Az elmúlt egy órában a vacsora miatt hiányoztam. Pár éve Zalában hallottam a következő receptet, amit azóta rendszeresen készítek. ( HALFASÍRT ) Hasonlóan a normál fasírthoz készül, a különbség annyi, hogy hús helyett apró hal. ( megtisztítva, kibelezve ) Apró húsdarálón le kell darálni a halat szálkástól, csontostól. Ugyanúgy készítjük, mint a normál fasírtot, viszont ez tele van kalciummal. A szálka abszolút nem zavaró, viszont nagyon jó csont és porc erősítő. Ezt többen mozgásszervi betegségekkel foglalkozó orvosok is megerősítették, mégpedig úgy hogy Ők sem hallottak erről, de ettől fogva javasolni is fogják. ( jobb mint a tojáshéj ) Ugyan ez a ,,népi gyógyászat,, egy része, de tényleg jó. Próbáljátok ki !!!
Gyakorló horgászként és rendszeres hal főzőként írom! Tóninak igaza lehet a módszert tekintve. A hasznosságát nem ismerem, mert nem alkalmaztam még ezt a módszert. Viszont a módszer jó. 1 Ha nagyon apró lyukú rostéllyal rendelkező darálón engeditek át, a pici szálkák még tovább aprózódnak és a fasirtot lobogó, forró olajban alaposan átsütitek, a szálkákat meg lehet enni baj nélkül. Gondoljatok csak a jól átsütött, irdalt balatoni sült keszegre. 2. Én nagyobb halakból, főleg amúrból készítek fasirtot. Ilyenkor kifilézem a halat és a húst ugyanilyen módszerrel és daráló segítségével ledarálom. A megmaradt nagyobb szálkák a daráló késén és mögötte feltekeredve visszamaradnak. Soha egyetlen átcsúszott szálkával ne találkoztam. Egy halfeldolgozóban láttam ezt a módszert, igaz ott ipari méretben csinálták. A lényeg, a pici luk a rostélyon és az éles kés, majd a forró olajban ropogósra sütni!