Diabéteszes láb: Nyári veszélyek!

KérdésekDiabéteszes láb: Nyári veszélyek!
Violetta Varga kérdezte ennyi ideje: 13 év

 A nyár fokozott veszélyt jelenthet az úgynevezett diabéteszes láb-szindróma kialakulásában, ami a betegség egyik legsúlyosabb szövődményeinek egyike, egyben a fejlett világban az alsó végtagi amputációk vezető kór oka.

27 Válasz
Violetta Varga answered 13 év ago

 Nyitott lábbeli viselése mellett fűben, forró homokon mezítláb közlekedve észrevétlen, apró sérülések keletkezhetnek, ezek súlyos fertőzések és talpi fekélyek kialakulásával járhatnak. Különösen veszélyeztetettek azok, akiknél a cukorbetegség már alsó végtagi keringési problémákkal, érszűkülettel vagy idegkárosodással szövődött.A nyaralások alatti gyakori diétahibák egyéb diabeteszes szövődmény szempontjából nemcsak a diabéteszes láb-szindróma, hanem a magasabb vércukorszint további kockázatával fenyegetnek. A diabetológiai időszakos kontrollvizsgálatokon megszerezhető speciális diétás ismeretek és a gyógykezelés optimalizálása segítheti, hogy ne a rendszabályok foglyaként töltse a nyaralási időt.Diabéteszes neuropátia: Fontos tanácsok a betegeknek!Amennyiben nyaralás során bármilyen sérülés éri lábát, legyen az idegentest (pl. apró kavics, tüske) okozta szöveti sérülés, égés, forrázás vagy egyéb károsodás, minden esetben forduljon szakemberhez, külföldön sürgősségi ambulanciát javasolt ilyen esetben felkeresni, itthon vagy sürgősségi ambulanciát vagy baleseti sebészetet keressen fel a sérülés típusától függően, hogy ezzel a későbbi szövődmények időben megelőzhetővé váljanak.
A cukorbetegség megfelelő életmódbeli és táplálkozási szokások mellett, betartva a kezelőorvos előírásait, megfelelően kezelhető betegség, a problémák korai felismerése a diagnózisok időben történő felállítása nagyban elősegíti a gyógyulást, lerövidíti a gyógyulási időt, ezért saját egészsége érdekében figyeljen oda a táplálkozására, mozogjon rendszeresen, és figyelje szervezete jelzéseit.

Sára Biró answered 13 év ago

 Igaz Violetta,a nyáron fokozottan kell figyelnie a cukorbetegnek ezekre a dolgokra.Sokszor egy apró hólyagból gyorsan kialakul a fertőzés! Fontos a megfelelő odafigyelés.

jaskó answered 13 év ago

Szia Violetta!
Nagyon szakszerűek az általad leírtak! Hány éve vagy diabeteszes? Vannak saját tapasztalataid? Azokat hogyan élted meg? Írj gyakran. Nagyon kíváncsi vagyok a az általad megtapasztalt és megélt élethelyzetekre is. Hogyan oldottad meg a gondjaidat? Kértél és kaptál e segítséget, vagy teljesen magadra voltál utalva? Írj bátran a sikerekről, de az esetleges kudarcélményeidről is, mert minden megélt élethelyzetből csak tanulhatunk. Úgy gondolom, hogy fiatal vagy, ezért is örülök az írásaidnak,,mert a fiatalokat tapasztalataim szerint nagyon nehéz bevonni az ilyen típusú közösségekbe.

Violetta Varga answered 13 év ago

 Jó napot kivánok! 🙂 köszönöm szépen! 3éve vagyok cukorbeteg! elején,szomjusag érzetem volt,egy egyszerü porszivozásnál nagyon levert a viz,biciklizéstöl lement nagyon a cukrom és  nem kaptam mélyröl levegöt,ekkor mentunk be az ugyeletre apukám bevitt,és akkor ott mondtak hogy cukor gyanus vagyok,közbe börgyogyaszhoz jártam,mert kezeim ekcémásak voltak és börgyogyasz elküldött vérvételre és ott volt 15ös cukrom!átküldött a Szabó föorvos urhoz,és onnantol kezdve Sárikátol is nagyon sok segitséget,kapok!szüleimtöl,testvéreimtöl,barátoktol ugyszinten sok segitseget kapot! Victoza injekciot hasznalok 1éve és attol sikerult fogynom 9kg-ot!most megállt a fogyas,de Sárika azt mondta nembaj ez vele jár,a gyors fogyas nem jo,mert hamar vissza jön a duplája,lassu fogyasnak van eredménye,egy két nap kihagyassal,de itthon de most mar a szabadba bicozok,jartam Sárika álltal szervezett gyogytornára,de most majd ujbol fogok járni,kisebb dolgok miatt sajnos elmaradt!de potolni fogom!és esténként sétálni szoktam!most már nagyon jo cukor értékeim vannak, 4,2 5,6 ….rendszeres vércukor ellenörzés,sok mozgas,étkezésre kell oda figyelni…lehet a cukorbetegséggel 1ütt élni!megkell tanulni kezelni!

Sára Biró answered 13 év ago

 Kedves Violetta!
Nagyon örülök,hogy ilyen aktív vagy és a Jaskó áltel feltett kérdésekre leírtad az általad tapasztalt tüneteket. Igen örülök,hogy sikerült fogynod és jó vércukorértékeid vannak.
Mindenkinek figyelemre méltó példa lehet Violetta a kitartásért,hogy nem adja fel. Most már a mozgásban is örömét leli. Csak így tovább !!Nekem korábban mondta,hogy már az óvodában is duci kislány volt,ezért sokszor kellemetlenül érezte magát. Egy év alatt mintha kicserélték volna annyira megváltozott.Nagyon jó kis tanítvány vagy. Jó,hogy ilyen aktívan részt veszel itt az oldalon,és nyíltan felvállalod hogy cukorbetegen is lehet jól élni,mert Te ezt képviseled! 
Köszönöm a kedves szavakat,de lényegében magadnak köszönheted az elért eredményt!

Violetta Varga answered 13 év ago

 igen nagyon igy van ahogy le tetszett irni!de magának is sokat köszönhetünk! 🙂 köszönöm szépen! elfelejtettem leirni még hogy 3szor mütötték a labujjamon a körmöt 2szer jobbon 1szer a balon,es nagyon sokszor vissza kellet menni a sebészetre mert nagyon nehezzen gyogyultak!ez cukorbetegseg elején volt amig nemtudtuk h mitöl gyogyulnak nehezzen!

jaskó answered 13 év ago

Szia Violetta!
Nagyon kjöszönöm a gyors reagálást! Örülök, hogy felvállalod (nem szégyenled) a cukorbetegséget. Véleményem szerinr nagyon jól látod és jól is értékeled a helyzeted. Csak így tovább. Tanuld meg önmagad és légy minél önnállóbb. Próbáld úgy élni az életed, hogy kellő ismeret birtokában minél kisebb mértékben szorulj mások segítségére. A cukorbetegség egy életre szóló társ, amitől nem szabadulunk,  nem is ereszt. Viszont rabjai csak akkor leszünk, ha félünk tőle. Egy életre szóló fegyedlmet, tanulást, önképzést igényel. Az általad leírtakból látom, jó segítőkre találtál. Vigyázz, nehogy elkövesd azt a hibát, amit én. Mert én nem akartam elfogadni és az első tíz évem nagyon elrontottam, de váltottam és manapság már arról is beszámolhatok, hogy esetenként már reménytelennek látszó helyzeteket is sikerült megoldanom, mégpedig tartósan. Örülök, hogy optimista vagy! Ez már fél siker. Jegyezd meg: soha semmit nem szabad feladni. De a küzdelmet okosan és megfontoltan és soha sem görcsös akarással lehet csak sikeresen megvívni! Legyél sokat itt, ebben a csapatban. Írj, kérdezz, véleményezz, mert legtöbbet tényleg  csak egymástól tanulhatunk.

Violetta Varga answered 13 év ago

köszönöm szépen! megfogadom amit irni tetszett! 🙂 segittek bárkinek,adok tanácsot bárkinek,kérdezhetnek,válaszolok bármikor bármire…igyekszem sikeressen együttmüködni! 🙂 most pl:anyunak segittek,cukorbeteg lett ö is,ellenörzöm a vércukrait,segittek a táplálkozásba neki,ösztönzöm a mozgasra…öcsémet is tanittom a helyes táplálkozásra…:)

Sára Biró answered 13 év ago

Violetta az öcséd egészségesen  táplálkozik? Van testsúlyfeleslege?

Violetta Varga answered 13 év ago

 helyesen táplálkozik,sokat sportol,sok zöldség gyümölcsöt eszik ugyan ugy mind mi,környékbe sokan ismerik mert vitnyéden focizik…:)