Depresszió,szorongás.

KérdésekDepresszió,szorongás.
MariMarton kérdezte ennyi ideje: 13 év

Van -e összefüggés,hogy ha  a családban a szülő depressziós,vagy pánik beteg akkor a gyerek is gyakrabban lesz depressziós?  Olvastam,hogy a gyermek a szülő tüneteit gyakran "átmásolja".

4 Válasz
Best Answer
Szabó Eszter answered 13 év ago

Kedves Mari!
A kutatások valóban erre utalnak. Nem csak "megtanulják" a gyerekek a szüleiktől a rossz viszonyulási mintákat, de érzékenyebbé is válnak pl. szorongáskeltő helyzetekre (szorongó szülők gyermekei egy vizsgahelyzetet sokkal feszültségkeltőbbnek ítéltek, mint nem szorongó szülők gyerekei). Emellet nem elhanyagolható a genetikai hajlam sem, ami a tanulási mechanizmusokkal együtt már erős hatású lehet.

MariMarton answered 13 év ago

 Így van a valóságban bizony a sokszor a szülő egy érettséginél jobban izgatja magát a csemetéje miatt. És utána a gyermek is szorong,kevésbé tud teljesíteni. Főleg az akinél nagyobb elvárást támasztanak a szülők.
Az agresszivitást is lehet örökölni,vagy az  inkább azért alakul ki,hogy a gyerek azt látja?

Szabó Eszter answered 13 év ago

Ebben is mindkét dolog benne van, de a kutatások szerint sokat jelent, hogy a gyerek milyen modellt lát és követ.

Ilona50 answered 13 év ago

Sziasztok. Az tény,hogy nagyon fontos mit lát a gyerek a családban és ez igaz  a viselkedésre,esetleges mindennapi tevékenység utánzásában. Ezek rögzülnek  a gyerekben,ezért én is elképzelhetőnek tartom hogy ahogy Eszter  te is írod a gyerek követi a szüleitől látottakat.