Cukorbeteg oktatás szerepe a mindennapokban. Szerintetek van rá igény?

KérdésekCukorbeteg oktatás szerepe a mindennapokban. Szerintetek van rá igény?
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 10 év

Szinte hihetetlen, de naponta találkozunk olyan esettel
– hogy nincs panaszom, vagyis nem vesszük komolyan azt a tényt, hogy cukorbetegek vagyunk
-hogy komoly szövődmények alakulhatnak ki
-hogy szükség lenne az ismeretek megszerzésére
-és folytathatnám…
Tudjátok nem arról vagyok híres, hogy feladnám :-)most a segítségeteket szeretném kérni abban, hogy hogyan lehet felhívni az emberek figyelmét a cukorbetegségre, illetve ha valaki cukorbeteg lett, ne évek múlva kerüljön a Diabetes gondozóba, hanem amikor felfedezik a betegséget:
Ti gyakorló cukorbetegek mennyire jegyzitek meg ami elhangzik a gondozóban?
Nem látom, illetve ritkán tapasztalom, hogy valaki jegyzetelne, amikor visszakérdezünk sajnos sokszor nem emlékszik a beteg nagy részére, amit elmondtunk.

Hasznos ötleteket, praktikákat várok, amit felhasználhatunk a mindennapokban.

4 Válasz
Sára Biró answered 10 év ago

 Ötletek?????Tapasztalat????

Joó49 answered 10 év ago
  • Úgy gondolom, hogy leírom saját tapasztalatomat:
  • Urológus főorvos küldött a diabetológiára, mondván nézzék már meg a vércukor szintemet, valószínű az elhízásom nem egészséges állapotra utal.
  • Az első vizsgálaton magas vércukor érték született. A Főorvos úr azonnal tájékoztatni kezdett, elmondta, hogy mely érték a normális, mely értékektől beszélünk cukorbetegségről. A diabetológiai szakaszisztens, a testsulyomhoz, a koromhoz, a munkámhoz illeszkedő tápanyag beviteli rendet készített a számítógépén, amit kinyomtatott, majd felolvasott és átadott. Közben elmondta, mi mire való a diabetológiában. Elmondta, hogy egyes szakkifejezések mit jelentenek, hisz pár rövid kérdést követően tisztába volt vele, hogy egy teljesen laikus, a kérdés körrel eddig nem foglalkozó beteggel került kapcsolatba.
  • Rá jöttem , hogy kérdezni csak az tud a témával kapcsolatosan, aki már rendelkezik némi alapismerttel. Nekem még e téren volt, és közbe úgy érzem, hogy ma is van mit pótolni. A gyógyszer kúrát 4 hét alatt alakítottam ki. Közben naponta jártam a gondozóba, ahol Sárika vércukorszintet mért, majd megtanított vércukrot mérni, és idejétől függően elbeszélgetett velem a cukorbetegségről, a diétáról, az étkezési napló fontosságáról, az étkezési fegyelemről és mindenről, ami ezekhez kapcsolódik.
Joó49 answered 10 év ago
  • Szabadidőmben elkezdtem kiadványokat olvasni, recepteket gyűjteni. Akkor jelent meg egy kiadványsorozat: Cukorbetegként is lehet jól élni címmel. Megkaptam tőle az összes példányt. A neten is mind több írást, tápanyagtáblát, kiadványt találtam a cukorbetegséggel kapcsolatosan. Ezeket mind gyűjtöttem, rendeztem, táblázatba foglaltam és felhasználtam és használom ma is. Aztán meghozta a postás a Dr. Fövényi József és Gyurcsáné Kondrád Ilona könyvét: „Cukorbetegek nagy diétás könyve” a negyedik kiadást. Érdeklődve olvastam mind a 360 oldalát. Megtanultam belőle mindent, ami csak érdekesnek, hasznosnak ígérkezett számomra. Nagy hasznát vettem a különféle receptgyűjteményeknek is. 
  • Az internetről folyamatosan vettem le anyagokat, tápanyag táblázatokat. Itt találtam meg a Sárika által ajánlott „KeVa”-t is. Ennek olvasgatása során rengeteg ismerethez jutottam. Itt tudtam meg, hogy milyen sokan és milyen széles körben küzdenek ezzel a betegséggel. Kis idő elteltével regisztráltam, majd pár nap múlva írtam is pár szót az üzenő falra. Azóta rendszeresen ide látogatok, olvasom a kérdéseiteket, a válaszokat, a közzétett recepteket. Sokat, de nagyon sokat tanulhat az ember belőle, nekem nagy segítség volt mindez annak a célnak eléréséhez, hogy lefogyjak 15 kg-ot, hogy újra fitt legyek. Elkerüljem azáltal egy csomó olyan betegség kialakulását, mint a szívbetegségek, az érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, az anyagcserezavarok, és mindazokat a betegségeket melyeknek kialakulásának kockázata nagyban megnő az elhízás következtében. Közben telt az idő, eltelt fél év, jó volt az idő a mozgáshoz is és szépen, lassan olvadtak le a kilók, napi átlagot számolva: 7,66 dekg. naponként. A cél teljesítve, újra  normális a testsúlyom. Erre egyedül nem voltam képes, nagyon kellett hozzá a szakemberek tanítása, önzetlen segítsége, a KEVA közösségben megtalált sorstársak írásaiból gyűjthető ismeretanyag. Köszönet minden érintettnek.
egeszseg keva answered 10 év ago

 Szerinted,