Cukormentes üdítők vércukoremelő hatása

KérdésekCukormentes üdítők vércukoremelő hatása
Lamár Krisztián kérdezte ennyi ideje: 12 év

Korábban a tablettás időkben a magas cukor értékek miatt rengeteg folyadékot fogyasztottam, elsősorban diétés kólát (többnyire ún. zéró kólát). A végén márt volt úgy, hogy 5 (nem vicc: öt!) liter ilyen italt gurítottam le egy nap. Amikor átálltam inzulinra, a folyadék-fogyasztásom normalizálódott, és a kóla nyom nélkül tűnt el az életemből. Ma úgy esett, hogy egy ~50g CH vacsora mellé letoltam egy liter diétás kólát. Azon túl hogy nem esett jól,  az evés előtti 6.5-ről 12-re katapultált a cukrom másfél óra alatt (16E/Apidra mellett). Kezdek arra gyanakondni, hogy a korábbi magas értékeimhez a szinhidrátbevitel szempontjából ártalmatlannak vélt diétás kóla is hozzájárult. Megjegyzem: a diétás kóla nem fruktózzal van édesítve, hanem aceszulfám-káliummal és aszpartámmal.

21 Válasz
Lamár Krisztián answered 12 év ago

Kedves Sára, szó szerint így történt velem is. Hullámzott az életmódom. Hol diétáztam, hol nem. Többnyire nem… Most már nézem, hogy mit eszek, de most is csak becslem a CH értéket. Néha utána számolok, de nem szoktam nagyot tévedni. Az állandóan méricskélő, számolgató életmódra viszont képtelen vagyok. A szépen rendeződő amyagcserém azt jelzi, hogy a jelenleginél nagyobb szigor szükségtelen.

Zsuzsanna Német answered 12 év ago

 Köszönöm szépen a választ Krisztián!!Tudod én sok fajta gyógyszer szedek (janumetet is) sajnos van olyan gyógyszerem -im amik felnyomtak rám jó pár kg-t,tehát kg is küzködöm! Nem hiszem hogy jó lenne nekem inzulin,de viszont rohadt rosszul esik amikor én tudom hogy mennyit mozgok és mit eszem és még is megkérdezik(kételkedve )hogy betartod a diétát,mozogsz? No itt az a pont amikor már kissé kiborulok!! Sajnos vannak olyan gyógyszereim is amik bevétele után megkivánja a szervezetem a pihenést,magyarul kidőlök!!

Lamár Krisztián answered 12 év ago

Ma új fejlemény történt. Általában szénsavmentes ásványvizet iszom, de ma csak szénsavashoz jutottamm hozzá. Ugyanolyan tüneteket produkált, mint a kóla. Lehet, hogy a széndioxidot nem bírja a gyomrom? Olyan tüneteket produkálok, mint amilyeneket a hyponál leírnak, de amikor megmérem a cukromat, akkor pont hogy felfelé mozdul el.

Sára Biró answered 12 év ago

 Széndioxidtól felmenne a vércukor?? És hány mmol/l-el magasabb?  Tapasztalt már ilyent valaki??

Lamár Krisztián answered 12 év ago

2-3 mmol/literrel. Én sem értem…

Sára Biró answered 12 év ago

 Szóval ez hihetetlen. Várom,hogy esetleg valaki tapasztalt-e hasonlót!

Sára Biró answered 12 év ago

?

Sára Biró answered 11 év ago

 Tapasztalat?

Marika answered 11 év ago

Nem tapasztaltam ilyent az ásványvízből én mindig a szénsavasat fogyasztom . Valamelyik nap a párom menteset hozott és nem is ízlett , de ez megszokás kérdése nálam . A húgom refluxos Ő csak a szénsavmentes ásványvizet tudja fogyasztani.

Pityu answered 11 év ago

Egyszerű a dolog, kerülöm, ha lehet nem iszom buborékosat. Nálam olyan hatást vált ki mint a gyorsan felszívódó szénhidrátok. Ezért kerülöm a fogyasztásukat.