Cukorbetegség és alkohol fogyasztás. Mire figyeljünk?

KérdésekCukorbetegség és alkohol fogyasztás. Mire figyeljünk?
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 11 év

 A mérsékelt alkoholfogyasztás emeli a vércukorszintet, a túlzott mértékű alkoholbevitel csökkenti azt, időnként veszélyes mértékben,nagy a hypoglikémia veszély , ezért cukorbeteg  alkoholt csak étellel együtt fogyasszon! Hypos csomagot vigyetek magatokkal!  1-es típusú cukorbeteg mindig legyen buli alkalmával Glukagen hypokit nálatok.
A sör és az édes borok,pezsgők  vércukorszint növelő szénhidrátokat tartalmaznak. Figyelni kell  a tömény  szeszkészítményekre , mert  gátolják a máj cukorleadását, ezért  a vércukor meredek eséséhez vezethetnek.Ezért az tanácsolható, hogy csak ritka alkalmakkor, maximum 1 pohárkával igyon a  cukorbeteg, és egyidejűleg mindig fogyasszon némi szénhidrátot is, pl egy pogácsát.
Esetleg valami személyes tapasztalatotok van?

15 Válasz
rgyörgy answered 10 év ago

Nagyon jó volt olvasni Eszter írását, ezért újból elolvastam.Mondhatni tragikus a helyzet sok cukorbeteg hozzáállását illetően is. Idős cukorbeteg házaspár ismerősöm esetét írom le. A férfi nagy sörivó volt. Minden figyelmeztetés ellenére nem volt hajlandó csökkenteni, abbahagyni az ivást.Felesége mindent megtett annak érdekében, hogy segítsen, minden hiábavaló volt. Először amputálták egyik lábát, majd rövid idő múlva a másikat is, és utána hamarosan távozott az élők sorából. Bár én nem ittam, de nekem is figyelmeztetés volt, hogy komolyan kell venni hozzá állásunkat a betegség kezeléséhez.

Christine answered 10 év ago

Én szoktam sörözni, borozni, attól még sose lett bajom. A férfiak mindig "vadásznak" nekem rágcsát, ropit, perecet, ha késik a vacsora, akkor gyrost 😀
Régen néha rövideztem, aztán egyszer úgy megborította az egészet, hogy bőgtem. Nah azóta nem.

Sára Biró answered 10 év ago

 kedves Christine  nem értem,miért bőgtél, azért hogy felborult az anyagcseréd, vagy rosszul lettél? 

Christine answered 10 év ago

Az úgy volt, hogy szülinapom volt, és hoztak valamilyen rövidet, eddig ismeretlent. Igaz keveset is vacsoráztam, de torta is volt, így úgy gondoltam legrosszabb esetben felmegy. Erre 2,8-el hypoztam, majd miután megettem 5 szőlőcukrot, nem felment, hanem lement 1,9-re. Ez olyan italozás után 1 órával, azóta nem iszok töményt.

Sára Biró answered 10 év ago

 Nagyon köszönöm,hogy leírtad ezt a tanulságos történetet!