Cukormentes üdítők vércukoremelő hatása

KérdésekCukormentes üdítők vércukoremelő hatása
Lamár Krisztián kérdezte ennyi ideje: 12 év

Korábban a tablettás időkben a magas cukor értékek miatt rengeteg folyadékot fogyasztottam, elsősorban diétés kólát (többnyire ún. zéró kólát). A végén márt volt úgy, hogy 5 (nem vicc: öt!) liter ilyen italt gurítottam le egy nap. Amikor átálltam inzulinra, a folyadék-fogyasztásom normalizálódott, és a kóla nyom nélkül tűnt el az életemből. Ma úgy esett, hogy egy ~50g CH vacsora mellé letoltam egy liter diétás kólát. Azon túl hogy nem esett jól,  az evés előtti 6.5-ről 12-re katapultált a cukrom másfél óra alatt (16E/Apidra mellett). Kezdek arra gyanakondni, hogy a korábbi magas értékeimhez a szinhidrátbevitel szempontjából ártalmatlannak vélt diétás kóla is hozzájárult. Megjegyzem: a diétás kóla nem fruktózzal van édesítve, hanem aceszulfám-káliummal és aszpartámmal.

21 Válasz
Sára Biró answered 12 év ago

Tényleg hihetetlen,hogy ekkora mennyiségű Kólát elfogyasztottál , ilyent még nem is hallottam. Nem érezted magad feszültnek? Szerintem a Kola által kiváltott stressz emelte meg a vércukor értéked. Azért 2-3 dl-nél több nem javasolt.  1-2 évvel ezelőtt egy fiatal fiúnál 2 liter Cola elfogyasztása után  a pulzusa 180/min volt! 
Érdemes lenni megnézni 50 gramm CH-tartalmú vacsora és 2 dl  Kóla milyen vércukor emelkedést provokál?!

Lamár Krisztián answered 12 év ago

Semmilyen vérnyomás emelő hatást nem tapasztaltam a kólánál, igaz rám a kávé sem hat. Sőt, azt tapasztaltam, hogy a kóla inkább megnyugtatott, mint serkentett. Mindnesetre nem fokozatosan hagytam el a kólafogyazstást, hanem egyik napról a másikra, ennek ellenére semmilyen elvonási jelenséget nem tapasztaltam. Az 50g CH a 16E Apidra mellett 2mmol/l emelkedést szokott okozni. Azóta eltelet újabb másfél óra, és most már csak 9 a cukrom. Ez evés utáni értéknek még jó lett volna. Majd megnézem, hogy reggelre mi marad a hatása. Bár a reggeli értékeim még nem jók, mindig egy kicsit magasak, annak ellenére, hogy hajnalban még a hypo közelében sem járok. Pár hete vagyok analógon (Apidra/Lantus). 8-án megyek kontrollra, majd mond valamit az orvos. Szerencsére ahova én járok, ott nyoma sincs a máshol panszolt 2-3 hónapos várólistának, pedig sok betege van az orvosnak, csak jól osztják be az időt.

Edina answered 12 év ago

Kedves Kriszián.Én is kóla függő voltam.ma már csak néha iszom.nekem "homok" utóízű a sima kóla,így tudom,hogy nem édesítőszeres.nekem az alap pulzusom eleve száz körül van,így nem vagyok valami jól a kóla ,kávé után.ezért csak reggel iszom tejeskávét(ennél elvonási tüneteim vannak ha kimarad)szintén apidra/lantus párosítást kapom,kínlódok is vele..az én orvosom olyan,ha baj van bemehetek az ügyeletére akár éjjel is,a háziorvosom meg ha nincs időm órákat várni lerakja a receptet a portára.ezért nem szeretnék orvost váltani,hiába így messzevannak,hogy elköltöztünk vidékre.bár hátránya is van,mert kellene ortopédiára mennem,mert kiderült lúdtalpam van,de itt nem fogadnak(hiába kaptam ide beutalót),mert Pesthez tartozom :-(,nekem reggelente akkor van magas értékem ha túl későn vacsorázom.lantust mikor,mennyit adsz?nekem úgy látszik az este 10E és reggel 8E válik be(ha este nem felejtem el beadni 🙂 )

Lamár Krisztián answered 12 év ago

Szia Edina. A Lantust 22 órakor adom be mindig pontosan, aza dagjaim: Lantus 50E, Apidra 20-14-16. Én január óta vagyok ennél az orvosnál, mert az előző orvosom külföldre ment. Nagyon meg vagyok elégedve, ő állított át inzulinra. Először humánnal próbálkoztuk, az nem vált be. Pár hete vagyok analógon.

Edina answered 12 év ago

Néha ámulok,hogy más mennyi inzulint kap,pl.Te.mitől lehet ekkora külömbség?én összessen 24E apidrát és 18E lantust kapok és már 13éve vagyok cukros.Megkérdezhetem melyik dokihoz jársz?mert úgy látom a szomszéd városban vagy(én Keszis vagyok) és hiába nagyon jó a dokim,de sokszor nehezen tudom megoldani,hogy órákat utazzak:-(.régen én is 22kor adtam be a lassú hatású inzulint,de sorra elaludtam addigra,így korábban adom.

Lamár Krisztián answered 12 év ago

Vácra járok a diabétesz szakrendelésre Dr. Kékesi Gáborhoz. Itt Gödön is van rendelése Hétfőnként az esti órákban az egyik gyógyszertár magánrendelőjében. A magánrendelés vizitdíja abszolut korrekt, kb. annyi, mint amennyit korábban a Janumet tablettára kifizettem. Ha további infó kell, email-ben megírom. Az email címememt metalálod a honlapomon: www_pont_lamar_pont_hu

Zsuzsanna Német answered 12 év ago

 Kedves Krisztián,had kérdezzem meg te szedted a janumetet? Talán nem vált be? Amúgy én is azt szedem és hogy lettél inzulinos? Tablettás voltál és inzulinos lettél,gondolom de érdekelne a janumetről mi a véleményed!!

Lamár Krisztián answered 12 év ago

Kedves Zsuzsanna, kb. egy évig szedtem a Janumet-et. Nekem nem vált be. Talán már túl későn kezdtem el szedni.  Én mindenkit bíztatok a mielőbbi inzulin átállásra, ha a metformin már önmagánban nem elég. Más gyógyszerekkel egyszerűen időpocsékolás kísérletezni. Idézek Fövényi doktor könyvéből: "Egyre több adat szól amellett, hogy feltétlenül érdemes minél előbb elkezdeni az inzulin adását még 2-es típusú diabétezs esetében is. Ilyenkor ugyanis még megmaradta a béta-sejtek inzulin termelése és viszonylag alacsony inzulin adatgokkal kiváló anyagcsere-állapot érhető el. Viszont minél tovább halogátják az inzulin bvezetését, annál több inzulint igényel a beteg és annál szerényebb lesz az elérhető javulás mértéke." Na, ezt mondja Fövényi. Én is halogattam az inzulin kérdést, és ennek az lett az eredménye, hogy most "bögrényi" inzulint adok be magamnak.

Lamár Krisztián answered 12 év ago

Ja és mégegy dolog: én közvetlenül az inzulinra való átállás alőtt kb. egy évig gyakorlatilag orvosi kontroll nélkül tablettáztam (Janumet+Glimepirid), mert a korábbi orvosom külföldre ment. Mikor már riasztóan magas volt a cukrom, akkor kerestem új orvost, aki szembesített a ténnyel, hogy másnaptól inzulinkezelés. Hálás vagyok neki érte. Azóta már átálltott analóg inzulinonra, és a cukorértékeim drasztikusan javultak a tablettés időkhöz képest.

Sára Biró answered 12 év ago

 Kulcsszó, hogy túl későn kaptad, mert idejében elkezdett DPP 4 gátlóval  (Janumet,Eucreas)GLP 1 analóggal (Victoza) jó anyagcserét és testsúly csökkenést sikerült  elérni több betegnél is, de ha kimerülnek a Béta sejtek akkor  nincs az a tabletta, ami segítene. Csak kár,hogy ezek a modern kezelések olyan sokba kerülnek!
Krisztián tabletta mellett mennyire tartottad a diétát? A tapasztalat  szerint  a betegek nagy része ameddig "csak" tablettát szed kevésbé tartja be a diétát és a mozgást.