Diabetes

KérdésekDiabetes
NAGYNÉ ERZSIKE kérdezte ennyi ideje: 11 év

Kedves Sára!
Köszönöm szépen hogy válaszoltál kérdésemre.3-éve vagyok cukorbeteg azóta inzulinos.Nem is próbáltak gyógyszerre átállítani.3 hónapja volt egy epe műtétem és azóta sokkal jobbak lettek a cukor eredményeim.
Most voltam vissza a diabetológián és a doktor úr victozát javasolt.Azért érdeklődtem felőle mert a klinikán azt mondták ott a betegek hogy nagyon oda kell figyelni a hipo-ra a victoza mellett.Megmondom őszintén nagyon megijedtem,mert inzulin mellett nem fordult elő egyszer sem hogy hipoztam volna.Hallottam jótékony hatásáról is mivel túlsúlyos vagyok hogy fogyni lehet tőle.Étkezéstől független.Szeretnélek megkérni beneteket hogy segítsetek már nekem diétás menübe,miket esztek és mennyit a nap folyamán.
Én bevallom nem nagyon tudom számolgatni a kalóriákat.Mindenből ettem keveset.De most nagyon oda szeretnék figyelni a kalóriákra,magamra hogy lefogyjak és még jobbak legyenek az értékeim.Nagyon örülők
hogy rátaláltam erre az oldalra,hogy segítséget-tanácsokat kaphatok tőletek.Üdv:Nagyné Erzsike

8 Válasz
Sára Biró answered 11 év ago

Kedves Erzsike!
Korábban is írtam a Victoza injekcio nem hypoglikemizáló gyógyszer,úgy fejti ki a hatását mind a bélben termelődő hormonok, amelyek a táplálékfelvételre reagálva növelik a hasnyálmirigy által kiválasztott inzulin mennyiségét, lassítja a belek működését, jó lakottsági érzés van,és ezáltal fogyni lehet,óvja a hasnyálmirigyben levő béta sejteket . Abban az esetben ha a Victoza mellett valaki inzulint,vagy sulfnilurea készítményt kap,akkor nagyobb esélye van a hypoglikémia kialakulásának ( korábban írtad,hogy Merckformint szed,sz nem hypoglikémizáló gyógyszer). Azt jól csináltad,hogy kevesebbet ettél, fontos a rendszeres étkezés.Ha az oldalon körülnézel erről már sokat beszéltünk,linkelek egy két dolgot.

http://blog.keva.hu/?p=1052
http://blog.keva.hu/?p=1386

http://blog.keva.hu/?p=1165

Sára Biró answered 11 év ago

 Mi újság Erzsike? Kipróbáltad már?

NAGYNÉ ERZSIKE answered 11 év ago

Szia Sára!
Igen már használom  a victozát,hányingerem az van tőle de délutánra elmúlik.A vércukor értékek is elég jók.Viszont a reggeli vércukrom az 8,2 volt.Vacsorára nem ettem szénhidrátot és másfél órát sétáltam.
Remélem be fog állni.Nekem mindig a reggeli vc értékeim magasabbak,az orvos azt mondta ez a túlsúly miatt van.Milyen tapasztalataitok vannak így a victozáról szeretném ha valaki írna aki ezt használja.
Még azt szeretném kérdezni melyek azok a készítmények amelyek sulfnilureát tartalmaznak,ezek általában cukor gyógyszerek? Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek befolyásolják a victozát vagy valamilyen kedélyjavító gyógyszerek mint pl.Attarax? Mert mind kettőt szedek.

Sára Biró answered 11 év ago

 Szia! 
1. Hány órakor méred a reggeli vércukrot?
2. Leírnál  1-2 napot,hogy mit eszel?
3.Milyen testsúlyról indultál, sikerült már fogyni?
3. Sulfanilurea a Diaprel, Glimepirid..
4. Az Atarax szorongásoldó.

Sára Biró answered 11 év ago

 Szia Erzsike, mi újság ?

NAGYNÉ ERZSIKE answered 11 év ago

Szia Sára!
Minden reggel hétórakor mérem a vércukrot.
Reggeli:1kifli
tízórai:1alma
ebéd:rizs,sült csirkecomb
uzsonna:1kifli
vacsora:ugyan az mint ebédre (ma ezt ettem.)
Akkor a sulfanilureát csak cukor gyógyszerek tartalmazzák jól értem?
Engem az kavart be nagyon hogy az ambuláns lapra rá van írva hogy nagyon figyeljek a hypoglikémára.
A victóza akkor egyáltalán nem okoz hypot?
Nagyon jó amúgy rendbe van a vércukrom,két hét útán kell emelnem 1,2-re nem tudom ha  váltok nem fogja nagyon levinni a cukrom.Nekem  0,6mg nagyon elég és van egy hatos cukrom.Jól is érzem magam.

Sára Biró answered 11 év ago

 Szia! Nem fog leesni a cukrod- Milyen értékeket mérsz?
Uzsonnára igényeled a kiflit? Arra csak joghurtot,vagy salátát , vagy gyümölcsöt szoktunk javasolni. Nem csak reggel kell mérni vércukrot,hanem étkezést követően 1,5 órával is.Itt egyik kérdésnél épp tárgyaltuk,olvasd el.
Fogytál már?

Halász Gabriella answered 11 év ago

Kedves Erzsike!
Nem akarok bele szólni, de lehet, hogy a vacsira én nem ennék, illetve nem eszem főtt ételt. Én a tizóraira mindig kefirt eszem és korpovitot hozzá. Azért is jó a kefír, mert rendbe tartja a székletet, pláne ha nem eszel mindennap gyümölcsöt, meg levest.
Persze lehet, hogy ez csak nekem jött be,.