Cukorbetegség és keringési zavar

KérdésekCukorbetegség és keringési zavar
Hné M Melinda kérdezte ennyi ideje: 11 év

 Éjszaka megébredtem, nem tudom miért, valami "furcsa" volt, az egyik szememmel (pont amin a cukortól bevérzések vannak) semmit nem láttam, csak fekete folt volt. Nagyon megijedtem, azt hittem retinaleválás, vakság, azonban ez kb. 2 perc alatt rendeződött. Lehet, hogy sokkal előbb, csak a félelemtől éreztem hosszúnak. A vércukrom rendben volt 5,6, verejtékeztem, de nem volt rossz a közérzetem, a vérnyomásom 118/76 Hgmm. Maa szemészem azt mondta, hogy ez keringési zavar lehetett. Éreztetek már hasonlót?

12 Válasz
jaskó answered 11 év ago

Mikor volt utoljára üvegtesti vérzésed? Van egy olyn jelenség a gyakori bevérzéseket követően, hogy testhelyzet változtatáskor, hirtelen fejmozdulatra a gyakori vérzések még fel nem szívódott maradványai a csarnokvízben elmozdulnak a perifériákról. Teljesen elsötétítik a látóteret, de a normális testhelyzet felvételét követően ismét letisztul az üvegtest és visszatér a látás. Ilyen tartós fekvés után gyakran előfordulhat. Ha ez friss, paradicsomlé, vagy oldódó hypermangán kristály színét, formáját vesuzi fel és "farokszerűen" csóválódva jelentkezik és lassan betölti a csarnokot, akkor egy nyugtató be és irány a szemészet, mert az friss vérzés. Ha viszont egy sűrű, ide-oda mandínerező alaktalan foltok tömege zárja el a látómezőt, akkor az a régi vérzések maradványa. Ilyenkor nincs ok az ijedelemre. Felülni egy kényelmes fotelbe és egy kicsit várni, amíg szó szerint leülepszik a "szemét" és visszatér a látás. Ajánlok egy egyszerű módszert a szemfenék tanulmányozására. Egy írólapot, másolópapírt a szemünk elé tartva belenézünk egy erősebb fényforrásba, gyönyörűen látjuk a saját szemfenekünk állapotát. Minden benne lévő fix és keringő uszadékkal együtt. Ilyen, akár ijesztő hatást kelthet, ha napsütésben frissen esett hóra, fehér falra, de akár ködben haladva furcsa jelenségeket észlelünk. Ilyenkor elsődleges meggyőződni, hogy friss vérzéssel van dolgunk, ha nem akkor a teendő semmi. Ez saját tapasztalat, de természetesen nem zárja ki, sőt valószínűsítheti is az orvosok véleményét. meg kell figyelned a jelenségeket. Mikor, milyen alkalommal és milyen módon jelentkeznek a problémát okozó látászavarok. Ezáltal tapasztalatot szerezve elkerülheted a pánikot. Ezeket mindig írd le, majd az ismétlődések esetén újra rögzítsd a körülményeket. Jól meg lehet ezt is tanulni. A szemészeti kontroll vizsgálatokat pedig nem szabad kihagyni. Ott ezeket el kell mondani és kérdezni-kérdezni-kérdezni!!!!

Hné M Melinda answered 11 év ago

Jaskó! Köszönöm a gyors választ, bár nem nyugodtam meg tőle. Ez a dolog éjjel történt, ma voltam is már szemészeten, de minden héten járok. Igazából nem történik semmi, csak egy kukucs, és meghallgatom, hogy megint sok apró, vagy nagy, ami be fog folyni az üvegtestbe. Az elmult héten elég szép volt, de most sajnos ismét több bevérzésem is volt, aminek egy része a szemészem szerint betört az üvegtestbe. A papiros megoldást nem próbáltam, nálam a rendelőben a fehér közegben tűnik fel a beúszó foltocska, ill. a fürdőkádban látom nagyon, de most nem rosszabb mint eddig. Nálad a friss bevérzések esetén történt valami kezelés? Nekem sokat nem tud hozzáfűzni, vitamint, Doxiumot, Rutascorbint szedek, ill sok citromot fogyasztok.Próbáljak jobban megemelt fejjel aludni, hogy ez ne következzen be mégegyszer, mert nagyon illyesztő. Inkább el tudom képzelni az általad leirt okot, mint a keringési zavart, már csak az hiányzott volna.

jaskó answered 11 év ago

Azt hiszem elég részletesen írtam már erről a keva-n. Van egy bejegyzésem a blogban is. Elég rutinos szemészeti eset vagyok. Túl 470 visszaigazolt bevérzésen és 24 lézerkezelésen. Még mindig jól látok és vezetek is minden gond nélkül. Nagyon jó orvosaim voltak és a saját dolgaim is segítettek. Kiegészítésképpen a pásztortáska fű teát ittam, sőt ilyen fű szénájával etettem a kecskéimet és azok tejét ittam. nagyon jó érfalerősítő volt a fokhagymakúra, ami más hajszáleres szövődményeimen is segítettek. no és az agykontroll, ami a nyugalom visszaállításában segített. én sokszor szembe mentem még az orvosaimmal is, mire olyanokkal találkoztam, akikben feltétel nélkül megbíztam. Nekem kiadták a vérzéscsillapító injekciót (ez nem általános és nem jellemző) amit magamnak adtam be, amikor elindult a vérzés. Próbáld, amennyire csak lehet elkerülni a hypot. minden nehezebb munkát előre megtervezve végezz el. Soha ne kezdj bele semmiből indulatból. A lézerkezelés nagyon hasznos és segít. Keress rá néhány bejegyzésemre a szemészeti témákban. nem akarok itt ismétlésbe bocsátkozni. Szerintem eléggé egyedi est voltam, vagyok de eredményesen tettem-tettük (orvosaimmal közösen) a dolgunkat. Még egy: a gondolat ereje önmegvalósító!!! Ne hangold rá magad a problémára, mert akkor biztosan bekövetkezik. Nekem soha nem a klasszijkusan tiltott esetekben vérzett a szemem. Inkább hypora, vagy a holdfázisok okozta vérzékenyebb időszakokra estek. Még: kerüld a nagyon hirtelen éles fejmozdulatokat és a nagyon megerőltető szemmozgásokat. Inkább fordulj oldalra, vagy hátra, de ne erőltesd az oldalirányú feszült tekintetet.

Hné M Melinda answered 11 év ago

 Köszi Jaskó! Már a Sári ajánlásával olvastam az ehhez való hozzászólásaidat, de újra átböngészem. Nagyon hasznosak, nagyon sok jót irsz itt is mint mindenben. Neked kb. mennyi ideig zajlott ez a rossz időszak, mert én már kb. 1,5 éve küzdök. Nálam sem a tiltott dolgok okoznak problémát- azt hiszem. Csak nekem még van sajnos egy nagyfoku (-14D) rövidlátásom is ezen a szememen, de vigasz, a másik még jó!

jaskó answered 11 év ago

Szia Melinda. Én pontosan1984 től kezdtem a sort. Először csak beszűrődések voltak, apró pontocskák, majd 1989.-ben az első nagyfokú vérzés a jobb szememben. Ezt követte (=2002.-ig) még 468, majd hosszabb szünet és 2012. június 13.-án az unokám megszületése pillanatában a 470. Mind dokumentálva, kb 90 %-a orvos által visszaigazoltan történt. A betegségem elején nagyon elhanyagoltam mindent, de még időben észhez tértem. Elég sok bajt meg tudtam állítani, sőt visszafejleszteni is. Amióta nem harcolok, hanem elfogadok, azóta minden sokkal könnyebb és egyszerűbb. Betegségem utolsó  harmadában már nagyon következetesen, talá kissé katonásan is rendezem a dolgaimat (azért így is sokszor hibázok)  és szinte minden eseményem le van írva, tehát visszaléphetek és kereshetem az összefüggéseket. Ez mind segít felkészülni a bajra, illetve elkerülni azt.

Sára Biró answered 11 év ago

 Köszönjük Jaskónak a sok hasznos információt, sokszor elcsodálkozom  milyen érthetően írod le  szemészeti elváltozásokat.
Melinda mennyire ingadoznak a vércukor értékeid? kezd már  stabilizálódni ?

Hné M Melinda answered 11 év ago

 Szia Sári! A vércukraim most éppen a stabilabb szakaszban tartanak, az elmult héten csütörtökön volt egy 3,6-os vércukrom (amit éreztem, mértem), de több 4 alatti vércukor az elmult egy héten nem volt. A legmagasabb is 12,7, de mondhatom, hogy most nagyon szépek 4,7-90 között. Nem tudom  mi történt vasárnap, az iogaz, hogy reggel nagy bevásárlással indult a nap, azt 3x pakoltam ki-be, aztán főzés, du. takaritás, és felmosás- lehet, hogy ezs sok volt?

Sára Biró answered 11 év ago

 Szia Melinda:-) Örülök,hogy jobbak az értékeid. Fontos a munkát is összehangolni,de legközelebb fogod tudni,hogy ennyi már sok:-)

jaskó answered 11 év ago

Melinda! Elsősorban a hypokat próbáld elkerülni! Az a legveszélyesebb. A pillanatnyi, igen erős KO méretű vérnyomás kiütések a legveszélyesebbek. Én legalább is így tapasztaltam.