Cukorbetegség és alkohol fogyasztás. Mire figyeljünk?

KérdésekCukorbetegség és alkohol fogyasztás. Mire figyeljünk?
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 12 év

 A mérsékelt alkoholfogyasztás emeli a vércukorszintet, a túlzott mértékű alkoholbevitel csökkenti azt, időnként veszélyes mértékben,nagy a hypoglikémia veszély , ezért cukorbeteg  alkoholt csak étellel együtt fogyasszon! Hypos csomagot vigyetek magatokkal!  1-es típusú cukorbeteg mindig legyen buli alkalmával Glukagen hypokit nálatok.
A sör és az édes borok,pezsgők  vércukorszint növelő szénhidrátokat tartalmaznak. Figyelni kell  a tömény  szeszkészítményekre , mert  gátolják a máj cukorleadását, ezért  a vércukor meredek eséséhez vezethetnek.Ezért az tanácsolható, hogy csak ritka alkalmakkor, maximum 1 pohárkával igyon a  cukorbeteg, és egyidejűleg mindig fogyasszon némi szénhidrátot is, pl egy pogácsát.
Esetleg valami személyes tapasztalatotok van?

15 Válasz
Sára Biró answered 12 év ago

 https://egeszseg.keva.hu/kerdes/2130/

Sára Biró answered 12 év ago

 Fontos: jól látható helyen legyen a kártya,vagy karperec ( már szilikonból divatosak vannak:-), hogy:  Cukorbeteg vagyok.  Higgyétek el életet menthet, hamarabb jön a segítség.

Zsuzsanna Német answered 12 év ago

Én ma még elvarázsolni sem tudnám magam mert abszolút nem fogyasztok alkoholt!!:-)

Lamár Krisztián answered 12 év ago

Családi vagy céges rendezvény előtt ne szégyelljünk szólni a szervezőnek, hogy gondoljon a cukorbetegekre, legyen cukormentes kóla, szárazbor, szárazpezsgő. Esetleg ajánljuk fel, hogy ezeket beszerezzük mi.

Sára Biró answered 12 év ago

Milyen igaz Krisztián, sajnos még most is nagyon sokan szégyenlik, hogy cukorbetegek és nem szólnak, pedig száraz bort, pezsgőt akár sört is ihat a cukorbeteg, csak szólni kell. 

Más…
Tudjátok milyen megfigyelést tettem? Ha valaki fontosat akar közölni pl. cukorbetegségről, épp a héten láttam, akkor habos süteményt tesz ki, mert azt többen lájkolják,l ehet még el is olvassák. Vagy van egy  nagyon szép blog , ahol fogyókúráról volt szó és rátért a sütemény sütésre, így nagy lett a látogatottsága. Ti nem vettetek ilyen észre?

Árvai István answered 11 év ago

Nem akartam külön kérdést kiírni, úgy gondolom, itt senki nem alkoholista. De ez a cikk nagyon elszomorító. Talán Eszter tud véleményt mondani arról, hogy a Közép-európai romlás összefügg-e a válsággal:
http://index.hu/tudomany/2013/08/28/sokat_iszunk_bele_is_halunk/

Zsuzsanna Német answered 11 év ago

Milyen rég volt a Krisztián mennyi jó kérdései voltak!! Krisztián jó egészséget kívánok!!

Szabó Eszter answered 11 év ago

Kedves István!

Nagyon érdekes a cikk, amit belinkeltél (remélem, nem baj, ha az internet szellemében tegeződünk 🙂 ).
Sajnos az régóta ismert, hogy több negatív dologban is "élen állók" vagyunk, így az alkoholfogyasztásban is.
Ebben sok tényező szerepet játszhat:

  • Egyrészt Magyarországon "nincs kultúrája az ivásnak" – azaz a fiatalok közül valószínűleg kevesen kóstolhatják meg otthon, szülői felügyelet mellett a különböző típusú alkoholokat. Így, a szülői szigor alól kiszabadulva, sokszor többet isznak, mint ha otthon is megtehetnék.
  • Másrészt a cikk nem ír arról, hogy hány olyan eset lehet, ahol az alkoholizmus "csak másodlagos" probléma, mert elsődleges a szorongásos zavar vagy a depresszió, melynek oldására használják az alkoholt mintegy öngyógyításképpen.
  • Harmadrészt ami az első térképen jól látszik, hogy az adatot szolgáltató országok közül ott volt magas az érték, akik valamilyen módon keresik a nemzeti identitásukat (sajnos ez ránk is igaz). Ezek az országok (kétféle piros) úgy tűnik, "nem tértek magukhoz" az önállóvá válásuk óta, úgy is mondhatnánk, hogy "keresik az utat"

A grafikonokat megvizsgálva úgy tűnik, mintha a rendszerváltás után jobbat vártak volna az emberek, majd megtapasztalva a gazdasági válság jeleit, ismét az alkoholt használták problémamegoldásként (ennyiben gondolom, hogy összefügg – hogy a kérdésre is válaszoljak). Azt még fontos ehhez tudni, hogy tőlünk nyugatabbra más mentalitás jellemzi az embereket: sokkal inkább fontosnak tartják, hogy ők maguk tegyenek azért, hogy valami javuljon, ezért hajlandóak például az öngondoskodásra is, míg a közép-keleti, keleti régióban az a jellemző, hogy mindig a körülmények az okok, és többnyire azt várják az emberek, hogy a körülmények változzanak meg, de nekik ne kelljen tenni ezért semmit.

Ami igazán elkeserítő, hogy Magyarországon nagyon fiatalon kezdenek el nagy mennyiségű alkoholt fogyasztani (már az általános iskolás korosztály beszámol ittas állapotokról). Ennek oka részben az, hogy azt gondolják, ettől felnőttebbnek tűnnek, másrészt pedig amit elsőként említettem. Ha a gyereket otthon, természetesen megfelelő korban, a szülő megkínálja alkohollal, már nem lesz tiltott gyümölcs, így kisebb lesz a vonzereje.  Sőt, ha először otthon tapasztalja meg az alkohol káros hatását, azaz valamelyest berúg, akkor tudni fogja, mit nem akar társaságban.

Összességében azt gondolom, hogy a kutatás, átfogó jellege miatt, bizonyos fontos részletekre nem tér ki, például a mögöttes lelki tényezőkre. De ettől eltekintve is szomorú, hogy megint negatív dologban lettünk elsők.

És bocsánat, hogy eltértem a kérdés lényegétől, de azt gondolom, hogy így talán érthetőbbek az eredmények, még ha nem is elfogadhatóbbak.

Sára Biró answered 11 év ago

 Köszi Eszter:-) Valóban fiatal tizenéves gyerekek isszák hétvégén részegre magukat,ez nagyon szomorú dolog 🙁

Marika answered 11 év ago

Sajnos igaz , mert a bulik után az alkohol hatására "erősebbek " lesznek a gyerekek ezt jelzik a felborogatott kukák és az összetört sörös üvegek is az utcán , a hangoskodás és a trágár beszéd amire ébredünk hajnalban amikor hazafelé tartanak a szórakozóhelyekről……..