Cukorbetegek részére étkezési tanácsok

KérdésekCukorbetegek részére étkezési tanácsok
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 11 év

Arról már többször beszéltünk,hogy mikor , mit, mennyit lehet enni, de szerintem ugyanolyan fontos megtanulni, hogy milyen ételt mivel párosítunk pl. nem javasolt szemes bableves után krumplifőzeléket,de egy zöldbableves után már lehet 🙂
Ehhez próbáljunk közösen ötletet adni! Ki , mit tapasztalt e téren?

16 Válasz
rgyorgy answered 11 év ago

Valóban sokat számíthat, mi mivel van párosítva az étel készítésnél. Szerencsére van lehetőségünk utazgatni Európában, és-megtapasztaltuk, mennyivel egészségesebben étkeznek.Eleinte igényeltem a diabos ételt, de nincs értelme. Legtöbb helyen bátran megehetem amit a többiek, nem megy fel a cukrom. Strasbourgban Pl. a különbség annyi volt, hogy desszertnek almát kaptam, és arra rengeteget vártam. Másnap ugyanott nem jeleztem, hogy cukorbeteg vagyok, ugyanazt ettem desszertet is, és nem ment fel a cukrom 8 fölé. Valahogy nagyon ügyesen állítják össze a menüket. Persze kivétel is van, de kevés.

Sára Biró answered 11 év ago

 Ma lángost készítettem. Pl.egy zöldségleves után ebédre cukorbeteg is  egy lángost nyugodtan elfogyaszthat.Tesztelte valaki,hogy mennyire emeli meg a vércukrát 1-2 lángos?

rgyorgy answered 11 év ago

Én fele graham, fele finomlisztből készült lángosból ebédre  két darabot nyugodtan megehetek, de többet nem.

Sára Biró answered 11 év ago

 György mennyire emeli meg a vércukrodat? A lángos olajos, így én mérnék 2-3 óra múlva is vércukrot.

Sára Biró answered 11 év ago

 Gratulálok jó ötlet a fele-fele arány :-), én csak 2/3-1/3 arányban próbáltam ki egyszer a lángost.

rgyorgy answered 11 év ago

Sárika, a cél érdekében lángost fogunk vacsorázni. Este hatóra után eszünk, és úgy eszem, mérek, ahogy kívánod. Ma ebédre kínaiaknál vett sült tésztát ebédeltünk csirkehússal, és lement a vércukrom ee 4,9-röl eu 4,2-re. Két szem őszibarackot uzsonnáztam, következő mérés hat órakkor lesz.

Sára Biró answered 11 év ago

 Kedves György ,ezt étkezés utáni hyponak hívják. ( már a 4,2 is lényegében hypo határ !, ilyenkor kevesebb inzulint szabad adni legalább 2 E csökkenteni,persze annak függvényében,hogy mi az ebéd,mennyi a Ch tartalom. Én a helyedben ilyenkor rendezném a vércukrom pl. 2 dl.gyümölcslé és visszamérnék !)

Köszönöm  a tesztelést :-), kíváncsian várjuk 🙂

rgyorgy answered 11 év ago

Megtörtént a tesztvacsora. Két db lángost ettem tejföllel. Vacsora előtt 6,4-et mértem, most pedig vacsora után
4,9 a cukrom. Három db lángost nyugodtan megehettem volna. A két lángos súlya 13 dkg volt.

Sára Biró answered 11 év ago

 Na igen György,mert a lángos olajas és későn szívódik fel nem 1,5 óra múlva. Várom a következő mérést  a lángos után 3 óra múlva.

rgyorgy answered 11 év ago

Vacsora után nemhogy lassan szívódik frl  a ch, hanem 6,4-ről lement 4,9-re. Mérés után, hogy pótvacsoráig nehogy lemenjen jobban a cukrom, megette még egy lángost.Ez fél nyolckor volt, most 21:15-koi mérés eredménye: 6,2 mmol/l. Még így is alacsonyabb mint a vacsora előtti mérés eredménye.Ezeknél a lisztféléknél a főtt tészták után se emelkedik meg a vc, inkább alacsonyabb lesz.
Mindenkinek szép álmokat, jó éjszakát kívánok.