anonymus kérdezte ennyi ideje: 11 év
10 Válasz
Lamár Krisztián answered 11 év ago

Az Uncle Ben’s rizs dobozáról olvasom: az egy fős adag 63g nyers rizsből készül, és 48g szénhidrátot tartalmaz. Hogy ez hány evőkanál készételt jelent, azt nem merném megbecsülni.

Zsuzsanna Német answered 11 év ago

 Amikor megfőzöm a rizst egy vagy két kannállal eszem melegen belőle de aztán csak ennyit,semmi többet!!A kanalam kiskanál:-)

jaskó answered 11 év ago

Próbáld ki. Egyszer mérj ki pontos mérlegen 10 dkg rizst, majd főzd meg és számold meg, hány evőkanálnyi részre tudod felosztani. Már kész is az eredmény Kísérletezni kell. Ennek az értékét nem tudom, de van egy egalizált mennyiségem belőle (csak úgy szemre), amannyit nyugodtan megehetek. Ennek a mennyisége az egyéb elfogyasztani kívánt ételek mennyiségétől függően nőhet, vagy csökkenhet. Megfőzve a CH tartalma nem , de a térfogata feltétlenül nőni fog. A tésztaféléket ismerem. Egy dkg száraz tészta megfőve 3 dkg. lesz. Tehát 10 dkg száraz=30 dkg főtt tésztával.

Lamár Krisztián answered 11 év ago

A felvetett kérdés hatására rizi-bizit készítettem, Uncle Ben’s rizsből. A dobozon lévő adatok  100g-ra: 344 kcal és 76g CH. Egy zacskóban 125g rizs van, ez két fős adag. Főzés után a 125g rizs 350g készételt eredményezett két főre, tehát az egy főre eső adag 175g, ebben 217 kcal és 48g CH van. A 350g készétel 21-22 púpozott evőkanál, így egy evőkanál kézs rizsben 20 kcal és 4.5g CH van.

jaskó answered 11 év ago

Köszönöm  Krisztián. Nagyon alapos és gyors munkát végeztél. Megspóroltál nekem egy kísérletet. Azt nem figyelted meg véletlenül, hogy a rizs főzés után kb. hányszorosára dagadt?

Sára Biró answered 11 év ago

 Krisztián öröm volt olvasni ezt a preciz számolást.

Pityu answered 11 év ago

Köszönöm Krisztián, így még nem számoltam a rizst. "Lopom" is az eredményt.

Lamár Krisztián answered 11 év ago

Jaskó, egészen pontosan emlékszem, ugyanis a zacskóban a nyers rizs kb. 1/3-ig volt, főzés után viszont szépen kitöltötte azt, tehát a térfogat-növekedés többé-kevésbé tömegarányos. Sajnos annyi eszem nem volt, hogy lefényképezzem az eredményt, de az a véleményem, hogy a  350g kész rizs felezve egy kicsit nagy adag, de három főnek már nem elég.

jaskó answered 11 év ago

Köszönöm Krisztián! nagyon precíz vagy. Érdekes, hogy mérés nélkül, csak szemre, tapasztalat alapján hasonló eredményre gondoltam. Szeretem és eszem is a rizst. A vércukoremelő hatása viszonylag lassú folyamat, de tartós. Mi általában olyankor tervezzük be a napi menűbe, amikor valamilyen tartósabb fizikai terhelésnek vagyok kitéve és szeretném elkerülni a mozgás okozta hypót, valamint nem akarok munka közben plusz CH-t fogyasztani.

Sára Biró answered 11 év ago

 Képzeljétek a tegnap egyik inzulinos cukorbeteg,aki tud számolni CH-t,viszont az utóbbi időben csak megsaccolta jócskán félreszámolt,kivételesen nem lefelé,hanem felfelé:-) 40 gramm CH-t számolt az ebédjének és bizony csak 20 gramm CH volt benne,és délután természetesen hipózott.