Egészséges az hogy este beadok 20 egység inzulint reggel pedig 14 egységet és utánna 30 perc után szabad enni.-

KérdésekEgészséges az hogy este beadok 20 egység inzulint reggel pedig 14 egységet és utánna 30 perc után szabad enni.-
kontra istvánné kérdezte ennyi ideje: 13 év
13 Válasz
Sára Biró answered 13 év ago

 Kedves Ica! Gondolom arra vagy kíváncsi,hogy  amikor beadod  bázis inzulint ( Insulatard,vagy Humulin N, Vagy Insuman basal,vagy analóg Lantus,Levemir) ,ezekre miért   nem kell enni,reggel viszont reggel amikor beadod az étkezési inzulint Actrapid vagy Humulin R arra 30 perc múlva kell enni?! A bázis inzulin az étkezések között és éjszaka biztosítják az inzulin szükségletet, erre nem kell enni. Ez így van rendjén! 
Így gondoltad,erre vagy kíváncsi ?

kontra istvánné answered 13 év ago

Sárikám nekem az a bajom, hogy reggel  annyira leesik a cukrom hogy rosszul vagyok. Megmérem az inzulin beadása előtt  és 1,8-2,5 már akkor alacsony és beadom az inzulint utána nem bírom kivárni a 30percet. Most megyek június 6án a dokihoz  és majd meg beszélem vele. Lehet hogy változtat majd valamin.

Sára Biró answered 13 év ago

 Icu miért nem vettél vissza a rövid hatású inzulinból? Tedd meg!  Nyáron több a mozgás,meleg is van lehet kevesebb inzulinra van szükséged.Amikor ilyen alacsony ne is várd ki a 30 percet,de mindenképpen csökkentsd a rövid hatású inzulint addig is ameddig betudsz menni a kezelőorvoshoz.  
Éjszaka is mérjél vércukrot 2-3 óra között! Nincs éjjel hypo?

Nagyon veszélyesek az ilyen alacsony vércukrok,mert az agy nem kap elég oxigént!!

kontra istvánné answered 13 év ago

Már volt olyan hogy alig tudtam gondolkozni, olyankor szőlő cukrot eszem. A héten szerdán a tescoba  voltam és úgy leeset acukrom, hogy alig voltam magamnál. Gyorsan meg ettem egy fürt szőlőt és helyre jöttem. Remélem, hogy lejjebb veszi az adagot a doki.

jaskó answered 13 év ago

Nem kell minden esetben a doktorra várni. meg kell tanulni a változó élethelyzeteket és azokhoz igazodva kell adagolni a gyors hatású inzulint. Ahogy Sárika írta 1-2-3 egységgel minden további nélkül (tapasztalatokat szerezve még nagyobb tételben is) nyugodtan lehet csökkenteni, vagy növelni az inzulinadagokat. De az önismeret elengedhetetlen. A hypoknál pedig nagyon észnél kell lenni. Jobb elkerülni, mert minden egyes hypos helyzetben károsodnak az agysejtek. Sűrű előfordulás esetén pedig maradandó károsodást okozhat a hypo.
Én a következő gyakorlatot alkalmazom az inzulin beadásakor. Mennyiséget szándékosan nem írok, mert annak a mértéke  mindenkinél más. Ha 5 alatt mérek, akkor csak evés után adom az inzulint. 5 és 10 között a beadást követően azonnal eszek. 10 fölött kivárok, de ilyenkor ha nincs kedvem enni, adok 1-2 egységnyi inzulint és nem eszem, viszont többször mérek!!!!! Ezenkívül még sok lehetőség van, de azokat mindenkinek magának kell megtapasztalnia!

Sára Biró answered 13 év ago

Így van Jaskó ahogy leírod, teljes mértékben egyetértek. Jaskó ameddig humán inzulin kezelés alatt álltál,próbáltad alacsony vércukorszint esetén étkezés után adni az inzulint? Van esetleg tapasztalatod ezzel kapcsolatosan?

jaskó answered 13 év ago

Sárika!
A kristályos és cinkprotamin után humán inzulin kezelésem  már nagyon nagyon régen volt és igen rövid ideig tartott. Amikor elkezdték a napi 4X inzulinadagok adását, én szinte az első percektől fogva azt kapom. Akkor még nem voltam ilyen tájékozott és kevésbé engedték az önállóságot. Mindenesetre arra emlékszem, hogy a "legendás" ájulós hypoim abban az időszakban voltak. néha nagyon durván sültek el a dolgok. Igazán csak a mostani helyzetemről merek biztonsággal írni.

Sára Biró answered 13 év ago

 Így van,én és azért írtam csak az inzulin adag csökkentést,mert a humán inzulin kezelés szűkebb teret
 ad ,és kiszámíthatatlan a hypo a csúcshatás miatt.  Az analóg inzulin kezelés ad egy szabadságot ( a pumpa is),csak ezzel sem lehet azért visszaélni.Sajnos e kezelés mellett is van magas HgbA 1 C érték. Sokan elfelejtenek mérni,illetve diétázni. Nem is tudom,hogyan merik megtenni napokon keresztül,hogy nem mérjenek vércukrot (és nem ritka). Köszi Jaskó.

Sára Biró answered 13 év ago

 Ica,ha hétfőn mész a kezelő orvosodhoz légyszíves  írd meg mit javasolt? Milyen gyakran jársz?

kontra istvánné answered 13 év ago

Sziasztok Sárikám voltam a kezelő orvosnál és a reggeli inzulint levette 14-12re. A többit úgy hagyta ahogy volt, és azt mondta, hogy biztos én hibáztam valamibe.Ha úgy gondolom hogy sok vagy kevés akkor változtassak az adagon. Augusztus 8án kell vissza menni de ha valami gondom van akkor telefonáljak és előjegyez és kapok hamarabbi idő pontot.