Egészséges Életmód

KérdésekEgészséges Életmód
Zsuzsanna Német kérdezte ennyi ideje: 11 év

 Volt -e valakinek epeműtéte ? Ha vplt tudna e- mondani valamit az epeműtétről és a műtét  utáni életmódról ,táplálkozásról! 

7 Válasz
Szilvia Vass answered 11 év ago

Kedves Zsuzsa!

  Én nem a  személyesen átélt,hanem az  ápolói szemmel szerzett tapasztalataimat osztom meg Önnel az epeműtétekkel kapcsolatosan. Az epeműtéteket kétféle módon végezhetik:nyílt és laparoscopos technikával,mindkettőt altatásban.A nyílt műtétnél egy kb.15-20cm-es vágást ejtenek a jobb bordaív alatt a hasfalon,míg laparoscopnál 4lyuk  van a hason(3 a műszer,1 a váladék elvezetésére szolgáló cső,amit drainnek hívnak).A műtét utáni lábadozás a laparoscopos betegeknél rövidebb időt vesz igénybe,hiszen a mozgás könnyebb,a draint is másnap vagy harmadnap eltávolítják.A műtét után trombózismegelőzés céljából injekciót adnak a bőr alá,amit otthonában is folytatni kell.Legfontosabb a normál bélpasszázs kialakítása.Laparoscop után másnap epés-pépes étrendet ehet a beteg,ha minden rendben van,bélmozgatásra szoktak javasolni reggelente 2ek Laevolacot(nem minden esetben).Ennél a műtéti eljárásnál CO2-dal felfújják a hasat,ezért a hasat puffadtnak érzik a betegek,van aki a jobb vállába sugárzó fájdalomról számol be.Nyílt műtétnél műtét utáni 2.nap beöntés, 3.nap hashajtás(5éve legalább is így volt) a passzázsmegindítás módja,s ha volt eredmény,akkor lehet enni epés étrendet,addig csak szénsavmentes folyadékot lehet inni(üres levest is).A drain 3.nap körül kerül kihúzásra,de ez a váladéktermelődés függvénye.A műtét után 6-8 órával már lehet kortyolgatni szénsavmentes vizet.Laparoscopnál kb.3 nap a kórházi tartózkodás ideje(varratszedés 1 hét múlva),nyílt műtétnél 5-10 nap( varratszedés a varrási technikától függ,7-10nap).
Diéta:műtét után 6 hétig ajánlják a szigorú diétát,1 évig pedig odafigyeléssel.
 Ajánlott ételek: Húsok:borjú,sovány sertéshús(comb,lapocka karaj),sovány marhahús,csirke(bőr nélkül),pulyka,nyúl 
  Készítési mód:egyben sültek,natúr húsok,zöldséggel párolt szeletelt húsok,raguk,húsgombóc Felvágottak:gépsonka,virsli,parizer,baromfi felvágottak,krinolin Levesek:lezsírozott húsleves,becsinált leves,zöldségleves,rántott leves zsírok,olajok:margarinok(egyszeri étkezésre 10g),étolajok Halak:sült,főtt,halsaláta,halkrém formában Köretek:főtt burgonya,petrezselymes burgonya,burgonyapüré,burgonyagombóc,rizs,tésztafélék(metélt,spagetti)
Tojás:lágy tojás,tükörtojás,tojásomlett,rántotta(alkalmanként 1-2db) Zöldségek:sárgarépa,zöldbab,zsenge zöldborsó,spenót,sóska,cékla,zeller,fejes saláta,cukkini,brokkoli,tök      Készítési mód:zsírszegény főzelékek(tejes kefires,joghurtos habarással)párolt főzelékek Tejtermékek:sovány tej,kefir,aludt tej,joghurt,túrókrém,sovány túró,sovány sajtok Gabonafélék:liszt,zab-,búzapehely,rizs,búzadara.száraztészta,zabkorpa
Gyümölcs:hámozott alma és vajkörte,őszibarack(héj nélkül),dinnye,banán,narancslé,mandarin-és grapefruitlé
Nem ajánlott ételek:zsíros húsok,erősen pácolt,panírozott,bő zsírban és olajban sütött hús,nyers,vagy félig átsütött(angolos) hús,pörkölt,zsíros húsleves,gulyásleves,majonéz,tejfölös mártások,sertészsír,szalonna,tepertő,baromfi zsírok,halászlé,rántott hal,ecetes hal,halpaprikás,zsíros ponty,olajos hal,majonézes burgonya,szalmaburgonya,kemény tojás,kaszinótojás,hagymás-,gombás-,zöldpaprikás tojásrántotta,szárazbab,vágott borsó,lencse,fehér,vörös káposzta,,zöldpaprika,uborka,nyers és pirított hagyma,zsíros,fűszeres,füstölt sajtok,zsíros tej,tejföl,tejszín,friss kenyér,leveles tészták,bő zsiradékban sült tészták(pl.fánk),csokoládé,mákos sütemény,vajkrémes torták,sütemények,éretlen,nyers gyümölcs:szilva,ringló,sárgabarack,szőlő,eper,málna,ribizli,egres,cseresznye,meggy,dió,mandula,mogyoró,napraforgó,szénsavas italok,alkohol 

 Remélem hasznos információkhoz juttattam válaszommal!
Üdv:Szilvi 

Zsuzsanna Német answered 11 év ago

 Kedves Szilvike nagyon szépen köszönöm ezt a komoly nagyon megérthető választ! Igen nagyon, nagyon hasznos információkhoz jutattál! Ezuton kivánok neked szép napot és jó munkát,és életedben sok szerencsét!! Üdvözöllek. Zsuzsa!

Violetta Varga answered 11 év ago

 Diéta epekő műtét utánA diéta alapkövetelménye a ZSÍR-, ROST- ÉS FŰSZERSZEGÉNYSÉG.

  • A ZSÍRSZEGÉNYSÉG a legfontosabb követelmény, főleg az első 4 hétben a napi 50-60 g-ot ne haladja meg (0,8 g testsúly kg-ként). Műtét után fehérjehiányos állapotban az emésztőenzimek mennyisége csökken, ezért tanácsos az operatív beavatkozás után az étrendben a zsírzsegénységre törekedni. FŐZÉSHEZ LEHETŐLEG TELÍTETLEN ZSÍRSAVAKBAN GAZDAG ÉS ALACSONY OLVADÁSPONTÚ ZSIRADÉKOKAT használjunk, pl. RAMA MARGARIN (30 %-a kókuszolaj) NAPRAFORGÓOLAJ, VAJ – a megengedett napi mennyiséget figyelembe véve.A ROSTSZEGÉNYSÉG azt jelenti, hogy a durva, erősen raostos főzelék- és gyümölcsféléket ki kell hagyni az étrendből (az alábbiakban részletesen felsorolva ), helyette a főleg pektinkben gazdag fajtákat tanácsos fogyasztani pl. alma, birsalma, sárgarépa.
  • A FűSZEREK kötül az erős fűszerek, fekete bors, csípős paprika, torma kerülendő. Az enyhe fűszerekkel és ízesítőkkel az étrendet élvezetessebbé lehet tenni, ezek, a majoranna, fahéj, szegfűszeg, babérlevél, zeller, zöldpetrezselyem, paradicsompüré, köménymag, kapor, szerecsendió, tárkony, kakukkfű, snidling, koriander.
  • Hazatérés után fogyasztható élelmiszeranyagokGabonák és gabonatermékek közül:keksz, kétszersült, nem friss és meleg zsemle, kifli, zsúrkenyér, fehér- és burgonyás kenyér. Rizs, dara pirítva főzve, párolva, köretnek, vagy tejben főzve. Vékonyra nyújtott száraztészta – a 2. héttől fogyasztva – sovány tehéntúróval, darával, gyümölcsízzel ízesítve.Húsok és húsfélék közül:csirke-, galamb-, borjú-, házinyúl-, bárány-, sovány sertés és fiatal marha, sovány hal levesnek, vagy főzve, párolva, vagy teflonban, fóliában, római cserépedényben zsiradék nélkül sütve. Fogyasztható a borjú- és csirkemáj, sertésjava, sümegi, zala sovány gépsonka, fehérpecsenye, parízer, virsli, krinolin.Tej és tejtermékek közül:sovány, esetleg feles tej, tejes tea, tejeskávé, karamellás tej, világos kakaó, aludttej, joghurt, sovány kefír, friss sovány tehéntúrű, sovány sajtok (óvári, köményes Túró).Tojás2 hétig csak ételek készítéséhez (pl. vagdalthúsok, felfújtak, piskótafélék) felhasználva, lazított formában, később – EGYÉNI TűRőKÉPESSÉG SZERINT – lágy tojás, teflonban zsiradék nélkül sütve tükörtojás alakjába. Tanácsos a tojássárga magas cholesterin- tartalma miatt korlátozott mértékben fogyasztani!Zöldség- és főzelékfélék közül:a fent említett magasabb Pektin- tartalmú sárgarépa, valamint burgonya, paraj, sóska, fejes saláta, karfiül, tök, zsenge karalábé, kelbimbó, spárba, a paradicsom- 2. hétig turmixolva, szűrve, a zöldbab, zöldborsó- 2 hétig áttörve, utána áttörés nélkül fogyasztható. Ezekből a nyersanyagokból pürélevesek, főzelékek, köretek (kevés vajjal, Rama margarinnal, tejföllel, vagy aludttejjel ) készíthetők.Gyümölcsök közül:alma, bírsalma, cseresznye, meggy, őszibarack, kajszibarack- pürélevesek, pürézett mártások, kompótok, jam, natúr gyümölcslevek formájában. NYERSEN a banán. A narancs és grape fruit – 2. hétig kipréselve gyümölcslé formájában-, utána az egész gyümölcs. A málna, eper, szőlő, ribiszke turmixolva, szűrve.

    Sára Biró answered 11 év ago

    Vass Szilvia válasza:
     Kedves Zsuzsa!
     Én nem a  személyesen átélt,hanem az  ápolói szemmel szerzett tapasztalataimat osztom meg Önnel az epeműtétekkel kapcsolatosan.Az epeműtéteket kétféle módon végezhetik:nyílt és laparoscopos technikával,mindkettőt altatásban.A nyílt műtétnél egy kb.15-20cm-es vágást ejtenek a jobb bordaív alatt a hasfalon,míg laparoscopnál 4lyuk  van a hason(3 a műszer,1 a váladék elvezetésére szolgáló cső,amit drainnek hívnak).A műtét utáni lábadozás a laparoscopos betegeknél rövidebb időt vesz igénybe,hiszen a mozgás könnyebb,a draint is másnap vagy harmadnap eltávolítják.A műtét után trombózismegelőzés céljából injekciót adnak a bőr alá,amit otthonában is folytatni kell.Legfontosabb a normál bélpasszázs kialakítása.Laparoscop után másnap epés-pépes étrendet ehet a beteg,ha minden rendben van,bélmozgatásra szoktak javasolni reggelente 2ek Laevolacot(nem minden esetben).Ennél a műtéti eljárásnál CO2-dal felfújják a hasat,ezért a hasat puffadtnak érzik a betegek,van aki a jobb vállába sugárzó fájdalomról számol be.Nyílt műtétnél műtét utáni 2.nap beöntés, 3.nap hashajtás(5éve legalább is így volt) a passzázsmegindítás módja,s ha volt eredmény,akkor lehet enni epés étrendet,addig csak szénsavmentes folyadékot lehet inni(üres levest is).A drain 3.nap körül kerül kihúzásra,de ez a váladéktermelődés függvénye.A műtét után 6-8 órával már lehet kortyolgatni szénsavmentes vizet.Laparoscopnál kb.3 nap a kórházi tartózkodás ideje(varratszedés 1 hét múlva),nyílt műtétnél 5-10 nap( varratszedés a varrási technikától függ,7-10nap).
    Diéta:műtét után 6 hétig ajánlják a szigorú diétát,1 évig pedig odafigyeléssel.

    Sára Biró answered 11 év ago

     Ajánlott ételek:Húsok:borjú,sovány sertéshús(comb,lapocka karaj),sovány marhahús,csirke(bőr nélkül),pulyka,nyúl  Készítési mód:egyben sültek,natúr húsok,zöldséggel párolt szeletelt húsok,raguk,húsgombócFelvágottak:gépsonka,virsli,parizer,baromfi felvágottak,krinolinLevesek:lezsírozott húsleves,becsinált leves,zöldségleves,rántott leveszsírok,olajok:margarinok(egyszeri étkezésre 10g),étolajokHalak:sült,főtt,halsaláta,halkrém formábanKöretek:főtt burgonya,petrezselymes burgonya,burgonyapüré,burgonyagombóc,rizs,tésztafélék(metélt,spagetti)Tojás:lágy tojás,tükörtojás,tojásomlett,rántotta(alkalmanként 1-2db)Zöldségek:sárgarépa,zöldbab,zsenge zöldborsó,spenót,sóska,cékla,zeller,fejes saláta,cukkini,brokkoli,tök   Készítési mód:zsírszegény főzelékek(tejes kefires,joghurtos habarással)párolt főzelékekTejtermékek:sovány tej,kefir,aludt tej,joghurt,túrókrém,sovány túró,sovány sajtokGabonafélék:liszt,zab-,búzapehely,rizs,búzadara.száraztészta,zabkorpaGyümölcs:hámozott alma és vajkörte,őszibarack(héj nélkül),dinnye,banán,narancslé,mandarin-és grapefruitléNem ajánlott ételek:zsíros húsok,erősen pácolt,panírozott,bő zsírban és olajban sütött hús,nyers,vagy félig átsütött(angolos) hús,pörkölt,zsíros húsleves,gulyásleves,majonéz,tejfölös mártások,sertészsír,szalonna,tepertő,baromfi zsírok,halászlé,rántott hal,ecetes hal,halpaprikás,zsíros ponty,olajos hal,majonézes burgonya,szalmaburgonya,kemény tojás,kaszinótojás,hagymás-,gombás-,zöldpaprikás tojásrántotta,szárazbab,vágott borsó,lencse,fehér,vörös káposzta,,zöldpaprika,uborka,nyers és pirított hagyma,zsíros,fűszeres,füstölt sajtok,zsíros tej,tejföl,tejszín,friss kenyér,leveles tészták,bő zsiradékban sült tészták(pl.fánk),csokoládé,mákos sütemény,vajkrémes torták,sütemények,éretlen,nyers gyümölcs:szilva,ringló,sárgabarack,szőlő,eper,málna,ribizli,egres,cseresznye,meggy,dió,mandula,mogyoró,napraforgó,szénsavas italok,alkohol Remélem hasznos információkhoz juttattam válaszommal!Üdv:Szilvi

    Sára Biró answered 11 év ago

     Violetta! Úgy látom Te ügyesebb vagy,mi kilógunk a sorból:-)
     De talán így már olvasható a Szilvi által leírt válasz.

    Szilvia Vass answered 11 év ago

    Kedves Zsuzsa!

    Örültem,én is hasonló jókat kívánok!

    Szilvi