Diabétesz és lelki problémák.

KérdésekDiabétesz és lelki problémák.
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 12 év

" A lelki betegségek szempontjából lényeges ,hogy depressziós beteg esetében gondoljunk a cukorbetegség lehetőségére is. Elhízott betegek,illetve azok családjában halmozottan előforduló diabétesz esetén érdemes az antidepresszív gyógyszerek kiválasztása során figyelembe venni azok testsúlyra és inzulinérzékenységre gyakorolt hatását. Már kezelt diabétesz esetén pedig a lelki problémák kezelését úgy kell felépíteni,hogy lehetőleg csak pozitívan befolyásolja a belgyógyászati kezelést."
Forrás: Felnőttoktatás a diabéteszben.Szerkesztette Somogyi Anikó és Rosta Klára.

21 Válasz
Sára Biró answered 12 év ago

Kati  a  Xanax csak szorongásoldó ,nem antidepresszáns,a hízás egyes antidepresszánsoknál és az antipszichotikumoknál figyelhető meg.

Mária Miklós answered 12 év ago

Szeretettel üdvözöllek Benneteket!

Bocsássatok meg, de nagyon szomorúra sikerült a levelem….nem akartam…:-(  dehát most már post festa….  
Köszönöm a válaszokat,  Katikám köszönöm……  Én is nagyon régen szedem már a gyógyszert..és valóban magam elhatározásából akarok  leszokni.
Itt már mondtam…..Eszter nagyon kedves volt, adott tanácsot,  Sárika is megerősítette, és óva intettek a "veszélyeire".   Köszönöm!   El akarom hagyni a gyógyszert,  erős akarattal  végigcsinálom.
Nagyon sok mellékhatása van, és tényleg mintha kéziféken éltem volna…….Még jobban deprimált.–

Igen…a lelki béke az nagyon fontos,  csak  nálam voltak  más  szomorú élethelyzetek is, és felerősítette ezt az érzést -betegséggel kapcsolatban főleg-.  De minden rendben lesz….mert  érzem és akarom.

Köszönöm a reagálást,  legyen  békés, áldott szép  Ünnepe Mindenkinek:-)

Sára Biró answered 12 év ago

 Kedves Marika! Köszönjük a szép kedves szavakat,nincs amiért bocsánatot kérned:-)
Én is kívánok békés , áldott  ünnepet mindenkinek!

Farkasinszkiné Kati answered 12 év ago

Marikának üzenném, hogy nagyon vigyázzon, mert ha csak úgy magától hagyta el a gyógyszereket nem
biztos, hogy jól döntött.Én a helyében megkonzultáltam volna az orvosommal főleg ha régóta szedem,
mert a szervezet nagyon rosszul fog reagálni, főleg ha jelentkeznek az elvonási tünetek. Nagyon sok
sok függő beteget láttam sajnos a kórházban.
Amit én most kaptam az a Valdoxan és egyénre szabott mg-os. Ez az amitől most szerencsére jó a
közérzetem, a cukrom és még fogytam is, nem biztos hogy ettől, de azalatt az idő alatt, amióta ezt
szedem.Megjegyzem, amit már valahol egyszer leírtam, hogy most megint van kedves sétálni, kerékpározni
és nem az önsajnálatba burkolózom, hanem élek. S ezt azok tudják, akik már megjárták azt a fokozatot,
amikor eljön a reggel és azt kérdi felkelni, – ugyan minek, semmi értelme- Igenis van értelme minden
egyes napnak, minden kis apró örömnek.

Erzsok answered 12 év ago

 Örömmel vettem észre más is foglalkozik magával sokat.Én azt hittem ez már beteges amit csinálok.Minden embernél másként hatnak az antideprenszánsok.Ha egyszer az ember elkezdi olyan mint az inzulin mindig szükséges mert a szervezet hozzászokik.Ezt esetleg enyhébre lehet váltani orvosi felügyelet mellett.Én 10 éve szedek enyhe nyugtatot,sokszor enyhébb erösebb.Nekem az inzulin mellé muszály,mert ideg alapon van a cukorbetegségem.Olyan koktél szerü összeállitott gyogyszereket szedek amit állandóan muzály,igy jol érzem magam.Korházban összeállitott variációt szerintem nem érdemes és nem szabad változtatni.Kisérletezni nem érdemes!Én nagyon sokat hallottam a cimbalta gyogyszerröl,ismeröseim látványosan meghülyültek a mellékhatásától.Ovakodjatok töle!

Zsuzsanna Német answered 12 év ago

 Kedves Erzsók ,sajnos én is sokat foglalkozom magammal,1-éve Citalopram oriont szedek 10 mg.osat napi 1 egészet és egy negyedet!  Nagyon nehezen fogadta el a szervezetem,voltak mellékhatások,remegések hizás stb! Én párszor felvetettem a Pszichiáteremnek h mi lenne ha váltanánk antidepresszánst,azt mondta h nem ajánlaná mivel nehezen fogadja el a gyógyxereket a szervezetemés úgy gondolja ez bevált nálam, a súlyom  az megállt_ Most már csak várni kell a csodát h mikor kezd lefele megindulni!! Erzsók jó egészséget kivánok neked ,és nagyon örülök h ezt a választ ide irtad!! Köszönöm! (cukorbeteg vagyok ,pajzsmigybeteg is vagyok  és keringési zavarral is kinlódok)

MariMarton answered 12 év ago

 Az én véleményem az ,hogy megszűnik az ok ami kiváltja a depressziót akkor nem érdemes tovább szedni a gyógyszert.Az én esetemben egy gyulladt fog tartotta fenn heteken-hónapokon keresztül a rossz hangulatot. Aztán az antidperesszáns gyógyszertől kezdtem jobban lenni,de egy hónap alatt rám jött 2 plusz kiló és fáradt lettem.Aztán,amikor megkerült az oka,kihúzták a fogam utána fokozatosan kezdtem leépíteni a gyógyszert  és elhagytam.Az orvos nekem sem javasolta,de azóta is jól vagyok és sikerült visszafogynom amit felszedtem.Természetesen mindenki maga tudja legbelől van-e ok ami fenntarthatja ezt a borzalmasan rossz hangulatot,kedvetlenséget,erre recept nincs.

Miklós Mária answered 12 év ago

Kedves Sorstársaim!
Úgy érzem csak érdemes volt leírnom azt, hogy jelenleg egy nehéz időszakban van életem. Most látom, hogy mások is küzdenek a depresszió démonjával. 

Katikám: igazad van,  az elvonási tünetek sokszor ijesztőek. Nagyon régóta szedem, és már többször abba akartam hagyni….:-( 

Kedves Erzsók…Zsuzsanna:   igen…én is láttam olyan szerencsétlen embereket, akik bizony csak már néztek maguk elé, örömtelenül.   Régóta szedik a gyógyszert.  

Mari  ….druszám:-)   egyetértek Veled.   Ha megszűnik az ok…..most harcolok   ellene,  és teszek is…remélem sikerül..  Ez egy mély lelki trauma…volt..

Mindig  megkérdeztem orvosoktól, hogy van-e olyan  vitamin, vagy más táplálékkiegészítő, ami az elvonási tüneteket enyhíteni. Mert tudom hogy van. Olvasok, kutatok most már minden cikket, publikációt.
Szóval, a kérdésemre nem kaptam választ…vagy   ellenezték.

Magnézium B6 vitamint, meg  C vitamint szedek most..hallottam valakitől.   Valamelyest  segít.

Nagyon  aranyosak vagytok, hogy elmondtátok a véleményetek…köszönöm…

Egészséget, jó kedvet kívánok!

Szabó Eszter answered 12 év ago

Kedves Marika!
Az első üzenetedben írtad, h nem nézel már híradót, mert elkeserít. Ezzel, azt hiszem, sokan vagyunk így. Ehhez azért annyit hozzáfűznék, hogy a média tudja, hogy a pozitív hír nem hír, nem köti le a nézőt, mert nem tud a másik baján keseregni, szörnyülködni, míg a sajátjáról megfeledkezik. Ezért nem látunk a tévében sok hírt.
Az antidepresszánsokról annyit, hogy ismét csak azt tudom mondani, hogy csak orvossal konzultálva, fokozatosan, felügyelet mellett lehet abbahagyni. Ebben sokat segít, ha a kiváltó okot azonosítani tudtuk, és tudtunk is kezdeni vele valamit. Amúgy ezek a gyógyszerek általánosan tompítják a hangulatot, ezért érezheti a gyógyszert abbahagyó, hogy "élesebb" , stabilabb minden, mintha újra elkezdene élni és érezni.

Jó látni, hogy ennyien együttéreznek veled és próbálnak segíteni. Sok kitartást neked, remélem tényleg abba tudod hagyni a gyógyszert, de ha baj lenne, mindenképp keresd fel a kezelőorvosodat. 🙂

Miklós Mária answered 12 év ago

Kedves Eszter!

Köszönöm! Köszönöm, hogy válaszoltál és segítesz.  Beszéltem az orvossal  a minap,  tud róla, elmondta, hogyan  kell cselekedni a gyógyszer fokozatos elhagyása során.
-na jó…én már júliusban elkezdtem….-.   Felügyelet?? no comment…..:-(   .
Minden rendben van és rendben lesz, mert ilyen csodás EMBEREKRE találtam itt a KEVÁn.

Drága Sacikám  nagyon jó, hogy életre hívtátok ezt a nagyon emberi, nagyon szükséges lapot. 

Eszter: valóban, mintha most kezdenék újra élni….érezni is ….igen, bár ez  fájdalommal ugyanakkor valami  sztoikus  megnyugvással jár.  Rendben  lesz ez:-)

Kedvesek vagytok, hogy hozzászólásotokkal  figyeltek rám és  MINDEN:-)))))  Meghatódtam……

Tikkasztó hőség lesz a héten….vigyázzatok Magatokra,  Sárikám köszi a tanácsot, olvastam…. én is sok folyadékot iszom, és nagyon nagyon  könnyű az étkezésem.  Zöldség, gyümölcs,  könnyű levesek….