Diabétesz gondozás, vagy diabétesz szakrendelés?

KérdésekDiabétesz gondozás, vagy diabétesz szakrendelés?
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 12 év

 Éreztek különbséget a két megnevezés között?Ti melyikre jártok?
Természetesen minden vélemény számít!

17 Válasz
kontra istvánné answered 12 év ago

Én a diabétesz szakrendelésre járok. Úgy gondolom hogy a diabétesz beteg gondozó az a kórházba van ahol beállítják az inzulint, vagy ha valami más baja van a betegnek.

Marika answered 12 év ago

Az én véleményem szerint a kettőnek ugyanannak kéne lennie !!A diabétesz szakrendelésnek a beteggondozás a feladata és nem a receptek írása .

Pityu answered 12 év ago

Megpróbálom röviden megfogalmazni, amit erről gondolok: A szakrendelések az intézmény által szervezett, fenntartott, közzétett, a betegek gyógyítását szolgáló események, melyek során a betegek gondozása, mint gyógyító folyamat valósul meg. Tehát a gondozás, a gondoskodás egy olyan folyamat, mely során a gondozók, akik valamelyik szakterület szakemberei, önzetlenül, napról-napra segítenek beteg embertársaikon, gyógyítják őket. A diabétes gondozást a diabetológia szakemberei áldozatos, kitartó munkával végzik, hisz ezen a szakterületen egy nagyon hosszantzartó gondozásra van szükség.

Julcsi answered 12 év ago

Én ha választhatnék, csak a diabéteszes szakápolóhoz járnék/jelenleg/. Többet tud és segít mint az orvos!!!!!

Sára Biró answered 12 év ago

 Valóban a gondozás egy hosszan tartó folyamat és időigényes munka, mely magába foglalja a beteg edukációt, a szövődmények szűrését.  Egy zsúfolt szakrendelőben nehezen valósítható meg,de azért próbálkozni lehet és kell is. A múlt héten két inzulinos cukorbetegünk halt meg egyikük embóliában, a  másik beteg  veseelégtelenségben (kilenc évig járt művese kezelésre).  Nem biztos, hogy megmenthetők lettek volna, de ha megfelelő ismeretei vannak egy betegnek akkor jobban oda figyel magára és nem csak egy inzulin javaslatért, vagy pl. jogosítvány hosszabbításért, vagy bármilyen igazolásért jelentkezik a "szakrendelőben",mert az nem gondozás. Egyik beteg kb 2-3 hete járt a rendelőben ( kórházban halt meg)  és 12 feletti HgbAlC értéke volt, ezt megelőzően egy évvel korábban járt diabetológusnál. Nem volt idős!
Nektek mi a véleményetek? Továbbra is nagyon kíváncsi vagyok! Írtok listát,hogy mire lennétek kíváncsiak,hogy az orvosnál ne felejtsétek el megkérdezni? Vagy mertek egyáltalán kérdezni?

Lamár Krisztián answered 12 év ago

Emékleim szerint ahova én járok, az egyszerűen csak "diabetológia", de például a bőrgyógyászatoknál mindig azt látom kiírva, hogy "bőr és nemibeteg gondozó", sőt olyat is láttam már, hogy ehhez hozzátoldották az "intézet" szót, holott nyilvánvalóan ez a területi szakorvosi rendelőintézenek csak az egyik osztálya (vagy részlege) volt. Szerintem az elnevezés inkább a hagyományokat és/vagy a szokásokat tükrözi, mintsem a mögöttes tartalmat. A mögöttes tartalom pedig mindig emberfüggő. Függ az orvostól és a szakszemélyzettől egyaránt. A legjellemzőb példa, hogy egy jó fogorvost a világ végére is hajlandók követni a betegei. A kérdezősködésről: nekem ha eszembe jut egy kérdés, azt gyorsan beleírom a telefonomba, milőtt elfeljteném, és ha az orvos elé kerülök, nem szégyellem elővenni a telefont.

rgyorgy answered 12 év ago

Gondozóba járok évente egyszer, hogy felírják az inzulint, és kellékeket.
Az érzésem olyan, mintha alkatrész lennék egy futószalagon.

katalin answered 12 év ago

A szakrendelés ahol felirják az inzulint a gondozo szerintem sürübben és alaposabban foglakozik a beteggel.

Sára Biró answered 11 év ago

Kedves  György  Kifejtenéd ezt a gondolatot ? Miért volt olyan érzésed,mintha "alkatrész lennél egy futószalagon"? ( nem is tudom,hogy kerülte el ez a mondat a figyelmemet)

diabetologiakap answered 11 év ago

?